Dupa publicarea materialului „Ursul carpatin face sluj in restaurantele frustratilor”, sute de cititori s-au raliat campaniei initiate de Libearty si HotNews.ro, „Salvati ursii de restaurant”.

Printre sutele de mesaje de sprijin exista si semnalari ale existentei unor astfel de animale tinute captive in restaurante, moteluri si chiar gradini zoologice, unde conditiile de trai ale ursilor sunt mizerabile.

Publicam astfel in cadrul articolului, cateva din situatiile semnalate de cititori, situatii ce vor ajuta la intregirea bazei de date a ursilor captivi, intocmite de Rezervatia Libearty.

Vasilescu Mariana Livia

In Gr. Zoo Targoviste 6 ursi traiesc de peste 12 ani, in conditii de captivitate groaznice: custi stramte, numai beton si fiare, am vazut urs dandu-se cu caput de zabrele de trauma; hrana este proasta si insuficienta, apa lipseste mai ales vara- directoarea mi-a spus ca nu iubeste ursii ca sunt rai!!!!!!!!

Andrei

Sunt doi ursi captivi la cabana principala de la Baile Balvanos, jud Harghita.

Eu

La Straja, in statiune, erau acu vreo 3-4 ani cativa ursi tinuti intr-un spatiu langa o cabana...unul din ei, cel putin (pe care l-am vazut eu era pe atunci un pui care sarise gardul si se plimba pe partia de ski)

Lumi

Daca vreti, aruncati o privire si la Gradina Zoologica din Craiova, unde ursii sunt tinuti practic intr-o groapa de unde ies mirosuri insuportabile... As prefera sa vad bietele animale in rezervatia Dnei Lapis decat in captivitate.

valentin

Interesanat si de apreciat initiativa. La iesirea din buzau spre ploiesti, la aprox 12km de oras, exista un popas unde mai multe animale, printre care si un urs, erau inchise in niste custi foarte mici! au fost acolo pt ani buni, anul asta nu am mai trecut sa vad daca mai sunt.locuitorii din zona pot confirma sau infirma.

Doru

Trebuie continuata mediatizarea acestor genuri de maltratari... sper sa se sesizeze si protectia animalelor si a mediului de la noi din tara, si sa faca ceva in sensul acesta nu sa stea cu mainile in san...

Am vazut la 5 Km de Sebes pe Soseaua E68 la un Motel(nu-mi aduc aminte cum se numeste) 2 ursi, o pisica salbatica si cateva pasari tinute in custi foarte mici si in conditii precare - animalele erau intr-o stare jalnica, am si cateva poze cu ele; apoi intr-o vizita in Caracal, am trecut si prin parcul din oras si am vazut aceleasi conditii precare pentru animalele din mini-gradina zoo-- ursii

erau infometati si kinuiti, intr-o alta cusca lupul era kircit pe betonul umed, o lama era intinsa pe pietre umede, etc...

Irina

As dori sa semnalez cazul ursilor din Parcul Romanescu din Craiova. Isi petrec toata ziua cersind, din groapa aceea care le e deja pe jumatate mormant, vata pe bat, ciocolata, pufuleti etc de la trecatorii amuzati. Arata mai degraba a niste caini costelivi.

Florinesku

Asa-zisa gradina zoologica din Piatra Neamt tine prizonieri vreo doi ursi, un amarat de leu, doi lupi jigariti, niste capre, un cerb si niste maimute bezmetice, parca si niste vulpi.

Adi

La pensiunea Fantanita Craiesei,linga Fagaras era acum un an de zile un urs captiv vai de mama lui. Il tineau intr-o cusca undeva la 10 metri de una din cabanele cu locuri de cazare(la marginea padurii),pe partea stinga imediat cum intri in complex.

un functionar

Tin sa mentionez un caz aparte, si anume in statiunea balvanyos, in apropiere de targu secuiesc, un patron pe nume daragos tine in captivitate doi ursi bruni.

victor

Felicitari pentru initiativa. Un alt urs este captiv de trei ani, pe post de atractie turistica, la Pensiunea Cerbului / Lutsch 2000, aflata pe E68 la 8 km de Sebes spre Deva. Rugam sesizarea autoritatilor si eliberarea ursului.

marius

Vara trecuta (2006) am fost la Pensiunea Cetate in Balvanyos (Covasna). Acolo sunt 2 ursi tinuti

captivi "pentru turisti" din cate am inteles. Cred ca nu le bine deloc pentru ca am observat la un moment dat ca unul pentru cel putin o ora a mers doi metri la stanga apoi doi la dreapta si tot asa.

Iulian

La Straja (statiunea montana de langa Lupeni) sunt 2-3 ursi captivi. Poate le-ar sta mai bine in rezervatia de la Zarnesti.

CRISTIAN L

LA 14 KM DE ALBA IULIA SAU SEBES SE AFLA ACEST HAN UNDE DIN PACATE PE LANGA URSULETUL VASILICA CARE STA IA 10 m DE CUSCA A MAI APARUT SI UN PUI DE CCA 6 LUNI.

anca

La gardina zoologica din oradea sunt 4 ursi care traiesc intr-o cusca de cativa metri , sunt murdari si foarte slabi , stau toata ziua si isi rod ghearele . oricum gradina zoo din oradea arata oribil; la un moment dat vroiau sa o inchida si poate era mai bine pentru bietele animale .sper sa ii puteti ajuta pe ursii din oradea ,si nu numai pe ei. va multumesc

Andreea Ionescu

Va rugam frumos salvati si ursii inchisi la Gradina Zoologica din Bucuresti. Acestia traiesc in condiitii greu de imaginat..mizerie, doar ciment si cativa metri patrati ca habitat. Pacat ca ne batem joc de animale. O sa radeti, dar daca stati si ii observati o perioada mai lunga veti remarca ca au probleme de comportament.

Andrei C

Cunosc un caz in judetul arges, comuna cotmeana, unde un urs este tinut in captivitate intr-o cusca de pe terenul unei manastiri, Manastirea Cotmeana. cand vizitam manastirea il auzeam de multe ori gemand, iar uneori il zaream in cusca de pe un deal din apropierea manastirii cum se plimba si se zbate...ar trebui facut ceva si pentru acest urs....

Adriana

Despre ursul de la Cotmeana am citit recent ca staretul vroia sa-i caute alt loc,unde sa poata sa continue sa bea si sa fumeze cum l-au invatat calugarii.Rusine lor,nu le ajunge ca incalca ei una din cele zece porunci,chinuie si alte fiinte nevinovate!Acel urs merita o viata mai buna in libertate,departe de acei "credinciosi".

Cristi

Vizitez de ani de zile gradina zoologica Calarasi si am remarcat mereu cu durere modul in care este tinut un urs negru american, intr-o "celula" de beton, fara iesire intr-un spatiu verde, fara un loc cu apa unde sa se scalde. Fata de ceilalti ursi care au parte de conditii mai bune (dar nu optime), acest animal nu poate decat sa faca acel "dute-vino" prin cusca, ca un detinut.

Prima eliberare - impiedicata de un... comisar al Garzii de Mediu

Va reamintim ca in cursul zilei de miercuri a avut loc prima tentativa de eliberare a unui urs tinut captiv langa un restaurant din satul brasovean Mandra.

  • Vezi o galerie foto cu prima tentativa de eliberare a ursului de la Mandra

    Incercare a fost oprita cu ajutorul unui functionar de la Garda de Mediu Brasov, care cu putin timp inantea inceperii actiunii de eliberare a semnat un proces verbal prin care proprietarului ursului ii se acorda drept de custodie asupra acestuia.

    Vineri 13 aprilie, Comisarul sef al Garzii de Mediu se va deplasa la Mandra pentru a incerca sa clarifice motivele pentru care ursul de la Mandra nu poate fi eliberat si dus in rezervatia Libearty Zarnesti.