Intrebare:

"As dori sa deschid o gradinitita de copii la 7 km de oras. Detin circa 50.000 de de euro, un teren de 2.000 mp, stiu cum sa iau toate aprobarile, am personalul necesar, dar imi mai trebuiesc inca 50.000 euro. Intrebarea mea catre dumneavoastra este daca am vreo sansa sa ii obtin din fonduri europene si ce ar trebui sa fac pentru aceasta".

Raspunsul lui Marian Ghionu, directorul Agentiei PONTIC:

"Inainte de a cauta o sursa de finantare, recomand stabilirea formei juridice pe care se doreste obtinerea finantarii. In acest caz, recomand infiintarea unui ONG (Organizatie Non-Guvernamentala) cu obiect de activitate principal - serviciile sociale/educatie.

Din faptul ca terenul se afla la sapte kilometri de oras se poate concluziona ca in lista de achizitii trebuie sa apara un mijloc de transport - daca gradinita este pentru copiii din oras.

Inteleg ca in acest moment exista, cel putin, un studiu de fezabilitate pentru partea de constructie si un certificat de urbanism, desi ideal ar fi existenta unui SF + PT si autorizatie de constructie. In cazul in care proiectul este la faza de idee, recomand demararea obtinerii certificatului de urbanism si a avizelor aferente inainte de a se demara comandarea SF-ului si a PT-ului.

Alte informatii importante de care depinde finantarea sunt: situarea terenului (zona urbana, rurala, intravilan, extravilan), daca exista utilitati in zona si cui se adreseaza gradinita (copii din oras sau exista o alta localitate mult mai apropiata care va fi deservita?) precum si cine este proprietarul terenului".