Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul privind conferirea, post-mortem, a Ordinului National Steaua Romaniei profesorului universitar dr. Liviu Librescu. Intr-un comunicat al Presedintiei se arata ca aceasta este un gest de recunostinta pentru eroismul prin care profesorul Liviu Librescu a salvat vietile studentilor sai, sacrificandu-si propria viata.

„Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce a fost conferit in semn de inalta apreciere si recunostinta pentru intreaga activitate stiintifica si universitara si pentru eroismul dovedit in timpul tragicelor evenimente petrecute la 16 aprilie a.c. in Campusul Virginia

Polytechnic Institute and State University, prin care profesorul Liviu Librescu a salvat vietile studentilor sai, sacrificandu-si propria viata”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

In urma cu doua zile, un student de origine sud-coreeana a ucis 32 de persoane in campusul Universitatii Virginia Tech.

Profesorul israelian de origine romana Liviu Librescu a murit salvandu-si studentii in timpul masacrului, blocand usa de acces in sala de curs, pentru ca studentii sa poata fugi de atacator.