In mijlocul multimii

Un miting din categoria celor pe care bucurestenii tineri nu le-au cunoscut, poate doar fanii echipelor de fotbal, si in care s-a readus pentru cateva ore senzatia unui est-salbatic.

Vezi galerie foto

Inca de la ora 12, in Piata Universitatii se stransesera cateva zeci de persoane, care lasau impresia ca se afla pe scarile din fata Teatrului National mai mult datorita soarelui. Multi batrani, probabil veniti din Cismigiu. Pana la urma, suspendarea lui Basescu era un moment mai important decat martul aplicat vecinului de bancuta.

Venerabili multi, dar rai. Reporterii Antenei 3 au simtit cel mai bine furia unor oameni cu suficient de mult timp la dispozitie pentru a urmari talk-show-urile in care mignon-ul Cristoiu emite pareri.

“Mancati din farfuria motanului jigodiilor, plecati d’aici, nu va spunem nimic, cadelnita mamii voastrei”, se agita un domn, aprobat vehement. Sunt oameni pe care convingerile i-ar putea ucide. Rezista cu stoicism totusi.

Trei ore mai tarziu, vantul schimbarii incepe sa bata. Treptele de la kilometrul zero incep sa se umple. Multimea devine pestrita: pensionarilor li se adauga tineri si costume. Apar pancarde istete: “Expats for Basescu”, “Guvernam sau Bem?”.

Voci anti inca se mai fac auzite.

“Hai, mama sa mergem, da-i in colo de ciumpalaci”, striga o doamna cocheta. Si... pechinezul vine alergand.

Ora 17 aduce o schimbare brusca. In piata se strang cateva sute de oameni. Deja e un public bun. Oameni cu serviciu, convingeri puternice, optiuni electorale clare. Stau retrasi, fac poze si asteapta. Un zvon incepe sa circule: “Vine Basescu”, “Domnul presedinte e pe drum”.

Pensionarii sunt in continuare cei mai guralivi. Stau in palcuri, se cearta, se impaca. E suficient ca un trecator sa-l injure pe Basescu si implicit pe ei. Sacose aruncate in cap, injurii, scuipati.

Aparitia lui Cozmin Gusa anima atmosfera. Coborat cu zambetul pe buze dintr-o limuzina, Gusa se indreapta zambind electoral spre multime. In secunda doi, hoarda incepe sa fuga spre el, Gusa e nelamurit, mai face doi pasi spre ei, e tras de un apropiat si fuge spre scapare. In goana, pumnul unui domn se lipeste bufnind sec de ceafa senatoriala. Gusa nu mai rade. Se refugiaza cu greu in hotelul Intercontinental.

Aparitia lui Stolojan, in jurul orei 18:00, provoaca busculada, aplauze, scandari. Multimea ii cere lui Stolojan sa faca apel la Basescu pentru a renunta la decizia de a demisiona. Fostul aliat procedeaza intocmai, lumea izbucnetste in urale.

Stolojan coboara si timp de o ora microfonul de pe scena improvizata ad-hoc e preluat de un revolutionar notoriu, o gospodina, un lider al studentilor, un copil orfan. Efect minim, Basescu prelungeste suspansul.

Peluza din fata Nationalului, trotuarul si fantana de la Universitate gem de lume. In momentul in care se afla ca Basescu paraseste Cotroceniul, lumea da in clocot. In 5 minute presedintele e instalat pe micuta sceana de pe trotuar.

Se aud muste bazaind.

Cuvant de deschidere: “Ne intalnim din nou dupa doi ani si jumatate”. Incheiere: “Va multumesc si mergeti acasa. Voi fi in continuare presedintele romanilor”

Pleaca zambind, sigur pe el. Are si de ce. La Universitate, aerul a curentat pret de 25 de minute.

Piata - cadru cu cadru

Ora 20.30: In Piata Universitatii mai erau inca aproximativ o mie de oameni. In momentul in care presedintele si-a tinut discursul, in Piata au fost aproximativ 3.000 de oameni

Ora 19.35 Desi Traian Basescu a plecat de zece minute din Piata, majoritatea manifestantilor au ramas in fata Teatrului National, sub supravegherea jandarmilor

Ora 19. 25 Traian Basescu a plecat din Piata Universitatii, dupa ce oamenii au scandat "Jos Tariceanu!". Basescu a mai spus ca "daca as fi acceptat sa negociez votul, astazi nu as fi fost suspendat. Nu am facut-o, n-o voi face, si ma intorc la popor".

Ora 19.10: Basescu: "M-ati votat de trei ori. Cu siguranta vom avea ocazia sa ne intalnim la vot pentru a patra oara. Va asigur ca dupa cei voi reveni in functie ca presedinte, voi actiona in acelasi mod"

Ora 19.10: Basescu "Fac un apel la dumneavoastra sa nu va manifestati violent"

Ora 19.05: Basescu: "Se pare ca pina se indeplinesc toate formalitatile, lucru care se va intimpla luni, inca sunt presedintele Romaniei. Nu voi avea un discurs electoral pana atunci. Curtea Constitutionala a dezmintit toate cele 19 puncte ale Comisiei Voiculescu si a aratat ca nu am facut decat sa servesc populatia".

Ora 19.05: Basescu a fluturat steagul Romaniei. Multimea striga "Nu va dati demisia!"

Ora 19.03: Basescu a urcat pe scena improvizata, in fata multimii care-i cere sa nu-si dea demisia

Ora 19.00: Traian Basescu a plecat, in coloana oficiala, de la Palatul Cotroceni. In 5 minute a ajuns in Piata Universitatii

Ora 18.30 Informatii contradictorii despre venirea lui Traian Basescu. Desi surse de la biroul de presa anuntasera inca de la 18.00 ca presedintele a plecat spre Piata, el nu ajunsese inca

Ora 18.25: Parculetul din fata Teatrului National era deja plin de oameni, iar un grup masiv s-a refugiat in jurul Fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Potrivit reporterilor HotNews.ro aflati in Piata, peste 3.000 de persoane se afla acolo la acest moment.

Ora 18.15: Senatorul PD Marius Marinescu a sustinut un discurs in care a cerut solidarizarea populatiei

Ora 17.30: In Piata a sosit Theodor Stolojan. Seful PLD a tinut un discurs in care i-a cerut presedintelui Basescu sa nu demisioneze. Stolojan a fost extrem de bine primit de manifestanti

Ora 17.00: In Piata erau peste 1.000 de persoane care protestau impotriva Parlamentului

Ora 17.00: Primaria Municipiului Bucuresti a autorizat mitingul din Piata Universitatii

Ora 16.30: In Piata a sosit un autocar de jandarmi, care au ca scop mentinerea ordinii publice.

Maree de mesaje pe forumuri, Yahoo Messenger si SMS-uri

Cititorii HotNews.ro au discutat aprins pe forum despre mitingul programat pentru ora 18.30.

Si pe forumurile altor publicatii online au fost sute de mesaje privind un miting in Piata Universitatii, iar pe Yahoo Messenger si prin intermediul SMS-urilor au circula mesaje precum La 18.30, la Universitate!!! Let's kick some parlamentars ass!!!! (This in mass, but only mass could do it).

Iata cateva dintre sutele de mesaje postate de cititorii HotNews.ro:

Trebuie sa iesim in strada de cate ori parlamentul isi bate joc de cei care l-au ales. Au fost alesi de popor, dar poporul are dreptul sa ii dea jos in momentul in care nu-l mai reprezinta, este de parere Treebeard.

derco

si daca o sa fiu singur voi merge in Piatza Universitatii la 18.30 ptr a-mi exprima protestul fata de acest abuz incretibil si intolerabil al parlamentului!

ptr ca Basescu va fi in mod cert suspendat in dispret total fata de vointza electoratului si, fapt de o gravitate extrema, fara ABSOLUT NICI UN MOTIV LEGAL!

george

Imi pare rau ca sunt la birou si nu pot urmari sedinta Parlamentului...wecast-urile merg prost...

trebuie sa iesim in strada...daca noi i-am ales pe parlamentari tot noi trebuie sa le aratam ca nu ne mai reprezinta...sa le fie rusine...rusine fata de tara asta

ionut.porumbel

Iesim in strada pentru ca vrem demisia in bloc a Parlamentului si alegeri legislative anticipate odata cu cele prezidentiale.

tester

vin si eu. e suficient sa fim cateva zeci initial...apoi se vor starnge. oamenii nu au nevoie decat de un imbold...sa vada ca exista curaj

Catzel

Dragi timisoreni,

Va invit pe toti la McDonalds in centru, in 19 aprilie la orele 19:00. Dupa ce mancam bine, va invit sa ne facem siesta in grup, in Piata Operei. Cerand vot uninominal si alegeri anticipate.

Carol

Singura solutie: Inca o "Piata a Universitatii", unde sa asteptam pana se va sfarsi comunismul din Romania. Sigur, nu vor mai veni minerii. Vor veni, in schimb, oamenii lui Patriciu, Tariceanu, Voiculescu si Gioana, sub numele de "forte de ordine". Dar n-avem de ales.

Toti cei care am semnat Apelul intelectualilor trebuie sa venim in Piata Universitatii.

crocus

HAI SA IESIM IN STRADA! 18:30 E OK, MAI DEVREME LUMEA E LA MUNCA, ASTA E REALITATEA, MAJORITATEA ARE SERVICII UNDE CHIAR NU SE DOARME, AVEM DEADLINES, RAPOARTE, ETC. NU PUTEM VENI LA 12 PRECUM SOMERII.

andrei

trebuie sa ne facem auzit punctul de vedere; sa iesim in strada; e dreptul nostru constitutional.