Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat joi un acord pentru preluare unui procent de 9,8% din actiunile a doua companii romanesti ce activeaza in domeniul energiei, E.ON Gaz Romania Holding si E.ON Energie Romania, ce au ca actionar majoritar grupul german E.ON, se arata intr-un comunicat al institutiei internationale.

Potrivit agentiei Newsin, valoarea tranzactiei se ridica la aproximativ 43 milioane euro.

In urma acestei tranzactii, BERD va detine o participatie indirecta de cate 5% la distribuitorul de gaze E.ON Gaz Romania si la cel de energie electrica E.ON Moldova.

In comunicatul BERD se mai arata ca aceasta investitie va sprijini strategia grupului E.ON de a-si intari pozitia in Romania. De asemenea, va sustine liberalizarea si modernizarea sectorului energetic din Romania in conformitate cu directivele Uniunii Europene.

Nandita Parshad, directorul BERD pentru energie, a declarat ca acest proiect a demonstrat inca o data angajamentul BERD de a se asocia cu investitori puternici in restructurarea, privatizarea si liberalizarea sectorului energetic.

In iunie 2005, E.ON Ruhrgas a achizitionat 51% din compania Distrigaz Nord, care in prezent se numeste E.ON Gaz Romania. In octombrie 2005, E.ON Energie a cumparat 51% din Electrica Moldova, in prezent reorganizata in doua societati E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, investind pana in prezent 3,5 miliarde de euro in peste 190 de proiecte.