Copiii mostenesc o sumedenie de trasaturi de la parinti, care, din pacate, le aduc uneori numai necazuri. Este vorba de boli si predispozitie la anumite vicii. Site-ul livescience.com a adunat intr-un top cele mai rele mosteniri genetice. Pe primul loc se situeaza alcoolismul.

Cercetari recente arata 50% din cauzele care determina alcoolismul sunt genetice, iar restul de jumatate sunt determinate de factorii de mediu.

Boala este considerata destul de complexa din punct de vedere genetic, pentru ca genele afecteaza indivizii in mod diferit.

Pe locul 2, vine cancerul de san. Cauzele lui sunt un mister, insa cercetatorii au descoperit ca mutatiile anumitor gene pot cauza anumite tipuri de cancer. Femeile care au mostenit aceste mutatii tind sa se imbolnaveasca de tinere si sa fie afectati ambii sani. Barbatii cu mutatii genetice au un risc mai mare de cancer de prostata si pancreas.

Si daltonismul este o boala genetica. Numai in Statele Unite, zece milioane de barbati nu pot distinge culoarea rosie de cea verde. spre deosebire de ei, sunt afectate mai putin de 600 de mii de femei. De ce? Genele pentru receptorii rosii si verzi se afla pozitionate una langa alta pe cromozomul X.

Barbatii au numai un cromozom X pe care-l mostenesc de la mama, in timp ce femeile au doi, iar o gena normala poate sa domine peste cea cu probleme.

Pe locul 4, violenta. A fost descoperita o gena care mareste riscul ca un individ sa fie violent. Cercetatorii sunt de parere ca in cazul baietilor, comportamentul agresiv este cel mai probabil mostenit, fata de comportamentele antisociale non-agresive precum furtul.

Pe locul 5, obezitatea. Portiile „super size” si un pachet de gene, este reteta pentru obezitate. O teorie stiintifica sugereaza ca aceleasi gene care i-au ajutat pe stramosii nostri sa supravietuiasca foametei, acum lucreaza impotriva oamenilor care traiesc in locuri unde este hrana din belsug.

Genele s-au aratat a fi cauza mai multor tipuri de obezitate, cum ar fi sindromul Bardet-Biedl sau Prader-Willi. Totusi, in ziua de azi, multi obezi au ajuns in aceasta situatie pentru ca mananca mult si nesanatos.

Bolile de inima sunt tocmai pe locul 6. Inima dumneavoastra poate avea de suferit daca predecesorii au avut boli de inima, diabet, infarct sau tensiune arteriala. Copiii ai caror parinti probleme cu inima si circulatia sanguina au mari sanse sa-i mosteneasca.

Pe locul 7, nasterea unor copii gemeni. O mama care naste gemeni poarta o gena determina eliminarea mai multor ovule in timpul ovulatiei. Desi un barbat care poarta gena nu este intotdeauna tata de gemeni, transmiterea acestei trasaturi fiicei sale il poate transforma in bunic de gemeni. De aceea se intampla ca gemenii sa apara in generatii diferite.

Pe locurile 8 si 9, acneea si intoleranta la lactoza. Studiile arata ca multi baieti de scoala care sufera de acnee au antecedente in familie. In ceea ce priveste intolranta la lactoza, s-a crezut multa vreme ca multi chinezi nu beau lapte pentru c ai o problema culturala, pana in 1960, cand oamenii de stiinta au descoperit ca asiaticii, africanii si sud europenii sufera de aceasta boala.

Pe ultimul loc in top, departe de a fi neglijata, se afla chelia. Desi este comuna la barbati, oamenii de stiinta nu inteleg prea multe despre ceea ce se intampla. Genele joaca un rol important. Se pare ca este o anomalie la mai multe gene mostenite de la unul sau ambii barinti.