Pe care Basescu a anuntat-o facand referire la Sfantul Gheorghe: „Avem de invins un balaur? Cred ca da. Este acea parte a statului care nu intelege ca a venit timpul ca Romania sa devina un stat modern”.

Duminica, zi de gratare, parc sau lenevit cu telecomanda in mana, zece mii de oameni au venit in Bucuresti, la Piata Constitutiei, la primul mare miting politic de dupa alegerile din 2004. Oameni veniti din toata tara, adusi cu microbuze, autocare, altii veniti cu masinile proprii. Cei mai multi - pe jos, cu metroul sau cu autobuzul dintr-un Bucuresti complet inverzit.

Unii - fara chef. Multi - in elementul lor. Toti insa absolut pasnici.

Si, spre deosebire de mitingul din Piata Universitatii, de data aceasta au fost multi tineri. Foarte multi. Care l-au intampinat pe presedintele suspendat ca pe un pop-star: fluieraturi, aplauze, pancarte si confetti. Portocalii - ca pe vremea Aliantei DA.

Multimea, adunata inca de la 17.30, a fost incalzita de mesaje de sustinere din partea lui Andrei Plesu si Traian Ungureanu. La ora 19 a urcat pe scena Monica Macovei. Era surpriza lui Basescu.

„Am venit aici pentru ca nu pot fi indiferenta la ce se intampla pe scena politica. Cine ne cere sa tacem? Cei care se opun schimbarii clasei politice si cei care nu mai vor o justitie independenta. Coalitia pentru linistea nostra vrea sa fie lasata in pace. N-o s-o lasam in pace”, a spus fostul ministru al Justitiei. Si-a incheiat repede discursul, imbracata in confetti si in aplauzele multimii.

La 19.05, Basescu si-a inceput discursul. A dialogat cu multimea, care l-a aprobat permanent. A amintit de oligarhi, de parlamentarii care l-au suspendat si de Constitutie. Nu a lovit nici un moment in Parlament, ca institutie. Ci doar in cei care, dupa cum sustine, au uitat pentru ce sunt alesi.

Iar cand multimea a inceput sa striga e”Tradatorii!”, presedintele a tinut sa-si corecteze suporterii: „Exista oameni care cred ca institutiile statului sunt la dispozitia lor. Ei sunt doar desprinsi de realitatile tarii. Nu sunt tradatori. Poate ca unii nu stiu de ce au votat asa”.

Dupa ce a vorbit 20 de minute, Basescu a incheiat facand un apel la romani: „Va vor face demonstratii ca referendumul poate fi castigat fara ca dvs. sa va prezentati la vot. Nu-i ascultati. Mergeti la vot!”

Cititi cronica, pas cu pas, a evenimentelor din Piata Constitutiei

ORA 19.35: La cateva minute dupa discursul presedintelui suspendat, Piata Constitutiei aproape s-a golit

ORA 19.30 Discursul presedintelui suspendat s-a terminat. Oamenii din Piata Constitutiei asculta acum unul dintre imnurile Pietei Universitatii

ORA 19.25 Basescu: "Multi ma critica pentru ca nu-mi petrec momentele de liniste ascuns la Cotroceni. Nu-mi place. Singurul loc in care ma simt bine este intre oameni. Acolo ma voi intoarce mereu. Va iubesc"

ORA 19.25 Basescu: "Fiti convinsi ca in presedintele Romaniei aveti servitorul vostru!"

ORA 19.25 Basescu: "Fiti convinsi ca in mandatul meu ii voi servi pe romani atat timp cat ei ma vor lasa s-o fac. Am facut din functia de presedinte o obligatie de onoare"

ORA 19.20 Basescu: "Va vor face demonstratii ca referendumul poate fi castigat fara ca dvs. sa va prezentati la vot. Nu-i ascultati. Mergeti la vot"

ORA 19.20 Basescu: "Nu-mi voi cere scuze nimanui, nici celor 322 de parlamentari"

ORA 19.20 Basescu: "Nimeni nu le-a dat mandat celor 322 sa voteze suspendarea. Ei si-au luat mandatul de la oligarhi"

ORA 19.15 Basescu: "Va asigur ca n-o sa-mi schimb atitudinea dupa referendum. Veti vedea in mass-media foarte multe povesti. Vor sa va descurajeze sa mergeti la vot. Va cer sa nu va lasati pacaliti. Va cer sa votati asa cum va cere constiinta"

ORA 19.15 Discursul lui Basescu este intrerupt de scandari impotriva parlamentarilor care au votat suspendarea

ORA 19.15 Basescu: "Am fost suspendat cu 322 de voturi impotriva. N-au inteles ca nu anulau mandatul unui om, ci votul a milioane de romani. Noi toti suntem cetateni suspendati de 322 de parlamentari"

ORA 19.10 Basescu: "Au vandut idealurile victoriei Aliantei DA. Au vandut pe miros de petrol"

ORA 19.10 Basescu: "Ce sa negociez? Dosarele din Parchete? Legile si ordonantele prin care se dau favoruri clientelei politice? Stabilitatea mea in functie pentru a fi pe placul celor 322? Cu siguranta nu pot s-o fac. Prefer sa lupt cinstit cu cei care vor o altfel de Romanie, si nu ma deranjeaza ca m-au adus din nou in fata electoratului"

ORA 19.10 Basescu: "La referendum, cand vi se va propune demiterea presedintelui, raspunsul este unul singur: Nu!"

ORA 19.05 Basescu: "Exista oameni care cred ca institutiile statului sunt la dispozitia lor. Ei sunt doar desprinsi de realitatile tarii. Nu sunt tradatori. Poate ca unii nu stiu de ce au votat asa"

ORA 19.05 Basescu: "322 de parlamentari au votat pentru suspendarea presedintelui. As vrea sa intelegem ca nu vorbim despre Parlament ca institutie. Parlamentul este un garant al democratiei. Dar cu cei 322 avem o singura problema: nu ne reprezinta"

ORA 19.05 Basescu: "La multi ani celor care isi sarbatoresc maine ziua, de Sfantul Gheorghe"

ORA 19.05 Basescu si-a inceput discursul: "Bine ati venit! Va multumesc ca v-ati sacrificat o zi de duminica pentru a ne manifesta increderea in democratie si in statul de drept"

ORA 19.05 Macovei: "O parte dintre parlamentarii care au votat suspendarea au fost sau sunt cercetati. Ei vor ca justitia sa nu mai fie independenta. Nu am fost si n-o sa fiu solidara cu asemenea politicieni"

ORA 19.00 Macovei: "Sint aici pentru ca eu cred in justitia independenta, si pentru ca toti trebuie sa putem spune ceea ce credem"

ORA 19.00 Macovei: "Am venit aici pentru ca nu pot fi indiferenta la ce se intampla pe scena politica. Cine ne cere sa tacem? Cei care se opun schimbarii clasei politice si cei care nu mai vor o justitie independenta. Coalitia pentru linistea nostra vrea sa fie lasata in pace. N-o s-o lasam in pace"

ORA 19.00 Monica Macovei a urcat pe scena si sustine un discurs

ORA 18.53 Traian Basescu a ajuns in Piata Constitutiei, unde s-au strans cel putin 10.000 de oameni. Basescu face acum "baia de multime" traditionala.

Ora 18.50 Un organizator a anuntat ca Traian Basescu se afla la cateva minute de Piata Constitutiei

ORA 18.40: Multi dintre manifestanti poarta pancarte cu mesajul "Cetatean suspendat, solidar cu Traian Basescu". Presedintele suspendat este asteptat in Piata de peste 8.000 de manifestanti

ORA 18.20: Mesajul lui Traian Ungureanu, citit de un organizator: "Cine se teme de Basescu? Oligarhii si hotii!"

ORA 18.10: Cateva mesaje de pe pancartele manifestantilor: "Noi am votat, ei l-au suspendat", "Parlamentul e al lor, Romania e a noastra", "Parlamentul ne vrea in Congo, noi ramanem cu Basescu"

ORA 18.05: Jandarmii sustin ca 7.000 de oameni sunt in piata. Coloane de manifestanti vin si la aceasta ora

ORA 18.00: Trupa Morometzii face atmosfera in piata, unde se afla, printre altii, fostul consilier prezidential Elena Udrea, deputatul Cristian Boureanu si Theodor Stolojan

ORA 18.00: Mesaj din partea lui Andrei Plesu, aflat la Berlin: "Cine vrea sa scape de Basescu cu ajutorul lui Voiculescu si Vadim nu vrea binele Romaniei"

ORA 17.55: Pe scena din Piata Constitutiei a cantat Cristi Paturca

ORA 17.45:: Stolojan: "Sunt aici pentru ca protestez impotriva coalitiei anti-prezidentiale, impotriva rusinii din Parlament"

ORA 17.45:: Theodor Stolojan a sosit in piata si a sustinut un discurs

ORA 17.40: Sute de oameni continua sa vina spre Piata Constitutiei, unde numarul participantilor a trecut de 6.000, conform jandarmilor de la fata locului

ORA 17.30: Potrivit jandarmilor, in jur de 5.000 de persoane la mitingul pro-Basescu, multi dintre ei fiind veniti cu autocarele din tara. Se scandeaza lozinci impotriva coalitiei anti-prezidentiale si pro-Basescu

ORA 17.20: In Piata Constitutiei - peste 3.000 de oameni

ORA 16:45 In Piata Constitutiei se aflau deja aproximativ 1.000 de persoane, zona fiind intesata de politisti si jandarmi.

Fostul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a confirmat pentru HotNews.ro ca presedintele suspendat Traian Basescu se va afla in Piata Constitutiei, la mitingul organizat pentru sustinerea sa.

In dupa-amiaza zilei de duminica, organizatorii evenimentului au dezmintit informatiile potrivit carora in spatele acestei manifestatii s-ar afla Partidul Democrat.

Intre timp, aproape 1000 de jandarmi erau pregatiti sa asigure ordinea publica in timpul mitingului. Intr-un comunicat remis presei de cele doua organizatii non-guvernamentale se arata ca mitingul urma sa beneficieze de sustinerea unor personalitati ale societatii civile precum Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, Traian Ungureanu, Vladimir Tismaneanu.

Mitingul de sustinere a fost organizat de catre doua organizatii non-guvernamentale: Fundatia pentru Infrumusetarea Capitalei si Asociatia pentru Siguranta Cetatenilor.

Joan Hoey, Economist Intelligence Unit: ''Basescu a fost suspendat tocmai pentru ca aplica promisiunile din 2004''

Presa internationala de vineri, cu ochii pe Romania

Comisia Europeana este ''ingrijorata'' din cauza situatiei politice de la Bucuresti

Joi, o zi de recorduri pentru HotNews.ro