Consiliul National al Audiovizualului a facut duminica cateva precizari de care trebuie sa tina cont posturile de radio si televiziune in reflectarea evenimentelor legate de referendumul privind demitarea presedintelui Romaniei.

Potrivit acestora, radiodifuzorii trebuie sa respecte regulile privind informarea corecta, impartialitatea si pluralismul de opinii din legislatia audiovizuala, iar in cadrul emisiunilor de dezbatere, punctele de vedere pro si contra trebuie sa fie reflectate in mod egal.

In cazul in care in emisiunile informative si de dezbatere se aduc acuzatii de ordin penal sau moral unor persoane, sau in cazul in care astfel de acuzatii pot prejudicia imaginea unor institutii posturile de radio si televiziune trebuie sa difuzez si punctul de vedere al celor vizati.

Daca radiodifuzorii vor primi cereri pentru dreptul la replica sau rectificare, raspunsul la astfel de solicitari se va da in maximum 24 de ore de la data primirii lor.

Conform precizarilor CNA, consultarile publicului facute prin intermediul sms-urilor, e-mail-urilor si al telefoniei fixe nu pot fi difuzate de radiodifuzori pana la incheierea referendumului, iar anchetele facute pe strada nu pot fi prezentate ca fiind reprezentative pentru opinia publica sau pentru un anumit grup social sau etnic.

De asemenea, pe perioada campaniei pentru referendum nu pot fi difuzate clipuri publicitare care prezinta, in sens negativ sau pozitiv, un partid, un om politic sau un mesaj politic.

Sondajele de opinie realizate de institutiile de specialitate pot fi difuzate in conditiile respectarii regulilor din Codul de reglementare a continutului audiovizual, cu exceptia ultimelor 24 de ore de dinaintea zilei de desfasurare a referendumului.