Kriptonita, mineralul care ii epuiza puterile lui Superman in filme si benzi desenate, a fost descoperit recent de geologi intr-o mina din Serbia si se va numi Jadarit.

Noul mineral, necunoscut pana acum, are o compozitie unica , similara cu cea a "kriptonitei", originara de pe alta planeta in filmul "Superman se intoarce" si folosita de Lex Luthor pentru a-l face pe supererou sa isi piarda puterile, relateaza ABC News.

Desi in scenariul filmului kriptonita il epuiza de puteri pe Superman, de fiecare data cand acesta era expus giganticelor cristale verzi, adevaratul mineral se gaseste sub forma de praf alb si nu este radioactiv.

"Nu este verde, nu straluceste si este inofensiv, dar reactioneaza la lumina ultravioleta emitand niste sclipiri roz-portocalii", a declarat profesorului Chris Stanley, specialist in mineralogie la Muzeul de istorie naturala din Londra.

"Am fost uimit sa descopar ca formula mineralului coinide cu cea a cristalului mentionat in SF-ul Superman se intoarce, unde Lex Luther fura renumita roca dintr-un muzeu", a adaugat Stanley.

Substanta a fost confirmata ca nou mineral dupa teste efectuate de cercetatori de la Muzeul din Londra si din Canada. Mineralul contine, printre altele, bor si litiu, doua elemente cu aplicatii numeroase, deci este posibil ca acesta sa aiba valoare comerciala.

Mineralul se va numi Jadarit, dupa numele localitatii sarbe unde se afla mina in care a fost descoperit, Jadar, si va fi expus la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, la finalul acestei luni.

Potrivit BBC News, un studiu asupra acestui mineral va fi publicat in cursul acestui an in European Journal of Mineralogy.