Incalzirea globala, violenta in scoli, libertatea de exprimare sau rolul Statelor Unite in lume - toate acestea sunt teme ale expozitiei pe care Dan Perjovschi o realizeaza in aceste zile la faimosul Muzeu de Arta Moderna (MoMA) din New York.

Perjovschi, unul dintre artistii romani cu cea mai mare cota in strainatate, deseneaza doi dintre peretii unei sali din celebrul muzeu. In fiecare zi, pret de cateva ore, artistul realizeaza desene cu tenta politica si sociala, folosindu-se doar de doua markere negre si o masina speciala cu care se deplaseaza de-a lungul peretilor.

Artistul roman isi construieste expozitia in fata publicului, care poate urmari intregul proces al "nasterii" unei lucrari.

Multi dintre iubitorii de arta s-au declarat incantati de ironia din lucrarile lui Perjovschi, insa artistul a marturisit pentru HotNews.ro ca desenul sau politic "nu vrea sa starneasca scandal, ci sa starneasca intrebari fundamentale".

Una dintre lucrari, de exemplu, vorbeste de violenta in scolile americane, fiind inspirata de incidentul de saptamana trecuta de la Universitatea Virginia Tech unde au fost ucisi 32 de studenti si profesori.

"Toate lucrarile mele sunt inspirate din realitate pentru ca eu vin de pe o linie de comentariu grafic care este angajat. Nu-i un comentariu grafic de la distanta si nu-i un comentariu care analizeaza partea frumoasa a lumii sau ceea ce considera majoritatea ca e frumos. E un comentariu implicat, angajat. Eu ma simt un cetatean, nu sunt cineva din afara.

Eu sunt un om din cetate si-mi pasa de problemele ei: cetatea New York, cetatea Sibiu, cetatea Bucuresti... Felul in care eu raspund cetatii e prin desen", ne-a declarat Perjovschi.

Curatorul acestei expozitii, Roxana Marcoci, de la Departamentul de Fotografie al MoMA a precizat pentru HotNews.ro ca "Projects 85 - Dan Perjovschi" este una dintre cele mai importante expozitii de arta contemporana in New York fiind parte a unei serii pe care noi o realizam cu unii dintre cei mai indrazneti artisti experimentali".

Marcoci a afirmat ca a lucrat cu Perjovschi de peste un deceniu, de aceea "este o placere sa-l vad lucrand in fiecare zi in atriumul muzeului producand o instalatie murala la scara mare, conceputa ca si raspuns la evenimentele politice actuale".

Marcoci ne-a vorbit si de interactiunea pe care artistul o are cu publicul, care poate urmari pas cu pas realizarea acestei expozitii observand cum Dan Perjovschi "transforma mediul desenului intr-un mediu al informatiei, al comentariului politic".

Acelasi sentiment a fost exprimat si de Corina Suteu, directorul Institutului Cultural Roman din New York (ce sustine proiectul lui Dan Perjovschi), care a afirmat ca expozitia de la MoMA este "un lucru extraordinar pentru vizibilitatea Romaniei in lume si o adevarata placere pentru vizitatori".

Prima expozitie solo a lui Dan Perjovschi in Statele Unite (si prima a unui artist roman la MoMA) va fi inaugurata oficial pe data de 2 mai si va putea fi vizionata pana in luna august. Dupa aceea, peretii vor fi vopsiti in alb si vor gazdui lucrarile altor artisti, pentru ca, marturiseste Perjovschi, "eu sunt un artist trecator".