Guvernul a decis miercuri sa scoata la privatizare atat actiunile detinute de AVAS la compania Automobile Craiova cat si cele ale SIF Oltenia, potrivit unui memorandum adoptat in sedinta de miercuri a Executivului. Aceasta decizie va permite vanzarea unui pachet de aproximativ 95% din actiunile producatorului de automobile.

De asemenea, ”toti actionarii minoritari ai Automobile Craiova interesati de vanzarea pachetului lor de actiuni impreuna cu AVAS vor fi invitati ca in termen de 30 de zile sa depuna la AVAS un document prin care sa isi exprime intentia de vanzare”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit reprezentantilor Executivului, AVAS si SIF Oltenia vor incheia un acord prin care vor fi stabilite conditiile in care SIF Oltenia mandateaza AVAS sa ofere, sa negocieze si sa incheie contractul de vanzare-cumparare de actiuni si pentru pachetul de actiuni pe care il detine SIF Oltenia la SC Automobile Craiova.

Un acord de acelasi tip va fi incheiat de AVAS cu toti ceilalti actionari minoritari ai Automobile Craiova care isi vor exprima intentia de vanzare a actiunilor impreuna cu AVAS.

Vanzarea pachetelor de actiuni se va face prin metoda negocierii pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, in doua etape, cu oferta initiala cu conditii unice pentru toti ofertantii, dupa care urmeaza oferta finala imbunatatita.

In cadrul sedintei de Guvern, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a informat membrii Cabinetului ca oferta de vanzare va fi lansata in luna iunie.

Compania Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994, ca societate mixta intre grupul Daewoo, reprezentat prin Daewoo Heavy Industry - care detinea 51% din actiuni, si statul roman, reprezentat prin Automobile Craiova, cu 49% din actiuni.

General Motors si alti parteneri au preluat in anul 2002 o parte a activelor companiei coreene Daewoo Motor, aflata in faliment, insa printre aceste active nu s-a numarat si compania de la Craiova.

In anul 2004, Daewoo Motor a propus Guvernului Romaniei vanzarea pachetului de actiuni pe care il detinea la Daewoo Automobile Romania, conversia datoriilor pe care compania romana le avea la societati din grupul Daewoo si vanzarea pachetului rezultat din conversie.

Anul trecut, autoritatile romane au anuntat ca doresc sa vanda Daewoo Automobile Craiova pana in iunie 2007, dupa ce statul a preluat pachetul de actiuni detinut de grupul sud-coreean la compania romaneasca.

Tranzactia a fost evaluata la 60 milioane dolari, din care 50 milioane de dolari reprezinta cumpararea pachetului majoritar de actiuni, iar 10 milioane dolari reprezinta datoriile uzinei din Craiova catre firme din grupul Daewoo.

Investitorii care si-au anuntat initial intentia de a prelua Daewoo Romania sunt Ford Motor, General Motors, Renault SA-Nissan Motor, grupul chinez Chery Automobile si compania indiana Tata, insa marti surse interne au declarat pentru HotNews.ro ca doar Ford Motor si General Motors au depus oferte pentru preluarea fabricii de automobile.