De luni, taxa verde scumpeste produsele IT&C

de C.N.A.     HotNews.ro
Luni, 30 aprilie 2007, 0:00


Foto: Andonet..ro

Preturile produselor IT&C, sunt mai mari de luni, 30 aprilie, cu sapte lei, pentru ca a intrat in vigoare “taxa verde” platita de cumparator pentru acoperirea costurilor cu colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Deocamdata, taxa se aplica doar pentru echipamentele informatice si de telecomunicatii: imprimante, calculatoare personale sau portabile, fotocopiatoare, masini de scris electrice, faxuri, telefoane fixe si mobile.

Pentru sistemele mici, ca mouse si tastatura, nu se plateste nicio taxa.

Costul taxei va trebui sa fie afisat in magazine alaturi de produs, astfel incat cumparatorii sa stie care sunt costurile aferente si pentru ca fondurile astfel rezultate sa nu poata fi deturnate.

Organizatia care se va ocupa de gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), este Eco Tic, care va prelua responsabilitatile producatorilor de IT &C din Romania, se mai arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, organizatia va conlucra cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Eco Tic este prima organizatie care a primit licenta pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

In momentul de fata mai exista inca doua asociatii care intentioneaza sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Eco Tic este o asociatie non-profit ce reuneste 107 companii din sectorul IT & C si al electronicelor de consum, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4114 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  deseuri (Vineri, 27 aprilie 2007, 18:42)

  edgar [anonim]

  daca chiar scapa ecologic de toate deseurile electronice, merita taxa asta. insa eu am o banuiala ca o sa incerce sa repare ce se mai poate repara si o sa vanda in africa ce am aruncat noi.
 • 0 (0 voturi)    
  parerea lui zozo si intrebare (Duminică, 29 aprilie 2007, 9:58)

  ZOZO [anonim]

  o smecherie ca sa nu ii mai spuna Actiunea celor 3 R, ca pe vremea lui Ceausescu.
  Nu stiu exact, daca stie cineva il rog sa ma lamureasca : primim bani pentru ca ducem lucrurile astea la centrele de colectare sau e moca, ei folosesc piesele de schimb si noi platim benzina sa le ducem pana acolo ?
 • 0 (0 voturi)    
  taxa lu' papura voda (Luni, 30 aprilie 2007, 9:54)

  papura voda [anonim]

  deci eu ma duc sa cumpar un calculator din bucati (placa, proc, hdd, cd/dvd, ... etc). eu pt ce componenta platesc taxa?
  asa ca ... iobagilor ... platiti! platiti! platiti!!!
  si asa s-au mai creeat locuri de munca (inca un uger de unde sa suga unii vitei)
 • 0 (0 voturi)    
  OARE CHIAR AJUNG LA DESTINATIE ACESTI BANI? (Luni, 30 aprilie 2007, 10:50)

  omul de rand [anonim]

  Daca acesti bani chiar o sa fie folositi pentru scopul mentionat, sunt de acord. Deseurile electrice poate sa creeze probleme serioase de mediu.

  Dar ma tem, ca si acesti bani o sa dispara altundeva. Sa mai intamplat si in alte domenii (banii de sanatate nu totdeauna si nu in totalitate ajung in sanatate, etc...)
 • 0 (0 voturi)    
  RECUPERAREA TAXEI PRIN RETURNAREA PRODUSULUI LA ACHIZITIONAREA ALTUI PRODUS SIMILAR NOU ! (Luni, 30 aprilie 2007, 10:50)

  Drobota [anonim]

  Cum se poate sa goliti din buzunarele cetateanului acesti bani pe care nu ia dat nimeni ? poate guvernul sa gandit inainte cum sa faca ! a creat intai portita care sa ne ia banii legal !!!!!!!!!!. si
  dupa aceea a votat legea,daca nu este asa, aratati-ne, faceti-ne si ceva in favoarea noastra ! faceti calculul salariilor din nou sau RECICLAREA PRODUSELOR LA ACHIZITIONAREA ALTUI PRODUS SIMILAR NOU ! cum se face in alte tari , cel care duce produsul vechi la centru sau la magazinul de unde schimba produsul invechit sau defect nu plateste nimic sau chiar ii face reducere de pret,daca produsele sant voluminoase sau grele vin chiar cei de la magazin si le ridica de la domiciliu.iar daca mai gandim putin , cei ce ia taxe de reciclare mai castiga inca de trei ori pe materialele reciclate din pretul de vanzare !
 • 0 (0 voturi)    
  tara groazei (Luni, 30 aprilie 2007, 14:29)

  tara groazei [anonim]

  La fel ca cel de la 3, si eu cumpar piese ptr calculator, procesor, HDD etc Se plateste taxa la fiecare? Dar unde ati vazut voi piese de calculator sau electronice aruncate, pentru ca in cazul in care sunt, numarul lor nu justifica in nici un fel aceasta taxa, dupa cum nu se justifica cei 7 lei pentru procesoare despre care ma indoiesc ca stau aruncate mormane la gunoi. Dar de ce mai platim salubrizarea pana la urma?

  In mod evident este un act de o nesimtire tipic romaneasca si se dovedeste pe zi ce trece ca statul roman prin parazitii care s-au instalat pe toate palierele puterii devine cel mai mare talhar. Cat despre cei care au scornit aceasta escrocherie si in buzunarele celor carora vor ajunge acesti bani furati cu acte in regula, sa cumpere sicrie, lumanari si medicamente anti-cancer de zcei bani pentru toate neamurile lor, pentru ca tot mai speram ca Dumnezeu este sus si nu doarme pentru ca doar atata speranta mai este pentru tara asta in care au ramas hotii si prostii.
 • 0 (0 voturi)    
  Taxa verde (Luni, 30 aprilie 2007, 15:26)

  normal [anonim]

  este platita in toata Europa in momentul achizitiei de aparatura ce necesita conditii speciale de reciclare sau distrugere.
  Asa ca mai calmativa, nu sunteti singurii din lume care contribuie la conservarea planetei Pamant.
 • 0 (0 voturi)    
  Ecotaxa (Luni, 30 aprilie 2007, 15:56)

  Gigica [anonim]

  Dupa ce ca le dau degeaba, ma mai storc si de 7 lei, asa ca mai bine le arunc aiurea si sa si le caute singuri in valoare de ...7 lei, ca oricum platesc salubrizarea ca asa vor unii in numele ecologiei. Buun, si uite ca asa s-a mai adaugat o taxa...
 • 0 (0 voturi)    
  Suprataxa electronica (Luni, 30 aprilie 2007, 16:50)

  George [anonim]

  Daca Ministerul Mediului doreste sa scape de deseurile electronice, de ce nu creeaza centre de colectare a acestora, iar la predare sa dea o contavaloare a vechiului produs cu care clientul sa acopere noua "taxa verde".
  De exemplu, ma duc si duc un TV la centrul de colectare, iar ei sa-mi returneze acea "taxa" . Sa se procedeze exact ca la autoturisme. Ai predat-o, ti s-a dat contravaloarea inapoi.
 • 0 (0 voturi)    
  PRECIZARI 1 (Luni, 30 aprilie 2007, 17:46)

  Raluca [anonim]

  Precizari asupra aplicarii “timbrului verde” la echipamente electrice si electronice din sectorul IT&C si al electronicelor de consum


  Conform Hotararii Adunarii generale ECO TIC din 7 februarie 2007 si a clasificarii din Anexa I B a Hotararii de Guvern 448/ 2005, in categoria echipamentelor electrice si electronice ( EEE) purtatoare de timbru verde ( taxa vizibila) in valoare de 7 lei vor fi incluse toate aparatele electrice si electronice care se incadreaza in categoriile 3,4,7,9, dupa cum urmeaza:


  3. Echipamente informatice si de telecomunicatii

  Prelucrare centralizata a datelor:

  Informatica personala:

  a) Calculatoare personale (inclusiv unitate centrala, mouse, monitor si tastatura)
  b) Calculatoare mici portabile ( notebook)
  c) Imprimante matriciale, inkjet, laser
  d) Fotocopiatoare, scanere si multifunctionale
  e) Masini de scris electrice si electronice, shredere, laminatoare.
  f) Calculatoare de buzunar si de birou: exceptate de la taxare de Adunarea Generala ECOTIC
  g) Videoproiectoare
  h) Monitoare
  i) Modem extern
  j) Rutere, switchuri, hub-uri
  k) Alte produse si echipamente de colectat, stocat, prelucrat, prezentat sau comunicat informatii prin mijloace electronice

  Terminale si sisteme pentru utilizatori:
  a) Faxuri
  b) Telexuri
  c) Telefoane
  d) Telefoane publice
  e) Telefoane fara fir
  f) Telefoane celulare sau pentru alte retele fara fir
  g) Roboti telefonici
  h) Videofoane si interfoane
  i) Surse neintreruptibile ( UPS-uri)
  j) Alte produse sau echipamente de transmis sunete, imagini ori alte informatii prin telecomunicatie (inclusiv ATM)
 • 0 (0 voturi)    
  PRECIZARI 2 (Luni, 30 aprilie 2007, 17:47)

  Raluca [anonim]

  4. Echipamente de larg consum
  a) Aparate de radio
  b) Televizoare
  c) Camere video si foto digitale
  d) Aparate video
  e) Aparate de inalta fidelitate
  f) Amplificatoare audio
  g) Instrumente muzicale
  h) Radare auto si sisteme GPS
  i) Alte produse sau echipamente de inregistrat sau reprodus sunete ori imagini, inclusiv semnale sau alte tehnologii de propagare a sunetului ori imaginii, altfel decat prin telecomunicatii (inclusiv boxe audio)

  7. Jucarii, echipamente sportive si de agrement
  a) Trenuri electrice si masini de cursa
  b) Console portabile de jocuri video
  c) Jocuri video
  d) Calculatoare pentru ciclism, scufundare, cros, canotaj etc.
  e) Echipamente sportive cu componente electrice sau electronice
  f) Automate cu monede


  9. Instrumente de supraveghere si control
  a) Detectoare de fum
  b) Regulatoare de caldura
  c) Termostate
  d) Aparate de masurat, cantarit sau reglat de uz casnic ori utilizate ca echipamente de laborator
  e) Alte instrumente de supraveghere si control utilizate in instalatii industriale (de exemplu in panourile de control)  Exceptie de la plata timbrului verde:

  componentele sau piesele vandute separat ( exemplificam pe cazul unui PC: placa de baza, procesor, cooler, sursa, memorie, HDD, placa video, placa de retea, modem intern, carcasa, dispozitive de inregistrare-redare date, tastatura, mouse, pad, alimentatoare, microfoane, casti audio carduri si stickuri de memorie), si consumabilele (cartuse de cerneala, toner, dischete, CD-uri, DVD-uri si altele asemenea).
 • 0 (0 voturi)    
  Nu putem evita: WEEE + RoHS... (Luni, 30 aprilie 2007, 18:23)

  dgs [anonim]

  http://en.wikipedia.org/wiki/Waste_Electrical_and_Electronic_Equipment _Directive
  http://www.minind.ro/domenii_sectoare/politica_ind/website _romania_v2/Index_r.htm

  Problema e ca producatorul e responsabil... plateste din start o firma care e responsabila cu distrugerea produselor uzate. Bineinteles ca preturile cresc.

  Nu stiu cum se organizeaza asta in tara... de aici nu putem exporta in Europa fara sa respectam directivele UE.
 • 0 (0 voturi)    
  nelamurire (Miercuri, 2 mai 2007, 15:05)

  anca [anonim]

  ...cine este obligat pentru aplicarea taxei..???..in situatia in care eu sunt revanzator??primesc aceasta taxa impreuna cu marfa de la furnizor???ori trebuie sa o aplic eu ca revanzator??? astept raspuns urgent...cu multumiri anticipate!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce magazine online au aplicat deja Taxa Verde (Miercuri, 2 mai 2007, 20:07)

  Liviu Taloi [anonim]

  Eu am vazut numai 1 sg. magazin online care deja a publicat pe site informatii si tot ce trebuie pe site... e vorba de marketonline.

  Nu stiu sa mai fie altul care sa se fi aliniat la legea respectiva.
 • 0 (0 voturi)    
  o taxa nejustificata (Joi, 3 mai 2007, 17:07)

  Ciprian [anonim]

  Reciclarea echipamentelor electronice este o afacere profitabila. Echipamentele admise(si se vede ca doar acestea sunt admise) contin cantitati insemnate de aur si cupru. Dintr-un telefon mobil bine stors se obtine aproximativ un gram de aur. Componetele de calculator contin si ele aur. Otelul si aluminiul sunt de asemenea resurse foarte valoroase. Plasticul se poate dispersa in masa asfaltica. Din pacate politica de mediu aberanta a Uniunii conduce la impunerea unor astfel de taxe, in care cumparatorul in loc sa profite de pe urma echipamentului uzat este nevoit sa plateasca anticipat pt. reciclarea lui. Se vede aici cine imparte costurile... dar profiturile?

  In opinia mea abordarea este total gresita. Este vorba aici despre o afacere a deseurilor care va exploda cu siguranta in anii urmatori, aducand profituri semnificative tuturor celor care vor lua o parte din felie. Este aberant ca in economia de piata consumatorul sa plateasca pt. ceea ce ar trebui sa fie platit. Este ca si cum ai finanta un sistem privat din banii populatiei... dar cred ca politicienii romani sunt deja versati in astfel de practici.
 • 0 (0 voturi)    
  nu este obligatorie (Vineri, 4 mai 2007, 10:46)

  anca [anonim]

  am citit o rubrica de pe situl Ministerului Mediului unde se specifica ca nu este obligatoriu de cat de....http://www.marketonline.ro/cum-cumpar/#taxa_verde
 • 0 (0 voturi)    
  taxa pt aparate electrocasnice &electrice (Vineri, 4 mai 2007, 18:52)

  icovoiu danut [anonim]

  intradevar e o treaba buna dar cumparatorul va fi foarte greu de convins ca pe langa suma pe care o va achita la cumpararea produsului sa achite si cei 7ron pe produsca taxa de reciclare.De ce nu se face introducerea taxei in pretul produsului?Va fi foarte greu de convingi pe nea ion ca tu de fapt il ajuti sa scape de vechituri.pentru a convinge cetateanu,de ce nu i se face o reducere la cumpararea produsului similar?nu putem deveni occidentali in cateva luni ,desii asta se incearca,deoarece parcurgem o perioada de tranzitie cu pantaloni_n vine.este o bataie de joc ce se intampla acum.......pentru cei ce stau pe scaunele parlamentului le e usor sa ridice mana pt a vota o lege care nu ajuta cetateanu...............rusine
 • 0 (0 voturi)    
  Iarasi incompetenta crasa... (Sâmbătă, 5 mai 2007, 9:10)

  emil [anonim]

  Birocratia care se va crea pentru colectarea, platirea la stat si distribuirea la cei care recilleaza produsele va casta mult mai mult decat cei sapte lei. Se vor crea intradevar locuri de munca dar doar in sistemul birocratic.
 • 0 (0 voturi)    
  unde predau tv vechi? (Vineri, 1 iunie 2007, 14:49)

  adriana [anonim]

  Vreau sa imi cumpar un tv nou pt ca cel vechi e stricat irecuperabil.
  unde il dau pe cel vechi ? stau in sectorul 4. Am intrebat la Altex de unde vreau sa-mi cumpar altul si mi-au zis ca nu primesc decat calculatoare si imprimante, nu si tv
 • 0 (0 voturi)    
  taxa verde (Luni, 2 iulie 2007, 22:17)

  Horea [anonim]

  Pai o noua teapa, nu stiu pe nimeni care are pe bune capacitate sa recicleze produsele! In Franta (vezi orice site online) taxa de reciclare pt un calculator e de sub 1 euro!!! Dar la noi costa mai mult manopera si avem alta putere de cumparare, nu ca sarantocii aia de francezi!
 • 0 (0 voturi)    
  vinzator (Vineri, 13 iulie 2007, 22:29)

  cezar [anonim]

  buna
  sunt un vimzator de produse IT. problema este ca nimeni nu stie cine plateste aceasta taxa verde ...
  am intrebat pina si furnizorii si nimeni nu stie ce este de facut..
  daca stie cineva ceva ..orice ....
  please help...
 • 0 (0 voturi)    
  x (Vineri, 7 septembrie 2007, 22:35)

  x [anonim]

  citata "Dintr-un telefon mobil bine stors se obtine aproximativ un gram de aur." -dupa ciprian

  deci asta nu e adavarata, pt. ca din 1t (1000kg) de placa de tel. deci placa respectiva pe care sunt lipite piesele, se returneza max 7grame de aur, pretul pt. a exprima aurul daca din 24de ore sistemul functioneza 24ore, deci costa intre 100-300 USD / 7grame (si aica inca nu era adaugata pretul si amortizarea paratului-sistemului)

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by