Preturile produselor IT&C, sunt mai mari de luni, 30 aprilie, cu sapte lei, pentru ca a intrat in vigoare “taxa verde” platita de cumparator pentru acoperirea costurilor cu colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Deocamdata, taxa se aplica doar pentru echipamentele informatice si de telecomunicatii: imprimante, calculatoare personale sau portabile, fotocopiatoare, masini de scris electrice, faxuri, telefoane fixe si mobile.

Pentru sistemele mici, ca mouse si tastatura, nu se plateste nicio taxa.

Costul taxei va trebui sa fie afisat in magazine alaturi de produs, astfel incat cumparatorii sa stie care sunt costurile aferente si pentru ca fondurile astfel rezultate sa nu poata fi deturnate.

Organizatia care se va ocupa de gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), este Eco Tic, care va prelua responsabilitatile producatorilor de IT &C din Romania, se mai arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, organizatia va conlucra cu autoritatile locale si centrale, cu prestatorii de servicii in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si cu celelalte organizatii ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Eco Tic este prima organizatie care a primit licenta pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

In momentul de fata mai exista inca doua asociatii care intentioneaza sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice.

Eco Tic este o asociatie non-profit ce reuneste 107 companii din sectorul IT & C si al electronicelor de consum, carora le-a preluat responsabilitatile privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice.