Cotidianul scrie despre amenda de 20 000 lei, pe care a primit-o firma Ernst&Young, in urma constatarii neregulilor cu privire la protectia muncii. Gandul noteaza ca directorii multinationalei au scapat de dosar penal, deoarece Raluca a murit acasa. Evenimentul Zilei a investigat modul in care colegii Ralucai si sefii companiei au primit mediatizarea excesiva a teribilului eveniment.

"Daca Raluca Stroescu ar fi murit la locul de munca, directorii multinationalei Ernst&Young s-ar fi ales cu dosar penal. Conform inspectorului general adjunct al Inspectiei Muncii, Dantes Bratu, ancheta la firma Ernst&Young a fost ingreunata de faptul ca femeia a murit acasa, si nu la serviciu.

Inspectorii au constatat ca, in mod regulat, in firma se incalca legislatia privitoare la timpii de lucru si de odihna, dar nu au putut sa aplice decat o amenda de 19.600 de lei.

Pe de alta parte, daca familia Ralucai Stroescu va da in judecata firma Ernst & Young "va avea sigur castig de cauza, daca nu in Romania, atunci la Luxemburg, la Curtea Europeana de Justitie", dupa cum spune Ovidiu Jurca, sef al departamentului juridic al BNS.Familia poate castiga daune invocand nerespectarea timpilor de munca si de odihna.

Adica, in Romania, incalcarea Codului Muncii, iar la Luxemburg, incalcarea Directivei Europene care reglementeaza timpul de lucru", scriu Caterina Nicolae si Robert Veress (Gandul) in Directorii Ernst&Young scapa de dosar penal, pentru ca Raluca Stroescu a murit acasa.

"Nerespectarea timpului de munca si a perioadei de repaus intre doua zile de munca, a orelor suplimentare si a zilelor de weekend, dar si incalcarea totala a legii securitatii si sanatatii in munca. Acestea sint neregulile gasite la filiala din Romania a companiei de audit Ernst&Young, unde lucra Raluca Stroescu, tinara de 29 de ani care a murit saptamina trecuta.

Ancheta inspectorilor de munca bucuresteni, finalizata ieri, s-a concretizat printr-o amenda de 20.000 de lei data multinationalei. Cifra de afaceri a companiei pe anul 2005 a fost de aproape 65 de milioane de lei, asa cum apare in bilantul publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Urmeaza noi controale

Paul Dobrescu, inspector-sef adjunct pe relatii de munca la Inspectoratul de Munca Bucuresti, a declarat ca o alta abatere foarte grava constatata se refera la faptul ca norma de munca a fost creata de angajator, dar fara acordul salariatilor.

Desi firma a mai fost controlata si anul trecut si au fost gasite nereguli in ceea ce priveste munca suplimentara, inspectorul spune despre amenda de 20.000 de lei ca „atit ne permite legea“, mai ales ca incidentul nu a putut fi incadrat ca accident de munca.

Dobrescu a adaugat ca se vor mai face controale si la alte companii de acest fel. Insa spera ca „cineva va intelege sa ia toate masurile necesare de acum incolo, dupa evenimentul acesta“, noteaza Oana Craciun (Cotidianul) in Amenda de 20.000 de lei dupa moartea Ralucai.

Catalin Balan (Evz) scrie in articolul Stiu prin ce-a trecut Raluca:

"O fosta angajata spune ca n-a rezistat la Ernst&Young. La Bucuresti, colegii Ralucai se declara uluiti de mediatizarea cazului.

Tacerea si refuzul companiei Ernst&Young de a raspunde presei in legatura cu moartea Ralucai Stroescu, manager de audit al multinationalei, sunt semne de slabiciune.

Unul dintre angajatii actuali ai companiei de audit a acceptat sa vorbeasca cu reporterii „Evenimentului zilei”, dar a dorit sa ramana anonim. El a povestit atat partile bune, dar si problemele reale ale firmei in care lucreaza.

„Refuzul companiei de a vorbi cu presa vine din faptul ca nu ne asteptam ca acest caz sa fie atat de mediatizat, mai ales nu ne asteptam ca ea sa moara”, spune un angajat al companiei.

Acesta adauga: „Au venit la companie foarte multe mesaje despre Raluca, de toate felurile, de ne-am crucit. Firma e pusa la zid acum, dar pentru mine e un loc in care imi place sa merg pentru ca imi plac oamenii cu care lucrez”.