Decizia Curtii Constitutionale e uimitoare pentru juristi si umilitoare pentru electorat.

In primul rind, prin arbitrar. Adica, prin lipsa de temeiuri. De ce trebuie schimbata regula care stabileste cine cistiga sau pierde un referendum? A aparut, in ultimele saptamini, vreo noutate dramatica in societate, in numarul si compozitia electoratului, in regimul de drept sau de stat al Romaniei? La prima vedere, nu. Populatia e aceeasi.

Republica e in picioare, iar sistemul de drept ramine fidel principiului democratic. Ceea ce e numai jumatatea formala a starii de fapt. Cealalta jumatate spune ca Romania e zguduita de un eveniment de gabarit istoric: aparitia lui Traian Basescu si impotrivirea lui la prelungirea regimului de dominatie oligarhica.

De aici avalansa: opozitia lui Basescu a creat reactiunea (in sensul politic al cuvintului), iar aceasta a inteles ca nu poate supravietui decit prin lichidarea exceptiei Basescu.

Aceasta e singura noutate care explica evenimentele asimetrice si extralegale ale ultimelor saptamini: legi modificate in pripa, hotariri parlamentare la minut, incalcarea etichetei si a principiilor de baza ale dreptului.

Inversunarea coalitiei anti-Basescu a devenit principalul motor legislativ al Romaniei. Decizia de ieri a Curtii Constitutionale a confirmat acest fapt si a transformat vointa adversarilor lui Basescu in act legal.

In acest moment, profitind de vacanta prezidentiala, statul roman a fost capturat si pus la lucru in serviciul unei coalitii care lupta pentru instaurarea unui regim de profit in retea.

Decizia Curtii e o dovada de slabiciune a autoritatii legale supreme in fata puterii politice si a dreptului in fata interesului. Curtea a decis ca referendumul e adjudecat de jumatate plus unu din numarul celor ce se prezinta la urne. Asta, desi presedintele e ales cu jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor. Asadar, Curtea a inventat un nou presedinte.

Un presedinte care se alege greu si se demite mult mai usor, in cazul in care e Traian Basescu. Noua situatie e ilara si penibila pentru un stat de ordine legala si standard european.

Dar cea mai grava rastalmacire si avarie provocata de decizia Curtii o reprezinta umilirea si retrogradarea electoratului. Cetatenii cu drept de vot afla ca vointa lor va fi cintarita altfel decit pina acum si ca ei nu au nici un cuvint de spus in aceasta schimbare de masura si scor.

Votul lor valoreaza mai mult sau mai putin, in functie de o decizie a Curtii, iar aceasta, inspirata fiind de o coalitie de interese, stabileste ca suveranitatea populara e relativa in Romania.

In rezumat, sintem in fata unui nou regim care a pariat totul pe demiterea, in orice conditii, a presedintelui Basescu: demnitatea si caracterul reprezentativ ale Parlamentului, rigoarea Curtii Constitutionale si, in cele din urma, dreptul politic fundamental la expresie prin vot al cetatenilor Romaniei. Numai si numai pentru demiterea lui Traian Basescu. Rusinea continua.

Prezenta la urne si votul pro-Basescu ii pot pune capat. Chiar si in aceste conditii.