Deschiderea biroului din Bucuresti al Bancii Europene de Investitii reprezinta punctul cheie pentru demararea a doua programe europene: JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions), prin care se va furniza asistenta in proiectele mari de infrastructura, si JEREMIE (Joint European Resources for Micro to medium Enterprises), care implica scheme de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Biroul de presa al Bancii Europene de Investitii a transmis pentru “euROfonduri” ca detaliile pentru functionarea biroului sunt in mare parte stabilite, personalul a fost deja intervievat si mai urmeaza sa fie stabilit directorul pentru Romania al programului JASPERS.

Pentru programul JEREMIE mai multe detalii vor fi disponibile in curand din partea Fondului European de Investitii, care se ocupa in mod direct de acest program.

La inagurarea oficiala din 7 iunie vor fi prezenti presedintele sau vicepresedintele BEI, un inalt oficial European si un reprezentant al conducerii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.

Implicarea mai puternica a BEI in Romania a fost “parafata” la finalul anului trecut, o data cu semnarea unui memorandum prin care institutia va finanta proiecte in Romania in valoare de pana la un miliard de euro pe an.

Aceste fonduri, potrivit declaratiilor oficiale din acel moment, vor fi in special destinate cofinantarii investitiilor ce vor veni o data cu fondurile structurale si schemelor de granturi pentru IMM-uri.

Cele doua programe amintite, JASPERS si JEREMIE, reprezinta initiative noi la nivel europeam, in cadrul carora BEI joaca un rol cheie.

Prin programul JASPERS autoritatile nationale pot primi asistenta gratuita din partea bancii pentru realizarea si implementarea proiectelor mari de infrastructura. Detaliile sunt stabilite pe baza unui “Plan de actiune” care, potrivit reprezentantilor BEI, este inca in lucru, la autoritatile nationale.

Prin programul JEREMIE se constituie aloca fonduri, cu bani atat de la Comisia Europeana cat si de la autoritatile nationale, pentru scheme de grant destinate firmelor micro, mici si mijlocii. Detaliile referitoare la acest program, pentru a face posibila implementarea lui, urmeaza sa fie stabilite tot de autoritatile nationale.

Nota: “euROfonduri” va reveni cu informatii referitoare la stadiul celor doua programe.