Putin sociabil si cu performante academice medii, asa cum il prezinta EvZ, ministrul Chiuariu intra din nou in atentia presei dupa ce a dispus schimbarea lui Sorin Ion Dumitrascu director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Cotidianul considera ca motivul invocat de ministrul justitei nu are un temei legal.

Procurorul Paul Dumitriu, o alta victima a lui Chiuariu, sustine intr-un interviu acordat ziarului Romania Libera ca demiterea sa este legata de controalele pe care le-a efectuat la Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Chiar daca masurile luate au bulversat justitia, Tudor Chiuariu beneficiaza in continuare de sprijinul Asociatiei Procurorilor, scrie Gardianul.

Necunoscut de colegi

Majoritatea celor care l-au cunoscut pe actualul ministru al justitiei il descriu ca fiind un tanar retras, care evita sa iasa in evidenta. Sucevean la origine, Tudor Chiuariu a ajuns in Iasi la inceputul anilor ‘90. De atunci, a locuit impreuna cu mama sa in Targu-Cucu, un cartier select din oras.

Diriginta nu si-l aminteste

Vecinii nu tin minte sa fi avut vreodata vreo conversatie cu tanarul care uneori parea prea abatut pentru a saluta. In schimb, oamenii si-o amintesc pe mama lui Chiuariu, despre care spun ca a trimis zeci de reclamatii impotriva tuturor, la Parchetul Militar sau politie, cerand sa se ia masuri deoarece se simtea urmarita si amenintata.

Chiuariu a urmat cursurile gimnaziale la Colegiul National. „N-as putea sa povestesc un amanunt deosebit despre el. A fost pe linia de mijloc, nu prea s-a remarcat ca sa-l tin minte dupa atatia ani si dintre atatia elevi pe care i-am avut”, a declarat fosta lui diriginta, profesoara Voichita Hrapciuc.

Doctorand la un apropiat al PNL

Chiuariu s-a inscris la Facultatea de Drept de la universitatea particulara „Petre Andrei” din Iasi. A absolvit in 1999 si si-a dat licenta la Universitatea „Al.I. Cuza”, obtinand nota 8,50. „Nu prea avea legaturi cu nimeni din an. Il vedeam doar la examene, si nici atunci nu ne salutam.

Nu am remarcat nici sa fi avut alti prieteni”, ne-a spus o fosta colega de facultate.

In 2000, Chiuariu si-a inceput cariera didactica, devenind preparator la Catedra de Drept Public a Universitatii „Petre Andrei”. A ajuns apoi asistent si, dupa plecarea la Departamentul de Lupta Antifrauda, a fost promovat ca lector.

In 2003 s-a inscris la doctorat, pregatindu-se pentru o tema legata de domeniul dreptului penal. Sursele noastre ne-au dezvaluit ca inscrierea a fost facuta prin intermediul lui Relu Fenechiu, care l-a prezentat decanului Facultatii de Drept, profesorul Tudorel Toader, drept „un tanar de viitor, care merita o sansa”.

Intre timp, acesta a fost promovat, anul trecut, judecator la Curtea Constitutionala.

Ascensiune. Avocatul lui Fenechiu

Ascensiunea politica a lui Chiuariu a inceput in 2000, cand a fost legitimat ca avocat chiar de catre seful Baroului, Adrian Mogos, membru al PNL. Profitand de o reglementare legislativa temporara, valabila in acea perioada, viitorul ministru al justitiei nu a dat examen.

Imediat insa si-a infiintat un cabinet de avocatura, facandu-se cunoscut ca reprezentant al liberalului Relu Fenechiu in toate litigiile.

„Nu mi-a pierdut niciun proces. In plus, a reprezentat si partidul la fel de bine in diverse litigii, fara contract de consultanta”, a rememorat Fenechiu.

EvZ

Ministrul Chiuariu recidiveaza

Ministrul Chiuariu a constatat, in cazul lui Sorin Ion Dumitrascu, o pretinsa incompatibilitate intre calitatea de manager public si cea de director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). In organigrama ANP exista un post de director general si trei de adjuncti. Primul este vacant si este ocupat, cu detasare, de unul dintre adjuncti, Alexandru Serban.

Un post de adjunct este ocupat de judecatoarea Silvia Cerbu, iar al treilea era al lui Dumitrascu. Salariul lunar pentru o astfel de functie se ridica la circa 14.000 de lei (4.000 de euro).

Numai ca, potrivit OUG nr. 56/2004, termenul de „manager public“ desemneaza o meserie, nu o functie, deci un manager public poate fi in acelasi timp si director adjunct, asa cum un avocat poate fi concomitent si ministru al Justitiei, cazul lui Chiuariu.

Dumitrascu sustine insa ca nu a fost numit, asa cum spune ministrul, ci a ocupat functia de manager public dupa ce a urmat un program de pregatire finantat de UE, apoi a absolvit Institutul National de Administratie, dupa care a fost repartizat la Ministerul Justitiei (MJ). Dumitrascu a adaugat ca are contract pe cinci ani cu MJ si nu poate fi dat afara.

El s-a aratat nedumerit de modul in care a fost schimbat din functie. „Daca-mi spunea «Ba, trebuie sa pleci!» era OK. Profesional, ministrul n-a avut ce sa-mi reproseze, asa ca a inventat o incompatibilitate pentru a-i face loc lui Spaiuc“, a spus Dumitrascu.

El crede ca seful sau, Alexandru Serban, ar fi avut initiativa de a-l demite, pentru ca l-ar fi banuit ca da relatii presei despre el. Despre Serban au aparut articole in care era acuzat ca si-a promovat rudele in ANP.

George Spaiuc, prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, a fost invitat de Tudor Chiuariu, la inceputul lunii mai, sa ocupe functia lui Dumitrascu, printr-o detasare de trei ani. Sotia lui, Raluca Spaiuc, este sefa de cabinet a noului ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, venit tot de la Iasi.

Anul trecut, George Spaiuc n-a reusit sa ocupe, prin concurs, functia de director al Penitenciarului Iasi.

Cotidianul

Paul Dimitriu demis fara motiv

Care sunt motivele demiterii dvs.?

Paul Dimitriu— Luni dimineata, un consilier al ministrului a venit la mine si mi-a adus la cunostinta, asta la prima ora, ca incepand din acel moment eu nu mai sunt sef al Corpului de Inspectie si ca domnul ministru a decis sa ma demita.

V-a dat vreo motivatie?

Paul Dimitriu— Nu mi-a prezentat nici o hartie. Dupa aceea, a prezentat un domn procuror de la Bacau, care mi-a preluat functia. E vorba de procurorul Humulescu de la DNA Bacau.

Ati deranjat cu ceva?

Paul Dimitriu— Acum vreo doua saptamani si ceva, am finalizat un raport privind concursurile care au loc in sistemul penitenciar. Si in acel raport am constatat lucruri grave, favorizari ale anumitor candidati care erau rude cu persoane din conducerea sistemului penitenciar la nivel inalt.

Puteti sa-mi dati si cateva nume?

Paul Dimitriu— Este vorba de rudele lui Alexandru Serban, directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. In februarie anul acesta, s-au incadrat cumnatul, sora lui si o cunostinta, respectiv fata celor la care cumnatul lui locuieste in Craiova. Mai e vorba de sotia unui director din ANP, de o alta fata a unor functionari din ANP.

Mai mult, am aratat clar defavorizarea contracandidatilor care erau mai bine pregatiti si, in situatia respectiva, imbraca anumite aspecte penale. Este vorba de infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor unor persoane.

Cum poate fi demonstrata aceasta defavorizare? Ei s-au prezentat totusi la un concurs...

Paul Dimitriu— Este vorba de discrepantele dintre notele luate la examenul scris si cele luate la interviuri, in sensul ca rudele au luat intotdeauna note mai mici la proba scrisa, iar la interviuri au luat note mari. Pe cand situatia contracandidatilor sta tocmai invers.

Romania Libera

Asociatia Procurorilor ii ia apararea lui Chiuariu

Singura organizatie care se alatura demersului intreprins de Tudor Chiuariu este Asociatia Procurorilor. Aceasta i-a luat apararea ministrului justitiei in conflictul cu Directia Nationala Anticoruptie. Asociatia considera ca este dreptul lui Tudor Chiuariu sa ceara revocarea unui procuror dintr-o functie de conducere.

Asociatia Procurorilor le recomanda membrilor sai sa evite luarile de atitudine in conflictele politice si sustine, totodata, ca ministrul are tot dreptul sa revoce un procuror daca asa considera.

Reprezentantii Institutului National al Magistraturii i-au retras invitatia de a participa la o dezbatere, iar zeci de procurori ai DNA din toata tara protesteaza fata de actiunile ministrului.

Gardianul.