Una din activitatile de baza ale proiectului este realizarea unor dezbateri pe tema incluziunii sociale a acestei categorii de persoane. Timp de 11 luni, AMP “Academia Catavencu” organizeaza intalniri in opt orase din tara cu mass-media, mediul de afaceri si profesionistii in sanatate mentala.

Concluziile intalnirilor vor constitui o cercetare calitativa bazata pe opiniile participantilor. Pana acum, au avut loc astfel de dezbateri in Timisoara, Cluj si Bucuresti.

Interesul comunitatii de afaceri si al presei nu a fost extrem de ridicat. Potrivit Oanei Zabava, coordonatorul proiectului, cei mai multi patroni si ziaristi, in numar de cincizeci, au venit la evenimentul din Timisoara,. Din experienta intalnirilor de pana in prezent reiese ca angajatorii abordeaza acest subiect oarecum de la distanta.

Exista o preocupare pentru persoanele cu dizabilitati mentale, dar in alt mod decat angajarea acestora. “In general, specialistii in resurse umane sunt mai deschisi la acest subiect decat patronii. O idee dominanta este aceea ca se doreste o implicare in sustinerea financiara a acestor persoane, dar nu si angajarea lor”, spune Oana Zabava.

In fine, psihologul Mugur Ciumageanu a retinut inca un mesaj transmis de participanti: “Mai bine sa se ocupe spitalele de problemele acestor persoane”.

Proiectul include si o componenta de monitorizare a presei scrise, pe tema imaginii persoanelor cu probleme de sanatate mentala. AMP Academia Catavencu in colaborare cu Asociatia Romana de Psihiatrie Comunitara au coordonat timp de trei luni monitorizarea a zece cotidiane si suplimentele acestora.

In total, au fost identificate 637 de articole care au ca subiect persoane cu probleme de sanatate mentala sau comportamente considerate specifice acestor persoane. “Dintre acestea, aproape jumatate stigmatizeaza persoanele cu probleme psihice prin continut sau prin sintagmele folosite”, arata rezultatele studiului.

In plus, doar 112 articole contin elemente educative sau analize despre tipuri de boli psihice si numai 8 critica sistemul de ingrijire in spitalele psihiatrice.

Pentru a demonstra ceea ce psihologii si medicii de specialitate sustin, ca “si cei cu dizabilitati mentale pot munci”, coordonatorii proiectului au implicat persoane cu probleme psihiatrice in realizarea monitorizarii. “Rezultatul este foarte bun.

Raportul se incadreaza exact in standardele AMP “Academia Catavencu”, fara nici o diferenta de eficienta sau productivitate”, a conchis Mircea Toma, presedintele organizatiei.

Continuarea activitatilor in acest domeniu se va realiza in cadrul unui alt proiect Phare, pentru “promovarea persoanelor cu dizabilitati grave” care va fi derulat sub forma de campanie in presa scrisa, pe radio si Internet, incluzand si un studiu de impact.

Acest gen de proiect poate fi realizat si prin Programul Operational “Dezvoltarea Resurselor Umane”, finantat cu peste 3 miliarde de euro din Fondul Social European.

Proiectul se poate incadra in conditiile “Axei Prioritare 6 - Promovarea incluziunii sociale”, in special domeniile majore de interventie „Dezvoltarea economiei sociale” si „Imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.