Interviu HotNews.ro

TUB - un proiect radical de transformare a Bucurestiului

de Cristian Covaci     HotNews.ro
Joi, 24 mai 2007, 0:00


HotNews.ro: Ce vrea si cu se mananca TUB?
Mario Kuibus: TUB vrea sa fie un brand, o marca a Bucurestiului, o incercare de a constientiza comunitatea de ceea ce poate sa devina Bucurestiul si de cum poate fi folosit orasul de comunitate.

Practic, se doreste crearea unui traseu incepand de la Piata Romana pana in apropiere de piata de flori de la George Cosbuc si fosta fabrica de bere Bragadiru.

Unicitatea proiectului e ca dorim sa oferim un traseu cultural coerent pentru pietoni si biciclisti.

Se adreseaza catre patru categorii sociale: bucuresteanul activ dornic de o alternativa la Herastrau, turistului roman sau strain care ar primi un instrument ideal de a invata Bucurestiul in partile lui cele mai frumoase.

A treia categorie este gasca de la mall, un loc care s-a incetatenit ca un loc de promenada. Cred ca optiunile acestor tineri trebuie cumva redirectionata catre strazile Bucurestiului.

A patra categorie e cuplul bunic/copii care ar putea sa-si petreaca timpul foarte linistit si civilizat pe acest traseu. Ar fi ca o joaca culturala pentru copii.

Harta TUB-ului

HotNews.ro: E practic vorba de o zona pietonala?
Mario Kuibus: Conceptul nu e acela de a crea niste trotuare generoase si frumoase la niste bulevarde, ci restructurarea si schimbarea unor strazi de pe care dorim sa scoatem masinile. E vorba de niste strazi bine proportionate, cu magazine si cafenele pe stanga si pe dreapta. Dorim sa cream niste trasee coerente care sa nu blocheze la stop nici pietonii si nici bicilistii.

HotNews.ro: Care este zona pe care ar trebui dezvoltat proiectul?
Mario Kuibus: De prima importanta e zona de la Piata Romana pana spre piata de flori de la George Cosbuc, langa fosta fabrica de bere Bragadiru.

HotNews.ro: Exista posibilitatea de a pune in practica proiectul? Experienta Lipscani a dus la o isterie totala, atat a soferilor, cat si a comercianitilor din zona.
Mario Kuibus: Acolo a fost o greseala de abordare. Noi nu propunem inchiderea traficului de-a lungul TUB, ci doar pe traseul propriu-zis. Unde nu se poate inchide accesul sub nici o forma, propunem controlul accesului prin reducerea vitezei pana la 10km si instalarea unor “hopuri” care sa-i descurajeze pe soferi.

Se doreste crearea unei strazi a omului, a pietonului si biciclistului, fara disconforturi si fara bazaitul permanent al masinilor.

Vom incerca sa cream o marca pe care sa o regasesti peste tot. Vor exista harti care sa iti spuna permanent unde te afli. Va fi semnalizat chiar si de la metrou cu indicatoare de genul “Spre TUB”.

Dorim ca traseul sa fie identificat clar si prin vopsirea pavimentului astfel incat indentificarea sa fie mai rapida. Vezi asfaltul rosu si exclami: “Am ajuns".

Mai mult, vor exista tot felul de zone de repaus pe care le-am numit camere. Inseamna ca intreaga zona de la Romana la piata de flori va fi presarata cu aceste “camere” al caror scop este de a gazdui evenimente cum ar fi zilele filmului, dansului sau muzicii pe zone concrete.

Vrem camere de cultura traditionala, camere de cultura alternativa, academice, camere de cultura contemporana cum ar fi zona MNAC.

Piateta in zona fabricii de bere Bragadiru
>

>HotNews.ro: Aceste camere se vor face in cladirile aflate de-a lungul traseului?
Mario Kuibus: Nu. Vor fi facute in zonele libere de pe traseu, cum este Piata Revolutiei. Evenimentele care se vor face de acum incolo vor lua mult mai multa amploare prin constientizarea acestor camere. Vor putea fi dezvoltate punctual mult mai bine.

HotNews.ro: Ce vor putea vedea oamenii pe acest traseu? La ora actuala e cam tristete.
Mario Kuibus: Cred ca in clipa in care primaria va crea infrastructura proiectului, comerciantii vor veni ca mustele pentru ca are structura unui mall in aer liber.

Mall-urile sunt pline de cereri ale comerciantilor care asteapta sa obtina un spatiu. Noi oferim un mall longitudinal, care sa dea strazii o perceptie de night-life, pe care nici un mall nu poate s-o ofere.

HotNews.ro: Se tot vorbeste de piste de biciclete in Bucuresti. Se face ceva in sensul asta? Nu vorbesc neaparat de un proiect la nivel de primarie
Mario Kuibus: Exista un demers al celor de la Velo-City, care au facut un proiect la concursul “O idee pentru Bucuresti”. Era practic o schita de intentie care rezolva diferite trasee intre diferite cartiere, trecand prin centrul Bucurestiului. Din cate stiu, nu a fost nici o intentie directa a primariilor de a prelua proiectul lor.

In TUB nu e greu sa creeze un coridor de 1.5 m pentru biciclisti.

Intre Amzei si Ateneu

Afara exista un sistem foarte interesant: Rent a Bike. Poti sa iei bicicleta dintr-un anumit punct, o folosesti cat ai nevoie si daca obosesti o poti lasa la orice punct similar. E o chestie care ar atrage multi oameni, tocmai pentru ca nu e nevoie sa iti cari bicicleta de acasa.

HotNews.ro: Exista strategii de “infrumusetare a orasului la nivelul Bucurestiului?
Mario Kuibus: Nu. Exista una de pastrare a unor bunuri culturale sau a zonelor verzi, dar aceasta e o strategie de bun simt. Eu stiu doar o de strategie tehnica de rezolvare a traficului in Bucuresti.

HotNews.ro: Ce se va intampla concret? Mergeti cu proiectul la Videanu?
Mario Kuibus: Intentia noastra asta e. E greu ca un politician sa aiba o viziune. Profesionistii se ocupa de asta. Totusi, cred ca un proiect nu poate fi facut in patru ani. Trebuie constientizata opinia publica si societatea civila care sa impinga acest proiect si pe alte legislaturi. Daca se schimba primarul, nu trebuie abandonat.

Noi nu avem strategii la nivel de primarie. E nevoie de strategii pe 10-20 de ani, care indiferent de culoare politica a primarului sa fie duse mai departe ca niste bunuri ale comunitatii.

HotNews.ro: Cand il prezentati primarului?
Mario Kuibus: Speram sa facem o masa rotunda cu societatea civila, cu profesionisti si am invitat si reprezentantii administratiei locale. Va fi si o carte care se lanseaza si care va fi adusa la cunostinta domnului Videanu sau altor primari de sector care sunt directi implicati.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2497 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Bataie de joc - 1 (Vineri, 25 mai 2007, 3:53)

  ClaN [anonim]

  "lipsa acuta de turisti, de locuri placute ochiului"

  --> Da, cine oare a decis demolarea teraselor din herastrau care erau frumoase pentru simplu motiv ca nu aveau aprobare?


  "TUB vrea sa fie un brand, o marca a Bucurestiului"
  ---> Aproape ca vrei sa mori de ras. E un proiect pe care, contrar unui "brand" nu prea ai de ales daca sa il consumi sau nu...e o initiativa care vine peste noi ca o vrem sa nu.


  "dorim sa oferim un traseu cultural coerent pentru pietoni si biciclisti."
  ----> Ah, bine ca se introduce un concept nou (coerenta culturala), nedefinit si gol ca sens, ca sa ne piarda incetul cu incetul si sa ajungem sa credem ca de fapt noi nu intelegem nimic si ca e mai bine sa lasam pe seama profesionistilor (hehe) felul de a ne trai viata.


  "Vrem camere de cultura traditionala, camere de cultura alternativa, academice, camere de cultura contemporana cum ar fi zona MNAC."

  ---> S-a decis, bani contribuabililor vor merge pe camere. Ca asta vor de fapt Bucurestenii. Ce stie cererea si oferta, avem un profesionist care ne spune el ce vrem noi de fapt.


  "schimbarea unor strazi de pe care dorim sa scoatem masinile"
  ---->Asta e exact ce trebuie Bucurestiului acum, si mai putine strazi pe care sa mearga masinile. E perfect, deja e ultra aglomerat Bucurestiul dupa-masa, dar acum...ce mai...Bravo profesionistii.


  "comerciantii vor veni ca mustele pentru ca are structura unui mall in aer liber."
  ---> Sa intelegem ca mai nou primaria capitalei utilizeaza banii nostri pentru a construi printre altele un nou mall? ca deee, intreprinzatori privati nu se gasesc, si oricum stie profesionistul de la primarie ce avem noi nevoie si il face el cu banii nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  Bataie de joc - 2 (Vineri, 25 mai 2007, 3:53)

  ClaN [anonim]

  Cea mai hilara chestie e probabil aceasta:
  "E greu ca un politician sa aiba o viziune. Profesionistii se ocupa de asta. "
  ----> Ce e greu e de inteles e cum dupa ce am scapat de Comunism, unde "profesionisti" dirijau si planificau economia (ca dee ei stiu mai bine ca cererea si oferta ce vrem noi) ajungem sa credm iarasi aceleasi lucruri.

  Politicienii nostri de azi, de bine de rau sunt alesi. In schimb acei "profesionisti" nu sunt alesi. Cel care are viziunea, este politicianul care si-o prezinta si noi putem sa o votam. Nu asa zisul profesionist are dreptul sa ne dirijeze viata. Aproape ca nici politicianul nu o are, dar macar pe el il alegem.
 • 0 (0 voturi)    
  haide, nene.. (Vineri, 25 mai 2007, 4:51)

  ping [anonim]

  n'oi fi arhitect, dar proiectul are elemente de logistica in el care nu mai tin de arhitectura propriu-zisa..

  mai intai ghivecele alea delimitand zona pietonala de cea de bus sau biciclete sunt pur ornamentale in prezentari, in realitate nu poti pune asa ceva.. ar dispare, chiar cimentuite, in mai putin de cateva saptamani! la noi trebuie ceva robust, nu experiente d'astea ireale! si-'atunci la ce bun sa le pui in prezentare daca nu sunt realizabile..

  zone de 10 km/hr sunt demne de absurdistan; ori lasi traficul, ori nu, dar nu'l faci demn de parcare ca vei avea strazile blocade in permanenta; si'asa vor fi din fanfaronada unora de'a se arata cu 'bolidele' pe 'strase'..

  trebuie implementat conceptul de 'no driving' de'a lungul intregului traseu, cu zone de ocolire si pasaje subterane ptr masini; daca s'ar fi gandit ceva cand s-a facut metroul in zona din centru, ar fi fost ceva, acum e mai greu

  singura modalitate de a dirija traficul ar fi alternante de rute (inteligent alese) de unic sens, care sa permita alternative de trafic spre sau dinspre zonele cheie

  ca s-o pun in doua vorbe: e firav, nene, proiectul.. asta ar trebui sa fie proiect ptr informaticieni (traficul in capitala), nu ptr arhitecti, ca d'asta intram in cartea recordurilor.. ptr stupiditate!
 • 0 (0 voturi)    
  O, ce veste minunata!!!! (Vineri, 25 mai 2007, 6:53)

  un bucurestean (de 5 generatii) [anonim]

  O, Doamne fereste/apara, un alt proiect grandios pentru capitala! Un proiect care sigur o sa fie pe gustul imbecilului Primar General al Bucurestiului. Un proiect care o sa necesite muuulte borduri....

  Oare cind o sa apara un proiect simplu si practic? Ceva gen "luati cablurile de pe stilpii de iluminat public si ingropati-le" (ca sa nu mai arate capitala ca un oras de provincie) sau "scoateti reclamele" (ca sa nu mai vedem cacofonia lor de culori, sa nu mai arate orasul ca un sat de tigani cu rufele puse la uscat pe sirma) sau "asfaltati trotuarele" (ca sa nu-si mai rupa gitul pietonii neatenti la fiecare denivelare din pavajul actual). Din pacate dintr-un asemenea proiect NU se poate scoate prea multa spaga, deci nu e fiabil.

  Se spune ca la fotbal si treburile orasului se pricepe oricine. E foarte adevarat, oricine se pricepe mai bine decit cei care se ocupa acum si de fotbal si de treburile orasului ...
 • 0 (0 voturi)    
  bravo (Vineri, 25 mai 2007, 7:49)

  nolty [anonim]

  Bafta multa! Veti avea de lucru cu primariile.
 • 0 (0 voturi)    
  Bucuresti (Vineri, 25 mai 2007, 7:51)

  nicu [anonim]

  nu se va face absolut nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Visati in continuare baieti si fete... (Vineri, 25 mai 2007, 8:19)

  dcoios [anonim]

  Cum a spus Frank Loyd Wright despre Houston : Un oras care a contractat boli venerice ( incurabile ,zic eu) trebuia sa puneti o siringa cu penicilina in fiecare studiu. Daca nu a-ti fost in Houston va spun tot eu : E ca-n Bucale si amindoua implinesc vorba pur ardeleneasca : 'i ca'n Texas.
 • 0 (0 voturi)    
  Prea frumos... (Vineri, 25 mai 2007, 8:28)

  dana [anonim]

  ca sa fie adevarat!!!
  Nu e prima idee geniala pe care am auzit-o! Din pacate nu avem o clasa politica interesata de Bucuresti, de ceva civilizat, frumos! Pina cind aceasta clasa politica nu va disparea nici aceste superbe proiecte nu vor fi viabile! Le tin pumnii celor care au astfel de idei si le urez nervi de otel! Sa dea Domnu ' sa reuseasca! Bravo lor!
 • 0 (0 voturi)    
  new bucharest city (Vineri, 25 mai 2007, 8:33)

  gorbaciovsky [anonim]

  Oricum ar fi, mai muncesc 20 de ani si ma mut la barcelona...
 • 0 (0 voturi)    
  hardaul numit bucuresti (Vineri, 25 mai 2007, 8:35)

  ionica [anonim]

  Dragilor,
  Bucurestiul este un oras pierdut, deoarece toti primarii fara exceptie au cheltuit miliarde de euro pentru nimic. Se asfalteaza si se reasfalteaza bulevarde, si de ce? Pentru nimic,deoarece a doua zi vin cei de la ape, sau de la canalizare si sparg.
  Capitala noastra draga arata ca un hardau. Constructiile moderne sunt oribile si arata de parca am fi intr-o tara plina de hoti bogati, ceea ce nu este foarte departe de adevar.
  Arhitectii sa nu deschida pliscul,deoarece PRINCIPALII VINOVATi sunt ei, deoarece nu sunt in stare sa indrepte coloana vertebrala si sa spuna NU la toate proiectele haotice din Bucuresti.

  Problema grava este in alta parte. S-a facut un studiu pe un numar semnificativ de populatie si s-a descoperit ca jumatate din aceasta are incarcatura de metale grele peste limitele admise si oare de ce? Circulatia rutiera este haotica, se construieste si se demoleaza fara nici un discernamant, ci numai cu aprobarea ... legala a unor autoritati incompetente.
  Si atunci, idiotul de arhitect, spune sa ne asezam pe terase sa privim, ce? Mizeriile facute de colegii domniei sale si sa inhalam toate metalele grele care sunt emanate de esapamentele masinilor care au voie sa parcheze oriunde doresc.
 • 0 (0 voturi)    
  proiect (Vineri, 25 mai 2007, 8:39)

  I.Bucur [anonim]

  Cred ca orice proiect gindit de specialisti, care ar duce la infrumusetarea orasului sau la crearea unor puncte de atractie pentru bucuresteni si turisti, fie el si TUB, este bine-venit si trebuie pus in aplicare ! Ideea este interesanta.
  Este insa de dorit sa incepem cu "curatarea" orasului de "stirvuri" precum cladirile aflate in paragina, masinile uitate de timp pe strazile si asa prea aglomerate, gramezile de gunoaie, ciinii vagabonzi si evident excrementele de pe trotuare care te umplu de greata. Ar mai trebui un program de educarea/sanctionarea populatiei pentru abaterile de la regulile comunitatii care ar trebui aplicat permanent .
  Altfel, totul va arata precum o persoana care in loc sa se spele si-ar da intens cu parfum .....
 • 0 (0 voturi)    
  TUB (Vineri, 25 mai 2007, 9:11)

  ciobanu [anonim]

  Oare pentru Bucuresti conteaza numai zona centrala si de nord? Cu acesta cred ca am spus esentialul dar voi continua.In zona de sud este dezastru .Primarul Vanghele se ocupa acum de PSD Bucuresti,de fapt cand s-a ocupat de sectorul 5? A vopsit cateva blocuri ,a dat cateva beri la fraieri si betivi si uite asa a castigat electoratul.pe langa acestea toate are si o grupa de consilieri care nu stiu ce invart...dar nu pentru sector ci pentru propriul interes.ALOCATI OAMENI DE ADMINISTRATIE BANI PENTRU ASFALTAREA STRAZILOR LATERALE PENTRU A SCHIMBA FATA ORASULUI.Nu se mai poate circula in zona Giurgiului - Toporasi, nici pe str.Toporasi dar nici pe stradutele laterale care sunt mai rele decat intr-o localitate uitata de Dumnezeu. Efectiv aceasta zona nu o vede nimeni din administratie, este un DEZASTRU total.Unde sunt fondurile europene pentru infrastructura localitatilor. Satele unde sunt primari GOSPODARI au inceput sa arate mai bine decat aceasta zona ,ultima din Bucuresti din toate punctele de vedere(canalizare apa,canal ,pietruire-asfaltare etc).VENITI DOMNILOR SI VEDETI ,DACA VA INTERESAZA ,CU ADEVARAT ,FATA BUCURESTIULUI.
  MULTUMESC!
 • 0 (0 voturi)    
  Rezolvarea problemelor in Bucuresti (Vineri, 25 mai 2007, 9:15)

  Alin [anonim]

  Nu inteleg cum acest proiect rezolva circulatia in Bucuresti. Din cate am inteles se vor inchide sau se va circula mult mai prost pe strazile din centru, deci nu inteleg de ce la inceputul articolului se vorbeste de aglomeratie si apoi se propune inchiderea strazilor ca solutie. Ma asteptam sa aud ceva gen autostrazi pe centura Bucurestiului sosele sub si supraterane, mai ales la intersectii (care necesita investitii de sute de miliarde de euro). Pana la urma noi avem nevoie de multe parcari in Bucuresti ca sa se elibereze strazile de masini, amenzi mari pentru parcarea ilegala dupa ce se asigura parcari cu taxe de 30-50RON/luna, combinate cu o taxa de mers cu masina fie in centru fie in tot Bucurestiul de 50RON/zi dupa asigurarea unui transport in comun competitiv, care sa preia oamenii ce vor renunta la masini. E cea mai ieftina solutie, care aduce si bani bugetului local, care va scadea si poluarea in oras atat a aerului cat si fonica. Nu vad cum ne-ar ajuta transformarea centrului intr-un Mall in aer liber.
 • 0 (0 voturi)    
  capitala (Vineri, 25 mai 2007, 9:16)

  mihai [anonim]

  sa va ajute D-ZEU,si politicienilor sa le dea mintea cea de pe urma ...ca au facut doar rau pana acum, poate pe viitor vom avea un bulevard cu numele unui adevarat primar ,precum PACHE PROTOPOPESCU!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Super! (Vineri, 25 mai 2007, 9:22)

  swolf [anonim]

  Un super proiect care poate da cu adevarat o fata europeana Bucurestiului. Avem inca cladiri frumoasa in capitala, pe care nu le punem in valoare pentru ca nu avem suficient de multe spatii pietonale, inchise circulatiei. Iar ideea de a muta "gasca de la mall" pe strada este exact in spiritul proiectului. Va doresc succes!
 • 0 (0 voturi)    
  Excelenta idee (Vineri, 25 mai 2007, 9:39)

  Simi [anonim]

  O idee excelenta si sper sa se concretizeze.
  Una din putinele lucruri care m-au impresionat la Budapesta au fost pistele de biciclisti si faptul ca erau oameni si de 60 de ani care mergeau pe bicicleta.
  Locuri in care puteai sa te plimbi linistit fara frica ca vei fi lovit de vreun jmecher cu Jeep ce vrea sa parcheze pe trotuar sau pe spatiul verde.
  Sa speram ca vor fi urechi avizate ce vor asculta aceasta propunere.
 • 0 (0 voturi)    
  Va tin pumnii! (Vineri, 25 mai 2007, 10:14)

  Radu C [anonim]

  Ideea e super tare din toate punctele de vedere. Oricum nu poti construi drumuri si locuri de parcare in ritmul in care bucurestenii cumpara masini, e o cursa pierduta din start. Solutia e ca din ce in ce mai multi sa prefere biciclete si transport in comun. Eu de exemplu am masina, dar merg mult cu metroul, si o sa trec cit de curind pe bicicleta. Si da, m-as plimba cu placere printr-un astfel de TUB.
 • 0 (0 voturi)    
  visatzi frumos (Vineri, 25 mai 2007, 10:25)

  visuri [anonim]

  un alt proiect care va inghiti bani ptr studii shi va muri din fasha! sunt mii de proiecte de genu asta... nu e nicio descoperire fac proiecte mai bune in somn cu visand harta bucurestiului shi pe unde sa mai ajung azi la lucru!
 • 0 (0 voturi)    
  Proiect de infrumusestare a orasului si nu de circulatie (Vineri, 25 mai 2007, 10:29)

  ksss [anonim]

  Am citit comentariile de pana acum si ma intreb in dreptul unora, daca au si citit cu atentie articolul. Adica, TUB nu se vrea a fi un proiect care sa rezolve problemele de circulatie ale Bucurestiului (care sunt intr-adevar urgente)... Scopul acestui proiect este de a creea o zona in care sa poti iesi la plimbare, la cumparaturi, la o cafea si asta in mijlocul orasului fara sa fie nevoie sa mergi la un mall. Cei care au fost prin marile capitale europene, stiu ce inseamna sa intri intr-o zona pietonala animata, unde sa te poti aseza la o terasa de bun gust ... O zona care sa atraga si turisti, ca ei nu vin in Bucuresti sa vada mall-uri, din astea au ei la ei acasa mai mari, mai frumoase si mai ieftine... Prin Sibiu este o placere sa iesi la o plimbare pe jos, dar in Bucuresti unde sa te duci? Pe Magheru sau pe Calea Victoriei in gazul de esapament al masinilor blocate in trafic? Proiectul este interesant, daca e realizabil sau nu, e alta discutie. Eu apreciez insa initiativa lor de a veni cu o propunere... E usor sa stai pe margine si sa critici, sa descurajezi. Poate exemplul lor va mai inspira si pe altii si astfel din mai multe idei, poate o iesi ceva pt un Bucuresti mai frumos.
  Cat priveste circulatia infernala din Bucuresti, sper ca macar la urmatoarele alegeri locale sa se vina cu proiecte concrete de decongestionare a orasului!
 • 0 (0 voturi)    
  Mai intai TUBE, api TUB (Vineri, 25 mai 2007, 10:46)

  Plimbaretul citadin [anonim]

  Nu vedeti ca se sufoca orasul?

  Invatati pentru inceput sa copiati si apoi sa inventati.... Pana la TUB incepeti cu un "TUBE". Ca sa priceapa si domnii plimbati de la primarie: faceti, oameni, o retea extinsa de metrou (subteran). Va fi utila si bucurestenilor si turistilor; si in drumul bucurestenilor spre serviciu si pentru turistii care vor veni spre si dinspre aeroport...
  Si in plus, va functiona constant si daca-i cald si daca-i zapada (!!! nu o sa va mai ia iarna pe nepregatite)... si daca nu e trafic si daca e aglomerat.... E si ecologic, e si silentios si... si... si-asa nu prea au ce face minerii...

  Dupa aceea, puteti face ce vreti.... adica sa inventati TUB-ul
 • 0 (0 voturi)    
  misiune imposibila (Vineri, 25 mai 2007, 11:35)

  Samuel von Bruckental [anonim]

  Orice interventii ar suferi capitala noastra balcanica, nimic nu o va putea schimba. Bucale' ramane acelasi oras fanariotic, in care incepand cu sec XVIII smekerii imbuibati au construit aiurea, dezordonat, fara o viziune unitara si in dispret total fata de lege si cetateni (la polul opus se regasesc orasele europene din Ardeal, construite pe baza unor planuri arhitectonice bine conturate, de influenta austriaca, in care cetateanului urbei i se acorda o atentie deosebita prin realizarea unor zone pietonale generoase ). Din nefericire situatia Bucurestiului continua sa se se perpetueaze , vezi palatele din Pipera, kitsch-urile, lipsa de simetrie, mizeria, contrastele puternice intre imobilele luxoase si cocioabele insalubre si jegoase din apropiere.
 • 0 (0 voturi)    
  mai dureaza (Vineri, 25 mai 2007, 11:40)

  andrei [anonim]

  mie nu mi s-a parut hilara fraza "E greu ca un politician sa aiba o viziune. Profesionistii se ocupa de asta."

  mi s-a parut de-a dreptul dusa cu pluta. se refera oare la o viziune "arhitectonica" ? de acord ca un arhitect stie mai bine ce-i aia arhitectura decit cei care nu au studii in domeniu. din pacate sunt multi arhitecti insa care isi inchipuie ca ei sunt singurii in stare sa vada/decida ce e frumos si ce nu. din fericire, tot omul are ochi si intre o casa urita si una frumoasa nu e nevoie sa fii musai arhitect ca sa alegi.

  si menirea politicienilor e taman aia de a avea o viziune ....

  si pentru Bucuresti ar trebui gindita o stategie in ansamblu, nu numai pentru traseul vizat de TUB. si in plus, orice gospodar ar trebui sa inceapa cu curatenia si ordinea. ori, asta nu exista in Bucuresti ioc si pina cind n-o fi, nici proiecte de-alde plimbat cu bicicleta bunici nepoti si stat la cafea .... mai rarutz.
 • 0 (0 voturi)    
  la Iasi (Vineri, 25 mai 2007, 11:46)

  andrei [anonim]

  si no pentruca sunt iesean, numai sa va zic ce frumos e la noi, de la Simirad (primar) incoace e curat in centru si nu numai, zone verzi gramada si de fiecare data cind vine cineva in vizita din afara, zice ca e frumos ca un oras din vest :) si inca ...

  mai este de lucru, dar oricum, faceti si in Bucuresti la fel, faceti intai curat .....
 • 0 (0 voturi)    
  Pt nr7 (Vineri, 25 mai 2007, 11:55)

  Sputin Vodka [anonim]

  Tu vrei sa zici ca ai fost in Houston? Poate ai fost, dar dormind pe tine, altfel nu pot sa-mi explic cum poti comparat tu zonele de lacuri artificiale, cladirile de sticla din Downtown, bulevardele largi si autostrada de 12 benzi care trece prin oras cu inghesuiala din Bucuresti !?

  Galleria cu ce mall din Bucuresti seamana?
 • 0 (0 voturi)    
  Si bucurestenii? (Vineri, 25 mai 2007, 12:19)

  alex [anonim]

  Si oamenii cum ii schimbi? Sa presupunem ca se fac schimbari precum cele propuse, ca se modernizeaza Bucurestiul, ca exista o arie pentru biciclisti si pietoni...Dar oamenii raman aceiasi, murdari, necivilizati, mitocani...vor continua sa scuipe pe jos, sa arunce gunoaie, sa nu respecte nimic. Bucurestiul va continua sa aiba un aspect balcanic si necivilizat fiindca omul sfinteste locul. Asa cum in guvernare si politica trebuie sa piara batranii comunisti si fiii lor, tot asa si la bucuresteni, trebuie sa mai treaca macar o generatie ca sa devina civilizati, europeni, sa invete, si...foarte important, sa aiba un nivel de viata satisfacator, la nivel european. Daca salariul ii ajunge, poate isi varuieste si casa, poate devine mai civilizat. Subscriu la ceea ce spunea cineva; in Bucuresti este nevoie acum de o retea de metrou mare si bine pusa la punct. Este nevoie in primul rand de asfaltarea tuturor strazilor si renovarea tuturor blocurilor si caselor, de muscate in balcoane, nu de zdrente si troace. Si numai cu aceste renovari, aspectul Bucurestiului ar fi altul, ar disparea imaginea asta de mizerie, de saracie, de blocuri inegrite de ploaie, de case vechi si murdare ca dupa bombardament. In Elvetia si Germania, ca sa dau numai doua exemple, case vechi de 100 de ani stralucesc de curatenie si culoare. In Elvetia imigrantii romani se simt obligati sa fie curati si civilizati, sa nu scuipe pe jos, sa puna hartia la pubela. Cred ca visul lui Kuibus este irealizabil in conditiile actuale. Poate peste 20 ani, dupa ce s-a marit metroul, dupa ce s-au renovat casele si blocurile, dupa ce s-au civilizat bucurestenii, dupa ce noua generatie de copii creste in alt spirit. Saracia perpetueaza proasta crestere si mizeria, saracia il face pe om animal fiindca este preocupat numai de procurarea hranei/supravietuire si nimic altceva nu-l mai intereseaza.
 • 0 (0 voturi)    
  proiecte (Vineri, 25 mai 2007, 12:19)

  valentin [anonim]

  e nevoie de astfel de proiecte! trebuie sa se ocupe cineva si de ascpectul orasului. sunt prea multe betoane ca sa nu ne ingrijoreze situatia.
  cat despre trafic, este si cu ala o problema, insa la noi daca se aude de reducerea traficului sare toata lumea cu gura. pai de aia e sufocat, ca nu lasa nimeni masina acasa!!!
 • 0 (0 voturi)    
  reply pt toti (Vineri, 25 mai 2007, 12:26)

  er [anonim]

  dragii mei oameni care scrieti aici...
  nu pot decat sa observ, cu tristete, ca suntem un mare oras de resemnati. obisnuiti sa ne ducem viata numai sub pamant (ca de, alfel nu ai cum sa ajungi la birou) ne-am pierdut de tot capacitatea de a admira ce e in jurul nostru.
  E drept ca nu ai f multe lucruri de admirat momentan, dar asta nu inseamna ca lucrurile nu se pot schimba
  carcotelile cu sigurantza nu sunt deloc constructive!!!
  si daca va temeti ca centrul va deveni si mai aglomerat, exista o solutie simpla: taxa!!!
  exact! vrei sa mergi cu masina? poti dar platesti pentru asta!. Vrei sa ai un oras mai curat? poti pt ca tza va impiedica daciile darapanate sa mai polueze
  si lista poate continua...
  prin urmare- sustin (momnetan doar prin vorbe) acest proiect
 • 0 (0 voturi)    
  sectorul 3 arata civilizat. (Vineri, 25 mai 2007, 12:30)

  valentin [anonim]

  s-au largit strazi, s-a mai pus verdeatza, au montat banci, s-au ridicat tarabele - deci se poate! cel putin zona dristor baba novac titan e una care arata destul de bine.
  daca ar procedea toti primarii de sector asa, cred ca ar fii un pas inainte pt bucuresti!
 • 0 (0 voturi)    
  Ardeleni? Unde? (Vineri, 25 mai 2007, 12:34)

  G [anonim]

  Voi astia care scrieti pe-aici urat despre bucuresteni, poate nu va dati seama ca sunteti mult sub criticile voastre. Ardelenii adevarati nu vorbesc asa, voi sunteti numai niste triste fete, erori ale unor gene de toata isprava. Pacat ca romanii din Transilvania sunt in general oameni retinuti altfel v-ar da ei peste bot cu mana lor.
 • 0 (0 voturi)    
  succes (Vineri, 25 mai 2007, 12:37)

  ika [anonim]

  !!
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil ce reactii!!! (Vineri, 25 mai 2007, 12:52)

  silvia [anonim]

  mi se pare incredibil ce reactii inversunate adverse a provocat pe forum proiectul in cauza....
  cred ca bucurestenii se simt bine, s-au obisnuit prea tare in mizeria bucurestiului, se bucura cand se injura unu pe altul in masina (ca asa ajung si ei calmi acasa si cu nervii descarcati)...

  se pare ca nu multi au nevoie de strazi respirabile, de cafenele in aer liber, de liniste si de asa-zisele "camere" unde se pot desfasura proiecte culturale...

  oameni buni! ideea e buna, mi se pare bine gandita, in centrul capitalei nici nu e normal sa se mearga ca la curse, e centrul la o adica - acolo oamenii trebuie sa gaseasca locuri unde se pot simti bine...
  normal ca bucurestiul mai are parti teribil de frumoase, ex. calea mosilor, armeneasca, insa inceputul e multumitor!

  va grabiti repede sa dezcurajati oamenii si sale ziceti ca e o porcarie ce incerc sa faca, lasati-i sa se puna pe treaba!
 • 0 (0 voturi)    
  Care bucuresteni? (Vineri, 25 mai 2007, 13:39)

  Jiji [anonim]

  Scriu acest comentariu fara legatura cu articolul, pentru alex de la 25 si celor care cred ca "bucurestenii" sunt murdari, necivilizati, mitocani. Le-as aminti ca in Bucuresti nu locuiesc numai bucuresteni ci si foarte multi oameni veniti de prin toate colturile tarii si nu numai, la studii, la munca sau cu alte scopuri. In fiecare an Bucurestiul primeste zeci de mii de noi locuitori (temporari sau nu).Astfel nu mai poti vorbi despre bucuresteni ca despre un concept clar si omogen. Nu spun ca o parte din locuitorii nascuti - crescuti in Bucuresti nu ar fi murdari, necivilizati, mitocani, etc. dar pe langa ei traiesc si oameni veniti din alte parti care sunt la fel . Luati de pilda exemplul campusului universitar Regie si va veti face o parere despre cum se comporta unii dintre nou-venitii in Bucuresti (si oricum arata mai bine ca pe vremuri). De altfel orasul asta si- a pierdut - daca o fi avut vreodata - identitatea dupa regimul comunist care a distrus multe lucruri.
  Iar pentru cei care merg pana acolo incat sa spuna ca clasa politica (pe care e normal sa fie suparati) apartine Bucurestiului le voi spune doar atat: nici Ceausescu, nici Iliescu si nici Basescu nu sunt bucuresteni.
  Concluzia: mai lasati-i in pace pe bucuresteni, doar pentru ca unii locuiesc in Bucuresti nu inseamna ca sunt bucuresteni...
 • 0 (0 voturi)    
  E o idee buna (Vineri, 25 mai 2007, 13:44)

  cetateanul [anonim]

  E un lucru bun ca incepe sa se discute si la noi de asemenea proiecte. Bine, e un lucru rau ca la noi sunt atatia gigi contra care cred ca stiu ei mai bine decat oricine si-l iau pe nu in brate fara sa gandeasca nici o secunda, intrucat asta e cel mai usor. Oricine poate...

  Oricum, e un lucru bun ca incepem sa vorbim de astfel de chestiuni. In cam toate capitalele europei exista proiecte similare. Si de fapt nu numai in capitale, dar f multe orase. Deci asa este, e bine sa ne gandinm si noi ce vrem. Adica si soselele si parcarile sunt importane dar daca reducem bucurestiul doar la asta atunci chiar ca o sa arate trist rau...
 • 0 (0 voturi)    
  ptr andrei si restul gloatei (Vineri, 25 mai 2007, 14:16)

  el [anonim]

  "din fericire, tot omul are ochi si intre o casa urita si una frumoasa nu e nevoie sa fii musai arhitect ca sa alegi."

  de ce mergi la medic si nu incerci sa te faci bine singur?
  de ce asculti muzica altora si nu asculti ceea ce canti tu?

  este un proiect indraznet care ar putea schimba multe in Bucuresti. Chiar daca pare greu realizabil, este un inceput.
  Nu putem decat sa speram ca adevaratii investitori vor deschide ochii mai mult gandind "pe termen lung" si sa mai speram ca de proiecte de acest gen se vor ocupa arhitecti si urbanisti "cu coloana vertebrala" ce pot spune "NU" unor "idei geniale" venite de la "te miri ce gentari"
 • 0 (0 voturi)    
  E o idee buna, dar... (Vineri, 25 mai 2007, 14:38)

  Razvan [anonim]

  Pe langa borduri si astfaltari nesfarsite ale aceleasi strazi, pe langa programe de test de 2 ani de zile in care se testeaza timp de 2 ani nu stiu ce sistem de afisare si de informare care merge peste tot in lume, dar numai la noi s-ar putea sa nu mearga...
  sunt prea multi banditi in Bucuresti.
  Iar m2 e foarte scump nemotivat.
  O sa fie cam greu sa convingi nesimtitii care prefera sa lase sa se "pise" in capul oamenilor aparatele de aer conditionat ca trebuie sa renunte la locurile de parcare pentru un astfel de proiect. Dar, de undeva trebuie inceput.
  Si mai e o chestie, unii oameni, dintr-o anumita categorie etnica sau sociala sunt foarte distrugatori.
  Plus, datorita blocurilor e o asa de mare densitate de populatie ca o sa fie totul si mai sufocant decat este.
  Personal, pe langa infrumusetarea numai asa zisului centru, as arunca ochii si pe la periferie si as mai darama din blocuri. si motive sunt cu duiumul: vechi, prost facute, pericol de cadere la cutremur, tara e intinsa si mare si e loc pentru toti, ghetouri peste tot, oameni bolnavi la cap si cate altele...
  E mult de munca. E bine.
  Dar trebuie si mult cap.
 • 0 (0 voturi)    
  pentru Jiji (Vineri, 25 mai 2007, 15:13)

  alex [anonim]

  Sint bucurestean, parintii si bunicii bucuresteni. Bucurestenii de azi sint locuitorii Bucurestiului indiferent cand au venit in Bucuresti, pe vremea impuscatului sau dupa ?89. Si tu si alex aveti dreptate, fiecare in felul lui. Ca bucurestean ma deranjeaza tot ce se spune despre bucuresteni dar recunosc ca bucurestenii de azi nu sint cei de ieri, sint in majoritate tigani si ca rasa si ca si comportament, sint necivilizati si mitocani. Trist dar adevarat. Si atunci cand locuiesti intr-o tara, fie SUA sau Germania, ai cetatenia tarii, indiferenta daca te-ai nascut acolo sau nu, esti cetatean american sau german. Tot asa si taranii adusi la bloc de Ceausescu ca sa lucreze in industrie, tot asa tiganii si toti marlanii veniti in Bucuresti, sint bucuresteni fiindca au domiciliul in Bucuresti si traiesc aici. Si ma doare cand ma uit in jur, dar nu poate face nimic minoritatea de bucuresteni impotriva majoritatii bucurestenilor necivilizati. Uita-te ce lasa dupa un pic-nic la iarba verde si-ti dai seama cat sint de mitocani.
 • 0 (0 voturi)    
  Conu Leonida fata cu reactiunea (Vineri, 25 mai 2007, 15:39)

  deea [anonim]

  imi pare tare rau de ceea ce vad ca se scrie uneori aici.
  si nu ma refer la faptul ca unii scriu pro sau contra, caci asta e de bine. dar ar trebui sa dezbatem obiectiv ceea ce ni se propune prin acest proiect, lasand frustrarile si lamentarile la o parte ('oricum n-o sa se faca nimic', 'o sa ne fure ghivecele', 'bucurestenii sau ardelenii fac si dreg', 'faceti mai intai curat', etc, etc, etc).
  Discutiile ar trebui sa fie mai degraba constructive decat distructive!

  deocamdata eu vad in acest proiect o viziune posibila pentru dezvoltarea ulterioara a Bucurestiului.
 • 0 (0 voturi)    
  Propunere (Vineri, 25 mai 2007, 15:53)

  gsc [anonim]

  Bai fratilor,

  Principala problema a Bucurestiului (si a bucurestenilor) e ca este capitala lu' romanica...

  Toate jegurile si scursurile din toata tzara asta de rahat s-au adunat aici.

  Mergeti pe strada si, trecand peste jena pe care ti-o provoaca unii dintre "concitadinii" nostrii, incercatii sa ascultati accentele sau expresiile pe care le folosesc.... din 10 sigur 3 sau 4 sunt de pe unde se agata harta in cui...

  ...ca sa nu mai vorbim de toti smecherii astia de prin "institutiile statului de drept" ajunsi cu pluta pe aici....

  ...sa se mute dreaq-ul la brasov, cluj, iasi, ...pana mea ...oriune numa sa ne mai lase sa respiram si noi. ... poate isi iau si jegurile dupa ei....


  arhitectii lu' peste prajit...
 • 0 (0 voturi)    
  Doamne fereste.... (Vineri, 25 mai 2007, 15:58)

  H2SO4 [anonim]

  Este o prostie de proiect, ca toate proiectele de care a
  avut parte pana acum orasul Bucuresti. Ce probleme grave
  rezolva tampenia asta de proiect? Nici una! In schimb
  produce altele... Videanu nu stie pe ce sa mai
  arunce banii, contribuabililor.... Dupa ce ca se traieste
  ingrozitor in oras, multumita primarilor pe care i-am
  avut pana acum (cei care i-au votat, au dat un vot politic
  de fiecare data - sa nu iasa ala - nu unul pragmatic cum ar fi
  trebuit), acum au mai gasit o metoda sa ciordeasca niste
  miliarde de banuti... Voi care votati, cereti proiecte
  pragmatice si care sa rezolve probleme, nu sa le produca...
  Doamne ajuta, ce natie...
 • 0 (0 voturi)    
  bucuresti (Vineri, 25 mai 2007, 16:06)

  cluj [anonim]

  oamenii au orasul pe care il merita..asta se citeste din comentarii.

  in alta ordine de idei, de admirat proiectul TUB, eu zic sa va bucurati de el, ca pentru voi se face tot ce se face, dragi locuitori ai capitalei. poate e prea buna ideea pentru un oras ca bucurestiul.
  e un prim pas catre o lume in care lucrurile sa functioneze normal si responsabil.
  casele le mai poti desfiinta si schimba, cu oamenii e ceva mai complicat :)
  succes
 • 0 (0 voturi)    
  cum se vede prin TUB (Vineri, 25 mai 2007, 16:22)

  al [anonim]

  sunteti superbi, dragi (bucuresteni) comentatori. pentru voi
  bucurestiul reprezinta doar drumul de acasa pana la piata. pe
  unu'l doare ca TUB'ul nu rezolva problema circulatiei, pe altu' ca
  bordurile vor fi ale lu' videanu da' nimeni nu reuseste sa vada
  un ansamblu.
  ce sa mai zic de o propunere alternativa...
 • 0 (0 voturi)    
  pt el (nr.34) (Vineri, 25 mai 2007, 16:26)

  de la restul gloatei [anonim]

  tu nu faci si singur curat in casa, chemi intotdeauna menajera??
 • 0 (0 voturi)    
  priviti mai departe (Vineri, 25 mai 2007, 16:52)

  el 02 [anonim]

  in casa mea da.
  dar nu voi asfalta eu strada din fata casei...nu?
  voi apela la cineva care se ocupa de asa ceva si il voi lasa sa-si faca treaba.
  bine-inteles as vrea sa fie un profesionist care stie ce face.

  ar fi nevoie de mai multe proiecte de agest gen. unele pot fi si utopice...care e problema? de aici se nasc solutii. mergem inainte, nu?
  va deranjeaza ca "unii" (care cu asa ceva se ocupa - arhitecti si urbanisti se cheama) incearca sa gaseasca solutii?
 • 0 (0 voturi)    
  lasati bucurestiul (Vineri, 25 mai 2007, 16:58)

  Sharpele [anonim]

  Lasati frate bucurestiul, greu se poate face ceva. Indreptati-va atentia catre orase care au deja asfel de piete, strazi etc. (vezi brasov, cluj, timisoara) si oricum au incarcatura istorica mai puternica, cladiri mai frumoase. Bucurestiul este o cauza pierduta, si nu datorita infrastructurii, pt ca mana omului poate face multe, ci asha cum au spus multi, datorita lipsei de civilizatie si respect care se vede la tot pasul -in trafic, in autobuz, la ghiseu, peste tot.
 • 0 (0 voturi)    
  pe langa discutie (Vineri, 25 mai 2007, 16:59)

  el 03 [anonim]

  pentru ca in discutie este un proiect facut de un arhitect...proiect criticat aici de cititori...

  cati dintre cititorii de aici ati fost sa vizitati Anuala de Arhitectura de la sala Dalles? Ca sa vedeti ca sunt persoane care cu asta se ocupa...
 • 0 (0 voturi)    
  prea incompetenti (Vineri, 25 mai 2007, 17:56)

  ioancea alexandru [anonim]

  TUB este un proiect care sfideaza la maxim incompetenta adminitratiei locale. Sunt ferm convins ca nu o sa se faca nimica. Nu prea vad cat ar putea sa scoata cineva din afacera asta ca sa se motiveze ......primarul.
  Momentan toate proiectele din Bucuresti sunt facute foarte prost , si efectele colaterale sunt de 10 ori mai costisitoare.

  Pacat de noi , ca de iei ...dumnezeu cu mila
 • 0 (0 voturi)    
  Mai des pe la scoala, baieti ! (Vineri, 25 mai 2007, 18:52)

  geo [anonim]

  Cei mai multi dintre voi constat ca nici macar nu au o vaga idee despre ce scriu ! Cati dintre voi au vazut proiectul ? Dar pe cele de anul trecut expuse pe Pictor Verona ?
  Nu este proiectul unui arhitect ci suma ideilor si a compromisurilor posibile generate de 14 case de arhitectura (cca 100 de arhitecti !!! ). Nu toate ideeile pot fi puse in practica imediat, dar un inceput trebuie facut (vezi sectorul 3).
  Lasati-va baieti de scris si cautati-va serviciu ! Poate va pricepeti totusi la ceva !
 • 0 (0 voturi)    
  @47 - te uiti in oglinda? (Vineri, 25 mai 2007, 19:44)

  ping [anonim]

  daca asta'i tot ce-au generat 14 case de arhitectura a 100 de arhitecti pe set, e timpul sa mutam arhitectura la arte plastice si sa lasam city planningul pe mana informaticienilor.. inteleg ca romanul s-a nascut poet, dar asta nu inseamna ca trebuie sa traim in fictiune

  cred, jane, ca multi avem joburi, dar tu probabil esti parasutist.. sau din ghilda arhitectilor-poeti..
 • 0 (0 voturi)    
  peste ani si ani (Vineri, 25 mai 2007, 20:24)

  Sharpele [anonim]

  vad ce s-a facut pana acu si sunt sceptic. cartofu ala infipt in teapa tot proiectul maret al unui arhitect a fost, deci la ce sa ma astept?

  Prioritatile bucurestiului sunt altele acum. Nu spun ca este o idee rea, din contra, doar ca peste 30 de ani poate sa ne gandim la asa ceva. Cei care vor cultura stiu singuri unde sa se duca, iar pentru restul drumul de la becali si jose armando la grigorescu sau rebreanu este f.f.f lung si anevoios. Terase cu vedere la strada se gasesc, cluburi la fel. Cu bicicleta daca vrei neaparat ai unde sa te plimbi.
  Deci la sertar cu el, vb peste 30 de ani. (mai prioritara n-ar fi o purificare etnica ceva? )
 • 0 (0 voturi)    
  PT. Sputin Vodka (Vineri, 25 mai 2007, 22:52)

  dcoios [anonim]

  Am parasit Houstonul aglomerat pe 610 de nu puteai misca masina asa cum e acum in Bucuresti in 1986. Galeria ? Teenage wasteland. Sugarlandul , unde s-a raspindit acum cancerul urban de tip Pipera atunci era un ogor plin de noroi cultivat cu bumbac. 59-lea era un drum de tara si Belturile (centurile) le proiectam Eu!
  Era o lupta intre Alaska si Texas : care au mai mari Tintzari ( Tzintareni) Cred ca Houstonul a cistigat... Titeiul cazuse la $ 5 barilul. Cancerul era mare, acum e in metastaza . aglomeratie urbana care distruge tot ce-i sta in cale. Lacurile nu sint decit niste detention ponds pt. oprirea inundatiilor din ploile torentiale care pica pe acel tarim Despre Bucuresti asemanarea este la boala ... nicidecum la aspect fizic. Comprende senor?
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru toata lumea! (Sâmbătă, 26 mai 2007, 11:14)

  Gogu Pintenogu [anonim]

  Pai bine oameni buni, vad ca tratam chestia asta ca romanul: mai mult de jumatate considera ca stiu deja mai bine decat expertii ce e de facut (desigur, ei nefacand nimic cu ceea ce 'stiu')... mai mult de un sfert nu considera ca se pricep mai bine, dar sunt de parere ca toata treaba e o prostie, doar asa, din inertia resemnarii...

  Cati dintre voi ati fi dispusi sa participati activ la infrumusetarea Bucurestiului? Cati ar face ceva? Inainte de a raspunde, ganditi-va, cati dintre voi chiar ar FACE ceva, la modul activ. Nu ma refer neaparat la curatat sau carat cu mainile lor, se mai munceste si cu capul. Propuneri oameni buni, ceva clar, nu chestii socialiste de genul "sa ne dea, sa se faca"... cine sa dea? Politicienii? Ei stiu doar sa ia....

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by