Liberalul Tudor Chiuariu se lauda cu un titlu universitar obtinut in mod fraudulos. El sustine in CV ca, din 2005, este lector universitar la Universitatea „Petre Andrei” Iasi.

Titulatura i-a fost parafata de Nicolae Niculescu, profesorul care s-a pretins rector la universitatea particulara ieseana din 2004. Niciunul dintre cei trei ministri ai educatiei de dupa anul 2004 nu l-a validat insa pe acest post. Practic, de atunci, au fost blocate toate concursurile organizate la universitatea ieseana pana la lamurirea situatiei rectorului.

„Se foloseste in mod fraudulos de un titlu universitar. Nu are cum sa pretinda ca este lector in conditiile in care este angajat al unui ONG”, a declarat Daniel Sandru, vicepresedintele Sindicatului Salariatilor de la Universitatea „Petre Andrei”.

Pe de alta parte, conform Legii Statutului Cadrului Didactic, titlul de lector universitar poate fi obtinut numai de catre cadrele didactice cu minimum sase ani vechime in invatamantul superior. Chiuariu a inceput sa predea seminarii de drept administrativ si drept constitutional la Universitatea „Petre Andrei” abia in 2000, ca preparator si, ulterior, ca asistent universitar. Titlul de lector a fost obtinut, deci, dupa numai cinci ani universitari.

Situatie incurcata

Tot in 2005, Chiuariu a fost promovat secretar de stat la cancelaria primului-ministru. In momentul detasarii, si-a suspendat postul de lector, dar a ramas angajat al Universitatii „Petre Andrei”. Surse guvernamentale sustin ca, la putin timp dupa ce a ajuns la Palatul Victoria, Chiuariu ar fi inceput sa se intereseze cand va fi confirmat Nicolae Niculescu in functia de rector.

„Pentru posturile de preparator, asistent si lector, concursurile se organizeaza strict la nivelul institutiilor de invatamant superior unde sunt disponibile, iar validarea se face de catre rectorul in functie.

Situatia la „Petre Andrei” este extrem de incurcata, iar institutia nu are nici pana in acest moment un rector confirmat de minister”, ne-a explicat Dumitru Miron, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Conflictul de la „Petre Andrei” e vechi. Acolo exista doua persoane juridice distincte: Universitatea „Petre Andrei” Iasi, infiintata ca ONG in 1999 de Nicolae Niculescu, si Universitatea „Petre Andrei” din Iasi, sustinuta de Doru Tompea.

Prin decizii definitive si irevocabile ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, date anul acesta, Niculescu a fost invalidat ca rector si s-a stabilit ca ONG-ul pe care il conducea trebuia desfiintat inca din 2002.

„Se poate considera ca intregul personal didactic din care facea parte inclusiv actualul ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, a functionat ilegal in acest interval”, a declarat Doru Tompea.

de Cezar Padurariu

integral in EvZ