Desi are ca actionar majoritar statul roman - prin Ministerul de Finante, Fondul Proprietatea va primi o amenda consistenta tocmai de la Ministerul de Finante. Motivul: nedepunerea bilantului contabil in termenul legal, respectiv 30 aprilie 2007.

Comicul situatiei rezulta tocmai din faptul ca presedintele Fondului, Alexandru Paunescu -numit tot de Finante, nu a reusit sa-si convinga propria echipa contabila sa finalizeze situatiile financiare la 31 decembrie 2006.

Si apoi sa convoace, impreuna cu Consiliul de Supraveghere, Adunarea Generala a Actionarilor - de fapt tot Ministerul de Finante care detine 99,026% din capitalul social pentru aprobarea bilantului. Ultimul pas ar fi fost tocmai depunerea documentelor in cauza la Finante.

Motivele pentru care toate aceste lucruri nu s-au intamplat raman invaluite in mister, cu atat mai mult cu cat legea permite luarea unor decizii cu votul a jumatate plus unu dintre membrii Consiliului de Supraveghere, adica 4 voturi - ceea ce inseamna presedintele si reprezentantii de la Finante.

Tot in AGA cu pricina trebuia aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, insa acest lucru nu a fost o prioritate atata vreme cat salariile se incasau in continuare. Contactat telefonic, Alexandru Paunescu a preferat in locul unui raspuns sa intrerupa brusc convorbirea, pentru ca ulterior sa nu mai raspunda la telefon.

Salarii de ordinul miilor de euro, un sediul luxos pe Calea Victoriei, dar fara mobilier, buget pe anul in curs neaprobat si situatii financiare pe 2006 neinchise, desi termenul depunerii bilantului a trecut de aproape o luna - aceasta este situatia actuala de la Fondul Proprietatea (FP).

In plus, legislatia este incompleta, iar cei care abia asteapta sa fie despagubiti trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare.

Reuniti in prima sedinta, noii membri ai Consiliului de Supraveghere numiti de Vosganian, impreuna cu cei ramasi din vechea garda, in frunte cu presedintele Alexandru Paunescu, nu au reusit in cele patru ore cat au stat laolalta decat sa parcurga partial deciziile luate pana acum.

Totodata, au constatat ca nu prea au pe ce sta, deoarece in lipsa aprobarii bugetului, nu au putut fi alocati bani pentru cumpararea de mobilier. Noroc cu proprietarul cladirii, care le-a dat in custodie strictul necesar pentru a-si putea desfasura activitatea.

Singurele certitudini in acest moment sunt salariile angajatilor, presedintele Alexandru Paunescu figurand cu mai bine de 5.500 euro pe luna, urmatoarea pozitie - directorul general adjunct - 4.500 euro, si 1.400 euro membrii Consiliului de Supraveghere.

integral in Gandul