Cu toate ca gradul de penetrare al asigurarilor private de sanatate este mic, potentialul de crestere este de 100% anual. Estimarile specialistilor arata ca piata ar putea ajunge, in 2010, la 150 milioane de euro, in conditiile in care valoarea pe segmentul asigurarilor de sanatate a ajuns, in 2006, la doar 10 milioane de euro.

Singura conditie de crestere pare a fi o deductibilitate mai mare de 200 de euro.

Asigurarile private de sanatate sunt deductibile din impozitul pe venit si pe profit in limita a 200 de euro pe an. Totusi, o suma mai mare ar putea fi atractiva si pentru angajati si pentru angajatori.

"Legea are o serie de imperfectiuni, mai ales cele referitoare la deductibilitate si la legatura dintre asigurarile complementare-suplimentare si cele substitutive", a spus Dan Constantinescu, membru in consiliul de administratie al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in cadrul Forumului International al Asigurarilor, organizat de Xprimm.

Acesta le recomanda firmelor implicate (asiguratori si companii de servicii medicale) sa faca lobby la Ministerul Economiei si Finantelor pentru o deductibilitate mai mare, deoarece asa angajatii si angajatorii ar putea fi mai interesati de sistemul privat de sanatate.

Cifrele auditate aferente anului 2006 arata ca primele subscrise pe acest segment de piata au insumat 46,2 milioane de lei, in crestere cu 68% fata de 2005. Raportat la totalul pietei asigurarilor, ponderea politelor de sanatate se ridica la 0,81%, comparativ cu 0,62% in 2005.

"Cifrele sunt modeste, dar au fost obtinute fara facilitati in acest sens, cum ar fi deductibilitatea", a adaugat Constantinescu. Potrivit reprezentantului CSA, asiguratorii au subscris suma de 11,33 milioane de lei din polite voluntare de sanatate, cu 20,1% mai mult decat in perioada ianuarie-martie 2006.

de Oana Grecea

integral in Adevarul