Majoritatea britanicilor, italienilor si germanilor considera ca sunt prea multi imigranti ilegali in tarile lor, arata un sondaj de opinie realizat de Novatris/Harris Interactiv si publicat, vineri, de cotidianul International Herald Tribune.

Potrivit acestuia, 67% dintre britanicii chestionati, 55% dintre italienii si 55% dintre germani, 45% dintre spanioli si 32% dintre francezii care au raspuns intrebarilor sunt impotriva acceptarii in tara lor a unui numar mare de imigranti fara acte in regula.

Pe cealalta parte, 35% dintre americani cred ca sunt prea multi imigranti ilegali in Statele Unite.

Asadar, cei mai prietenosi cu imigranti se declara francezii.

O larga majoritate a populatiei din cele cinci tari unde s-a facut sondajul, considera necesara instituirea unei cote de imigrare. 80% britanicii si 62% francezi sustin aceasta idee.

Pe de alta parte, majoritatea celor care au raspuns intrebarilor considera ca imigrantii ilegali nu ar trebui sa primesca ajutoare pana cand nu isi legalizeaza situatia. Asa au raspuns 80% din italieni, 79% din britanici, 70% din germani, 62% din francezi si 60% din spanioli.

Pe de alta parte, procesul de integrare a imigrantilor a fost un esec, sunt de parere peste 50 % dintre europenii care au raspuns sondajului.

Totodata, majoritatea italienilor, britanicilor si germanilor s-au pronuntat pentru expulzarea imigrantilor ilegali, indiferent de situatia lor familiala.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 6 585 de persoane din Franta, Marea Britanie, Italia, Germania, Spania si SUA, in perioada 2-14 mai.