Presedintele Traian Basescu participa vineri, in Brno, capitala regiunii Moravia din estul Cehiei la un summit regional,alaturi de 15 presedinti din Europa Centrala, de Est si Meridionala, transmite AFP. Seful statului efectueaza prima vizita in afara tarii dupa o luna de zile, perioada in care a fost suspendat.

Scopul evenimentului este imbunatatirea dialogului intre tarile din zona, in special cu Kosovo si Rusia si debaterea pe tema instalarii scutului american antiracheta in Cehia.

Potrivit unui comunicat al presedintiei cehe, obiectivul acestor reuniuni periodice "este intelegerea reciproca si schimbul de idei si opinii iar pentru tarile care se afla inca in afara structurilor euroatlantice este semnalul ca nu sunt uitate si ca sunt ascultate".

La reuniune participa si Traian Basescu alaturi de presedintii Albaniei, Austriei, Bulgariei, Bosniei-Hertegovina, Croatiei, Ungariei, Italiei, Macedoniei, Republicii Moldova, Muntenegrului, Poloniei, Cehiei, Serbiei si Slovaciei Pentru siguranta partiipantiilor, organizatorii au pus in aplicare un amplu dispozitiv de securitate.

Din cauza agravarii crizei din Ucraina, presedintele Viktor Iuscenko si-a anulat participarea in ultimul moment.

La ceremonia de inaugurare a summitului a avut loc si un incident mai putin placut, partidul "Moravii" manifestand pasnic pentru "emanciparea" regiunii cu 370.000 de locuitori si formarea unei "confederatii" cehe.

Update: Presedintele Traian Basescu a vorbit vineri, in fata oficialilor europeni, la summit-ul din Cehia, despre ambitiile monopoliste in ceea ce priveste alimentarea cu energie si despre necesitatea unei atitudini transante din partea UE in acest sens.

"Cunoastem cu totii nevoile sporite de energie pe care le antreneaza politicile nationale de dezvoltare si repartitia geografica a surselor de aprovizionare.

Trebuie sa fim solidari pentru a limita ambitiile monopoliste sau barierele indirecte ridicate in relatiile cu statele din Asia Centrala", a declarat Basescu la Brno.