Putini sunt parintii care nu se mandresc cu nurorile sau ginerii lor doctori. In Romania, unde medicii sunt platiti prost, o fac mai mult pentru prestigiu. In America insa, este in mare parte vorba de bani. Fie ei chirurgi sau internisti, cu totii ocupa primele pozitii in topul celor mai bine platite meserii, realizat de revista Forbes. La polul opus se gasesc cei care lucreaza in fast food-uri si coafezele.

Cei mai bine platiti sunt chirurgii. In America, ei castiga in medie peste 180 de mii de dolari pe an. Sunt urmati de anestezisti, carora le revin, anual, aproximativ 175 de mii de dolari, si de ginecologi.

Pe locul 4, chirurgii care fac operatii maxilo-faciale. Acestia primesc un pic sub 170 de mii de dolari, cu 15 mii de dolari mai mult decat medicii internisti, care trateaza nechirurgical organele interne.

Pe locul 6, tehnicienii dentari. Ei catiga anual in jur de 157 de mii de dolari.

Pe 7, medicii ortodontisti, care primesc 153 de mii de dolari, iar pe 8, psihiatrii, cu 151 de mii de dolari.

Clasamentul este spart de reprezentantul unei alte profesii. Este vorba de directorii executivi. Ei castiga in medie aproape 141 de mii de dolari, un pic mai mult decat locul 10, pe care se claseaza tot halatele albe, mai exact pediatrii.

Printre reprezentantii altor specialitati decat cele medicale se mai numara: pilotii, pe locul 13, cu 134 de mii de dolari pe an, avocatii, pe 16, cu aproximativ 110 mii de dolari si inginerii, pe 17, cu 104 mii.

Pe ultimele pozitii in top 20 se afla controlorii de trafic aerian, specialistii IT si specialistii in marketing, cu 100 de mii de dolari.

Codasii salarizarii

La polul opus, in topul celor care sunt platiti foarte prost, conduc cei care prepara mancarea la fast food-uri. Acestia primesc, pe an, de 10 ori mai putin decat un psihiatru, adica 15 mii de dolari.

Pe locul 2, tot angajatii din fast food-uri, dar de data asta este vorba de cei care servesc mancarea, iar pe 3, ajutoarele de barmani.

Cei care spala vasele stau mai bine in clasament. Ei castiga anual aproape 16 mii de dolari pe an si se situeaza pe locul 4, o pozitie mai sus decat chelneri.

Cine lucreaza intr-un salon de coafat, unde spala parul clientelor, primeste 16 mii de dolari pe an, cu cateva sute de dolari mai putin decat un angajat intr-un cazinou.

Pe pozitiile 8 si 9 se afla cei care servesc in localuri, la tejghea, si hostess-ele. Sunt recompensati cu sume care ajung la 16.300 de dolari pe an.

In topul celor mai prost platiti angajati se afla si fermierii, casierii si barmanii. Toti castiga in jur de 17 mii de dolari pe an, in timp ce salvamarii si persoanele care au grija de batrani primesc cu o mie de dolari mai mult.