Bancile comerciale vor cere Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa renunte la validarea normelor de creditare si sa aplice pentru monitorizare masuri de prudentialitate, potrivit deciziei luate ieri in adunarea generala a asociatiei bancilor.

Bancile comerciale incearca astfel sa limiteze influenta BNR asupra stabilirii unui prag minim de acordare a creditelor, de indatorare a clientilor, dar si sa elimine riscul de neconcurentialitate intre banci. Aceasta pentru ca BNR stabileste in prezent norme de creditare in functie de puterea financiara a fiecarei banci.

Daca BNR va da curs acestor solicitari, competitia pe produse bancare ar putea creste si mai mult, mutandu-se de pe dobanzi in zona limitelor de creditare, sustin analistii.

„S-a hotarat sa transmitem BNR o lista cu propuneri care urmeaza sa fie discutate, marti, cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Una dintre propuneri se refera chiar la eventualitatea ca BNR sa renunte la validarea normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate”, a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB.

Integral in EvZ