Documente:
Eugene Hutz despre Romania
(27.05.2007) MP3

A strans peste 2000 de oameni in concertul tinut vineri seara pe Arenele Romane din Bucuresti. I-a pus pe toti in priza cu un spectacol electrizant cum rar pomenesti, facand sa topaie laolalta punkeri, domnisoare dichisite, ONG-isti, raveri, rockeri si „alternativi” de 15-50 de ani.

Vezi imagini din concert

Nu suporta politica de la TV, dar e interesat de „miscarile politice mari, care pot schimba cu adevarat ceva”. Iar mai nou canta si despre Romania. Eugene Hutz, solistul Gogol Bordello, a vorbit pentru HotNews.ro despre amintiri, influente si politichie, pe o banca din Parcul Carol.

HotNews.ro: Am vazut in unele concerte ale tale ca pe una dintre chitari se afla imprimat, printre altele, si steagul Romaniei. Ce inseamna Romania pentru tine?

Eugene Hutz: Intai de toate vreau sa va spun ca am pus imprimeuri cu steaguri din tarile pe unde am fost. Si sunt doar cinci dintre ele pentru ca am doar atatea chitari. Imi place sa calatoresc... sa construiesc legaturi noi cu tot felul de oameni, asa ca acele stickere sunt un fel de amintiri, sunt niste insemne ale mele, care reprezinta ceva pentru mine.

Eugene Hutz
Foto: DGP/HotNews.ro

HotNews.ro: Da, dar tu ai si o melodie care se numeste „Madagascar-Romania (tu esti fata)”.

Eugene Hutz: Asa este... dar acea piesa nu este doar despre Romania, chiar daca o parte importanta din ea vorbeste despre tara voastra. In schimb pe noul album, „Super Taranta”, avem un cantec care se numeste exact Romania, tocmai pentru ca eu am fost foarte mult influentat de muzica romaneasca.

HotNews.ro: Aici in Romania s-a declansat un mare scandal intre mass-media si presedintie, dupa ce presedintele a numit o jurnalista „tiganca imputita”. Ce parere ai despre acest lucru, tinand cont de faptul ca voi va mandriti cu originile voastre si chiar promovati in lume cultura „gypsy”?

Eugene Hutz: Cine a zis asa? Presedintele? Nu-mi vine sa cred! Este tipic pentru Europa de Est. Eu personal nu suport politicienii de nici un fel, dar este absurd ca intr-o tara sa se intample asa ceva, si in acelasi timp sa vrea sa fie si membra a Uniunii Europene ...sau cum dracu s-o numi ea.

Este o insulta si imi aduc aminte ca asa ceva se intampla destul de des si in Ucraina (tara de origine a lui Eugene Hutz n.red.)

HotNews.ro: Apropo de Ucraina, ce parere ai de nebunia de acolo si de situatia presedintelui Iuscenko?

Eugene Hutz: Habar n-am, pentru ca nu urmaresc ce se intampla acolo! Nu sunt interesat de politica pentru ca scopul meu nu este sa ajung in „varf” prin politica. Este doar mizerie si spectacol televizat si nu sunt interesat decat de miscarile politice importante, mari, care pot schimba cu adevarat ceva. In rest ..totul este plictisitor.

HotNews.ro: Spune-ne cateva cuvinte despre noul album „Super Taranta”, care va fi lansat chiar luna viitoare.

Hutz in Parcul Carol
DGP/HotNews.ro

Eugene Hutz: Pur si simplu este un adevarat progres pe care l-am facut de la LP-ul „Gypsy Punk Underdog World Strike”, chiar daca nu a existat practic nici o ruptura de acesta, pentru ca dupa ce am terminat inregistrarile la „Gypsy Punk” am plecat imediat in turneu, dar am continuat sa compun.

Daca stau sa ma gandesc... noul nostru album este scris in autobuz, in timp ce calatoream pentru concerte. In aceasta perioada, insa, formatia a reusit sa se inchege si mai bine, mai ales ca il avem acum la chitara-bas si pe Thomas T., care face parte din echipa de inceputuri a trupei.

Asa ca aveti acum un Gogol Bordello adevarat suta la suta, dar si de 100 de ori mai nebun, mai rapid, mai devastator si mai dornic de party.

HotNews.ro: Ce vrea sa insemne „Super Taranta”, ce semnifica acest titlu?

Eugene Hutz: Acum cativa ani eram in Italia si am vazut la un moment dat o pictura a unei femei, care era intinsa pe jos, in dureri, iar in jurul sau se aflau niste muzicieni... Si am intrebat pentru ca am simtit ca acea imagine era... atat de „Gogol Bordello”.

Mi s-a raspuns ca pictura simbolizeaza conceptul italian de „tarantella”, adica o muzica special creata pentru a vindeca femeile de nebunie, isterie... Atunci am stat si m-am intrebat „care este lucrul care ne uneste in muzica?”. Sunt atat de multe! Un cantec poate fi doar o balada a unui betiv, in timp ce alta piesa poate fi „gypsy speed-metal”.

In concluzie, care este punctul comun al acestora: terapia tarantella, terapia muzicii care le rezolva pe toate.

HotNews.ro: Exista vreo schimbare importanta de stil pe noul album? Ne putem astepta la vreo surpriza pe „Super Taranta”?

Eugene Hutz: Nu stiu... nu e nicio schimbare. Este insa mult mai bun. In plus, de ce as schimba stilul nostru? Ce... sunt nebun? Imi place cum este acum. Sunt unii care vin la mine si imi spun „trebuie neaparat sa citesti aceasta carte sau sa vezi filmul ala pentru ca o sa-ti schimbe viata”.

Dar nu vreau sa-mi schimb modul de viata! Du-te tu si uita-te la filmul ala, pentru ca eu n-am chef sa ma schimb.

HotNews.ro: Apropo de film, cand o sa vedem aici in Romania ultima productie cinematografica in care ai avut rol principal: „The Pied Piper of Hutzovina”

Eugene Hutz: Cred ca in cateva luni o sa puteti viziona filmul, poate... Si mai este unul, mult mai recent, care se numeste „Filth & Wisdom”, pe care l-am facut la Londra.

HotNews.ro: In incheiere te-as ruga sa-mi spui citeva cuvinte pentru romani...

(Raspunsul il puteti auzi in varinta audio!)

Interviu realizat de C.M. & S.M.