Deciziile au fost anuntate, vineri, de premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul intalnirii de la Guvern pe teme de agricultura.

La discutii au participat ministrul Agriculturii Decebal Traian Remes, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor Sebastian Vladescu, reprezentanti ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative,

Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Agentiei de Strategii Guvernamentale.

Premierul a aratat ca foarte multe institutii reclama ca rezultatele licitatiilor de atribuire a contractelor finantate cu sprijinul UE sunt contestate de firmele participante doar pentru a impiedica ofertantul castigator sa deruleze proiectul, iar procedurile in vigoare includ termene prea lungi pentru analiza.

"Am mai luat o masura suplimentara si anume sa se faca o discutie cu reprezentantii bancilor si organismelor financiare pentru a incerca sa scadem dobanzile care se practica de institutiile bancare pentru proiectele din domeniul agricultura-dezvoltare rurala.

Am constatat ca sunt dobanzi foarte mari, generate de coeficientul de risc, si vrem sa gasim cele mai potrivite masuri", a spus Tariceanu. Executivul va analiza si posibilitatea de majorare a sumelor alocate Fondului de risc pentru agricultura.