Presa franceza relateaza despre victoria lui Mungiu ca

fiind cea mai importanta din istoria cinematografiei romanesti.

Cotidianul Le Monde considera ca performanta celor doua filme romanesti selectionate la Cannes, California Dreamin' (nesfarsit)" a lui Nemescu si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a lui Mungiu, este o confirmare o renasterii cinematografiei romanesti despre care criticii si organizatorii de festivaluri internationale au inceput sa vorbeasca insistent in ultimii ani.

Publicatia La Liberation il felicita pe Cristi Mungiu pentru “acuraretea si onestitatea” cu care a regizat filmul premiat cu trofeul Palme d’Or. Ziarul considera ca cea de-a 60-a editie a festivalului de la Cannes a fost dedicata filmului romanesc, aducand un ultim omagiu regizorului Cristian Nemescu, decedat in augiut 2006, la varsta de 27 de ani.

"La Liberation" aminteste ca “Patru luni, trei saptamani si doua zile” este prima productie romaneasca intrata in competitia pentru Palmes d'Or dupa 11 ani. Publicatia considera ca juriul a dat dovada de un gust ireprosabil cand a decis sa-i acorde lui Mungiu marele trofeu.

Reuters noteaza ca filmul s-a aflat in competitie cu alte 22 de filme foarte apreciate de criticii internationali, iar Mungiu a salutat atentia internationala acordata productiei sale. Wall Street Journal scrie ca un film naturalist si cu un buget redus, despre ororile prin care trece un cuplu in comunism, a reusit sa elimine celelalte productii de pe locul intai.

Los Angeles Times noteaza ca triumful lui Mungiu urmeaza succesele inregistrate de "Moartea domnului Lazarescu" si "A fost sau n-a fost?" si premiului Un Certain Regard castigat anul acesta de "California Dreamin' (nesfarsit)", fapt ce "subliniaza afirmarea cinematografiei romanesti ca o forta mondiala".