Fortele de ordine ruse au arestat, duminica, mai multi membrii ai comunitatii de homosexuali din Moscova, care pregateau o parada gay, contestata de ultraortodoxi si de militantii de extrema-dreapta. Manifestatia „Gay Pride” nu a fost autorizata de primarul Moscovei, Iuri Lujkov, el declarand ca aceasta parada reprezinta o unealta a Raului, relateaza AFP.

La un an dupa prima editie desfasurata la Moscova a marsului Gay, cea de-a doua manifestare s-a soldat tot cu acte de violenta. Manifestantii, care isi cereau dreptul la libera exprimare, au fost agresati de tinerii nationalisti care au recurs la violente pentru a-i dispersa.

Ultraortodocsii si nationalistii, care au o atitudine foarte ostila fata de comunitatea homosexualilor, au aruncat cu oua si i-au lovit pe deputatii veniti sa sustina manifestarea. Deputatul german Volker Beck, care a mai fost atacat si in mai 2006, a fost batut din nou de adeptii miscarii de extrema dreapta, fiind ulterior arestat de politia care a intervenit pentru a calma spiritele.

Nationalistii au aruncat cu oua si in directia deputatului italian transsexual Vladimir Luxuria, care a amenintat ca "va exercita presiuni asupra Parlamentului", pentru a-l determina pe presedintele italian sa discute acest incident cu omologul sau rus, Vladimir Putin.

Printre cei retinuti de fortele de ordine se numara liderul comunitatii gay, Nikolai Alekseiev, deputatul rus de extrema-dreapta Aleksei, si mai multi militanti pentru drepturile homosexualilor din tari europene.

Incidentele de anul acesta amintesc de cele petrecute in mai 2006, cand o incercare similara de organizare a paradei s-a soldat cu incidente violente: sute de reprezentanti ai comunitatii gay au fost arestati de politie, agresati de activisti crestini si chiar batuti de neonazisti.