Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat luni ca, in sedinta de Guvern din aceasta saptamana, va propune o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii ANI. Printre schimbari se numara si cea referitoare la diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in cursul mandatului care declanseaza verificarea averii, care va fi de 10.000 de euro.

In acest mod se elimina procentul de 10% prevazut in legea adoptata de Parlament si se reduce suma minima de declansare a verificarii averii, care era de 20.000 de euro.

"Se elimina astfel posibilitatea ca atunci cand este vorba de averi foarte mari, suma care sa fie supusa controlului sa nu fie foarte mare", a spus ministrul Justitiei.

Potrivit lui Tudor Chiuariu, aceasta ordonanta de urgenta cuprinde masuri pentru grabirea punerii in aplicare a legii ANI. "Am stabilit termene precise pentru actiunile necesare punerii in functiune a agentiei", a declarat Chiuariu.

Ministrul Justitiei a subliniat ca ANI este o agentie independenta, ce nu este subordonata Senatului. "Presedintele si vicepresedintele ANI vor fi numiti printr-un concurs deschis si doar formal vor fi numiti de Senat. Ei vor putea fi destituiti numai pentru incapacitate manageriala", a mai spus acesta.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat si el ca modificarea Legii ANI va fi adoptata miercuri de Guvern.

Referindu-se la activarea clauzei de salvgardare, Tudor Chiuariu a declarat ca nu exista acest pericol. "Misiunea Uniunii Europene a constatat progrese pe toate cele patru domenii monitorizate. Raportul va fi unul pozitiv", a concluzionat ministrul Justitiei.