Noul ministru sarb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremic, a reafirmat luni ca tara sa se opune oricarei solutii impuse in privinta statutului provinciei Kosovo si spera ca negocierile vor continua pana la gasirea unei solutii.

Declaratiile lui Jeremic apar la o zi dupa ce cotidianul croat „Jutarnji List”, anunta ca Statele Unite si Uniunea Europeana au ajuns la un compromis cu Rusia pentru adoptarea unei noi rezolutii cu privire la statutul final al Kosovo, relateaza agentiile internationale de presa.

"Serbia doreste ca aceste negocieri sa continue. Consideram ca mai exista o sansa de a gasi o solutie in aceasta problema", a declarat Jeremic, la Sarajevo, in prima sa vizita din strainatate, dupa formarea noului Guvern sarb, la 15 mai.

"Impunerea unei solutii ar fi o eroare pentru regiune, ar fi poate o solutie pe termen scurt, dar o sursa de instabilitate pe termen lung", a adaugat ministrul sarb, citat de AFP.

In editia de luni, cotidianul „Jutarnji List” anunta ca Rusia nu va recurga la dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU, in schimbul indeplinirii a cateva conditii din partea SUA si UE.

Ziarul, care citeaza o sursa apropiata de inalti oficiali de la Moscova, sustine ca, in schimbul acordului Moscovei, Bruxellesul si Washingtonul trebuie sa accepte un moratoriu de doi ani pentru intrarea Kosovo in randurile Organizatiei Natiunilor Unite.

A doua conditie impusa de Moscova este ca fortele ruse sa poata fi desfasurate in enclavele sarbe din Kosovo.

Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa se pronunte in curand pe tema raportului mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, care recomanda o independenta sub "supraveghere internationala" pentru Kosovo, varianta respinsa de Serbia. Provincia este administrata din anul 1999 de ONU, ca urmare a razboiului intre NATO si armata Serbiei, care lupta impotriva rebelilor albanezi.