Ca voinicul din poveste, micul PC-market inca slab si pipernicit s-a adapat cu vesti bune si a inceput sa se inalte din ce in ce mai mult. Intrarea in UE si scaderea preturilor i-au priit de minune si a ajuns sa creasca cu 35% numai in primul trimestru al anului conform centimetrului IDC.

Deci, micul PC-market a ajuns la o inaltime de 210.000 unitati si la o greutate de 180 milioane USD, cu 43,4% mai grasut decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Dar, pentru aceasta masuratoare IDC a folosit dolarul; daca folosea unitatile de masura romanesti, respectiv leul, micul PC-market era ceva mai slabut. Astfel, se poate spune ca romanii - in special utilizatorii casnici - au cheltuit mai putin decat anul trecut, atunci cand au achizitionat un computer, dar au primit un echipament mai performant.

Oricum, doctorii de la IDC ne spun ca micutul PC-market este sanatos, iar fiecare unitate de anul acesta valoreaza 2.211 RON (857 USD) fata de 2.379 RON (804 USD) cat valora anul trecut.

Aceasta varianta este cea care vrea sa transmita un mesaj pozitiv catre piata, ca la filmele americane cu happy-end. Vom fi mai informatizati, mai capabili, industria si economia vor merge mai bine, utilizatorul casnic va avea mai multi bani pentru IT si va fi mai bine informat.

IDC-ul considera ca viitorul este roz si vom avea din ce in ce mai multe calculatoare, pentru ca potentialul pietei este mare.

Nu neg toate aceste afirmatii, dar putem face un exercitiu matematic pentru a vedea cum stam, unde am ajuns si cam cat de mare este potentialul pietei despre care auzim asa de mult. Deci, sa luam populatia Romaniei care inca mai are domiciliul aici: sa spunem 15-16 milioane. Sa scoatem 5-6 milioane, copii prea mici, oameni prea batrani sau prea saraci si ramanem cu 10 milioane.

Teoretic, acestia ar trebui sa posede un calculator sau sa-si inlocuiasca computerul existent. Durata medie de uzare morala si fizica pentru un computer este de aproximativ 3 ani asa ca, numai pe partea de home-useri ar trebui sa se vanda anual 3,3 milioane bucati. Dar, pentru ca multa lume are nevoie de computer si la servici acest numar se poate majora, ajungand la 4 milioane bucati.

Stop! Sa ne uitam acum la micul PC-market care in viziunea IDC va ajunge pana la sfarsitul anului la 800.000 de unitati. Deci, micul PC-market este cam micut si cam pipernicit, dar are un potential mare.