Media lui Comanescu

Hai sa ne jucam putin. Intrebare pentru Mihai Morar: Ce o sa schimbe in cinematografia romaneasca Palme d’Or-ul lui Mungiu? Mi se pare corect sa dau si eu niste raspunsuri:

- influenta dinozaurilor scade. Asta inseamna ca nu numai Sergiu Nicolaescu va umple magazinele de DVD-uri si ca fondurile CNC o sa se gestioneze mai in acord cu indicatiile de valoare a filmelor si cineastilor date de premii si spectatori la sala.

- o seama de oameni mai tineri ca Mungiu o sa prinda curaj si o sa inceapa sa scrie scenarii. Asta-i o mare problema si la televiziuni: nu se gasesc scenaristi.

- vin niscai sponsori. E clar ca avem potential de Cannes, nu numai cu “”4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, ci si cu distinctia post-mortem a lui Nemescu si cu Mitulescu.

Ma gandesc si la “Audiovizualul fara frontiere”, directiva UE, care influenteaza si product placementul in cinematografie, daca nu ma insel? Alexandru Raducanu propune deja si vinde idei de product placement.

- scriitorii nostri pun mana sa scrie, dracului, ceva care se citeste.

dezbate pe Blogul lui Comanescu.

Viziunea lui Morar:

- Anul asta, la admitere la Regie, vor fi cei mai multi concurenti pe un singur loc. Visatorii intru regie de film au dintr-o data un icon: Cristi Mungiu. Neprafuit, nepus in formol, fara poza in manuale de evolutie a speciilor. Viu, palpabil, emotionat pana la rosu in obraji de sarutul lui Jane Fonda, indeajuns de grasutz incat sa nu para glamour si, deci, inabordabil.

- C.N.C.-ul va avea de azi inainte un rol pur onorific. Un organism care ar trebui sa finanteze de acum inainte exclusiv filmele marca Nicolaescu, Carmazan, Papaiani. Propun si schimbarea numelui institutiei in ”Azilul de batrani” si mutarea sediului in incinta Institutului de Geriatrie Ana Aslan.

Lui Sergiu sa i se dea de facut cam doua filme pe an, care asemeni CD-urilor de colectie ale Jurnalului National, sa fie distribuite exclusiv prin Posta Romana sub forma unui DVD/VHS atasat talonului de pensie.

- Cinematografia romaneasca ar trebui sa se conduca dupa regulile oricarui business. Aseara, cand toate jurnalele TV orbitau in jurul Palm d’Or-ului castigat de ”4luni, 3 saptamani si 2 zile”, cred ca multi dintre mogulii care acum cateva luni au refuzat oferta lui Mungiu isi faceau incizie de tip ”unghia-n gat”.

Orice mentionare, pe afis sau aiurea, le-ar fi putut aduce un return on investment destul de bun in planul imaginii. Nu-i bai. Timpul nu e trecut.

- Mungiu va schimba optica regizorilor tineri. L-am vazut saptamana trecuta la ”Profesionistii” Eugeniei Voda spunand ca el face filme pentru ”publicul larg”. Si l-am mai surprins de cateva ori spunand ca isi doreste cat mai multi spectatori in sala. Regizorii vor fi obligati sa urce din underground in upperground.

Epoca lungmetrajelor realizate pentru critici fini, camarazi de cluburi obscure si fosti profesori din facultate a apus. Asa cum nu exista cultura fara litaratura de consum, asa nu putem avea cinematografie fara succese de casa.

- Baietii o sa se apuce sa scrie, sa scrie, sa scrie orice, numai sa scrie. Iar din gloata de baieti se vor naste cativa scenaristi de prima mana, cum zice si Iulian. Acum e o criza, si in radio, si in TV, si in cinema. Vorbeam zilele trecute cu un coleg de FM, important jucator in prime time la TV, si imi spunea ca nu gaseste oameni care sa scrie bine.

Eu caut de un an de zile un om care sa astearna in Word umor pt radio si nu gasesc. Tot la ”Profesionistii”, Cristi Mungiu spunea ca tine intotdeauna la el un carnetel in care isi noteaza vorbe din folclor. Urmariti doar o secventa din filmele sale si o sa va mire firescul limbajului.

- N-o sa vina mai multi romani in cinematografe. Criza e ireversibila. Dar avem sanse mari sa schimbam raportul pelicule straine/ filme romanesti. ”Shrek al Treilea” a incasat in prima saptamana in Romania 250.000 de dolari, avand peste 21.000 de spectatori. Bugetul pentru ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a fost 600.000 de euro.

Cine se incumeta sa faca previziuni pentru prima saptamana, in cazul filmului lui Cristi Mungiu?

- Cea mai importnata schimbare dupa Palme d’Or. Ziaristii n-o sa-l mai confunde pe Cristi Puiu cu Cristi Mungiu. Sau...ba? Vezi cotidianul Can-Can de azi: un material despre victoria lui Mungiu de la Cannes este ilustrat cu fotografia lui Puiu.

- Sergiu Nicolaescu isi va scrie memoriile: ”Mai am un singur Palme d’Or...” Continuarea o stiti de la Eminescu.

dezbate pe blogul lui Morar