Arpechim Pitesti trebuie sa sisteze activitatea, incepand de marti, autoritatile de mediu aproband un termen de cateva saptamani in care compania sa-si puna in siguranta instalatiile care intra sub incidenta directivelor europene, a declarat , luni pentru NewsIn, ministrul mediului Attila Korodi.

Ca urmare a acestei decizii, cei 2.000 de muncitori ai combinatului nu vor putea sa intre maine la lucru.

"Potrivit procedurii legale, din momentul in care agentia de mediu constata ca o companie nu si-a indeplinit obligatiile privind conformarea la directivele europene, compania trebuie sa-si sisteze activitatea pentru o perioada de sase luni. Dar, din informatiile noastre Arpechim solicita un termen de cateva saptamani, o luna in care sa-si puna in siguranta instalatiile.

Din punctul de vedere al ministerului se poate acorda acest termen si daca dupa expirarea lui autoritatile de mediu costata ca instalatiile sunt puse in siguranta compania isi poate relua activitatea ", a spus Korodi.

Daca dupa exiprarea celor sase luni combinatul nu isi va rezolva probelemele de mediu, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti va anula autorizatia de mediu.

Potrivit ministrului Korodi, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti a suspendat autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim din cauza neconformarii la directivele IPPC (controlul integrat al poluarii) si SEVESO ( privind instalatiile strategice care trateaza substante periculoase).

"Procedura de inchidere si punere in siguranta a instalatiilor nu ar trebui privita ca o noutate, ci ca o stare de normalitate pentru ca este vorba de substante periculoase care pot duce la explozii sau alte accidente care sa pericliteze insati viata oamenilor.

Potrivit procedurii legale, Arpechim trebuie sa-si sisteze activitatea incepand de marti.

Suspendarea autorizatiei integrate de mediu a rafinariei Arpechim a fost comunicata, luni, de reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arges si ai Comisariatului Judetean Arges al Garzii Nationale de Mediu.

Rafinaria Arpechim Pitesti apartine Petrom, societate al carei actionar majoritar este grupul austriac OMV. Arpechim produce jumatate din cantitatea de carburanti a Petrom.

Petrom contesta decizia

Potrivit unui comunicat al Petrom, remis, luni seara, agentiei NewsIn, "inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim".

Potrivit documentului citat, "Petrom va depune toate eforturile pentru a reduce impactul asupra furnizarii de carburanti si asupra clientilor". Totodata, Petrom anunta ca "va uza de toate mijloacele legale pentru a contesta masura dispusa de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti".

Amendati pentru poluare

Arpechim Pitesti a fost amendata de catre Administratia Nationala “Apele Romane”, prin Directia Apelor Arges, in luna februarie a acestui an, cu 2,2 miliarde de lei pentru poluarea cu titei a paraului Dambovnic. Atunci, un dig al unui lac de acumulare in care se aflau sute de mii de metri cubi de ape reziduale de la combinatul petrochimic 'Arpechim-Pitesti' s-a rupt provocand poluarea raului Dambovnic.