Bauturile racoritoare precum Fanta sau Pepsi Max contin un aditiv alimentar care poate provoca distrugeri in ADN-ul uman.

Aceasta este concluzia la care au ajuns expertii in alimentatie din Marea Britanie, care au sugerat ca ar trebui realizate mai multe teste asupra unor aditivi utilizati in compozitia bauturilor non-alcoolice.

Astfel, potrivit site-ului telegraf.co.uk, cele mai recente studii indica faptul ca E211, adica benzoatul de sodiu, prezent in compozitia unor bauturi precum Fanta si Pepsi Max, poate produce modificari semnificative in ADN-ul uman.

integral in EvZ

Peter Piper, expert in gerontologie la Universitatea din Sheffield, a testat in laborator impactul benzoatului de sodiu asupra unor celule vii si a descoperit ca acest aditiv afecteaza mitocondriile, organite care furnizeaza energia la nivelul celulelor.

Un purtator de cuvant al Food Standards Agency - organismul din Marea Britanie care autorizeaza punerea in vanzare a produselor alimentare - a precizat ca „toti aditivii trebuie aprobati de Comisia Europeana, iar benzoatul de sodiu si acidul benzoic sunt aditivi aprobati pentru consum”.

„Utilizam conservanti la unele dintre produsele noastre, mai ales la cele care includ fructe, pentru a ne asigura ca nu se strica pe raft pe parcursul perioadei de valabilitate, indiferent daca oamenii au sau nu posibilitatea de a le stoca in frigider”, a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Coca-Cola, companie care produce Fanta.