In scolile din Madrid sau Roma, se vor tine din anul scolar urmator lectii despre Decebal, Traian, Stefan cel Mare si Revolutia de la 1848.

Copiii imigrantilor romani ar putea invata, incepand cu anul scolar 2007-2008, despre Decebal, Traian, Mircea cel Batran sau Stefan cel Mare in scolile din Spania si Italia.

Limba, cultura si civilizatia romana reprezinta un obiect optional propus de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) institutiilor de invatamant spaniole si italiene, ca urmare a numarului mare de cereri venite din partea comunitatilor de imigranti romani.

Proiectul prevede doua ore pe saptamana predate in limba romana, pentru elevii din clasele I-XII, si trei pachete de programe, ce urmeaza sa fie aprobate in termen de aproximativ o saptamana, prin ordin de ministru.

Obiectiv: pastrarea identitatii nationale

Potrivit reprezentantilor MECT, aceste programe propun „favorizarea contactului cu limba, cultura si civilizatia Romaniei, exersarea si imbunatatirea comunicarii in limba materna, a cunoasterii unor momente importante ale istoriei romanesti, a interiorizarii valorilor culturii si civilizatiei romanesti si a dezvoltarii identitatii proprii in contextul valorilor europene”.

Aflat, sambata, intr-o vizita in judetul Arad, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a aratat ca aceasta este una dintre sarcinile trasate de premierul Calin Popescu-Tariceanu si ca urmeaza sa se intalneasca cu omologii sai din Spania si Italia. Dupa finalizarea negocierilor, partile vor elabora manualele scolare necesare activitatii didactice.

Decebal, in tara lui Don Quijote

Optionalul de „Limba, cultura si civilizatia romana” va trata cateva teme principale ce au ca scop apropierea copiilor romani din diaspora de „radacini”. Cursul se va axa pe originea limbii romane, pe elemente de evolutie a acesteia, pe reflectarea influentelor straine din limba romana, dar si pe asemanarile dintre limba romana si italiana, respectiv spaniola.

Domeniile de continut ale programelor vizeaza istoria si geografia locala, texte si alte surse, limba romana, obiceiuri si traditii romanesti, Romania azi, case memoriale, monumente si muzee, comunicare. Vor fi incluse si lectii despre personalitati istorice importante care au marcat evolutia Romaniei.

„Vor fi ore despre Decebal, Traian, Mircea, Stefan, despre momentele definitorii din istora romanilor, despre Revolutia de la 1848 sau perioada interbelica. Cursurile nu vor fi ca si cele predate in Romania, unde istoria si limba romana se predau separat si conteaza la evaluarea finala.

E un proiect care mizeaza mai mult pe cultura generala, o imbinare intre limba romana, cultura si istorie”, a aratat inspectorul general Mina Maria Rusu, unul dintre profesorii care au facut parte din grupul de lucru la programa.

de Andrei Udisteanu, Cristina Olivia Moldovan

integral in EvZ