Cristian Mungiu este primul regizor roman care a reusit sa obtina, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Palme d'Or pentru lungmetraj. Cristian Mungiu a relatat intr-un interviu pentru Romania Libera primele impresii dupa ce i s-a inmanat trofeul.

Cum se simte primul roman cu Palme d'Or-ul pentru lungmetraj in buzunar?

— Multumit. Am senzatia ca mi-am facut datoria.

Fata de patrie?

— Asa, in general.

"Nu-mi poate cere nimeni sa fac mai mult de atat."

Iti mai este teama de urmatorul film cum ti-a fost pentru acesta?

— Mai putin decat mi-a fost pana acum. A fost mai mare presiunea pe al doilea film, dar acum nu-mi poate cere nimeni sa fac mai mult de atat. Asta imi da mult mai multa liniste pentru urmatorul.

Ai crezut ca o sa iei Palme d'Or-ul?

— Da.

Cand ai aflat?

— Cand s-a citit pe scena. stiam ca o sa luam ceva, dar numai dupa ce s-a trecut de Premiul de Regie am stiut sigur ca premiul cel mare e al meu.

Ce era in mintea ta cand numele celorlalti castigatori erau anuntati?

— Ma gandeam la ce-o sa zic pe scena. Nu aveam un text gata pregatit pentru ca mi-ar fi fost foarte greu sa ma adun. Ma intrebam ce-o sa zic daca o sa iau mai multe premii, pentru ca nu as fi avut ce povesti de fiecare data.

Am avut foarte mari emotii pana sa inceapa ceremonia, dar de cum a inceput am intrat intr-o stare de autocontrol precis si dintr-o data am devenit foarte calm - calmul fiind arma mea principala.

Unde o sa pui premiul?

— Deocamdata, neavand o casa stabila, o sa-l pun pe soba, sa nu-l doboare copilul. Deja de dimineata Vladimir s-a uitat la el si a zis ca seamana cu un dulap.

E greu?

— Foarte greu. Am intrebat-o pe Jane Fonda pe scena daca nu vrea s-o ajut sa-l tin eu.

Ce ti-a mai spus dupa ceremonie?

— Mi-a spus ca vrea neaparat sa vada filmul si eu i-am promis sa-i trimit un DVD. Iar Stephan Frears, presedintele juriului, mi-a spus: "You know... I never got it" ("stii, eu nu l-am luat niciodata").

Ce inseamna acest premiu pentru cinematografia romaneasca?

— E o confirmare pentru ca ramai intr-un palmares la o editie jubiliara, dar e, in primul rand, o confirmare pentru o generatie care are ceva de zis si care a inteles ce inseamna cinema-ul.

In revista "Le Film Francais" afirmai zilele trecute ca nu se poate vorbi de o noua generatie in cinematografia romaneasca, ci de o ruptura cu trecutul. Acum, dupa ce Romania a luat patru premii, iti mai mentii afirmatia?

— Afirmatia preluata de revista este imprecisa. Ma refeream la faptul ca tipul nostru de cinema e cumva o reactie la stilul cinematografic incremenit al filmelor de pana la revolutie si imediat dupa.

Care e urmatorul premiu pe care ti-l doresti?

Nu stiu. Totdeauna mi-am imaginat ca asta e cel mai mare premiu pe care-l pot lua.

Nu-ti doresti un Oscar? Crezi ca filmul tau va reprezenta Romania la Oscaruri?

— Eu asa sper, o sa facem tot ce tine de noi, dar pentru mine Palme d'Or e mai important decat Oscarul.

Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit?

— Un membru al juriului cu care am vorbit dupa Gala, la receptie, mi-a spus ca filmul meu este cinema in stare pura si ca nu i-a fost greu juriului sa aleaga Palme d'Or-ul pentru ca a decis sa judece cel mai bun cinema si sa premieze filmele, nu numele.

de Iulia Blaga, corespondenta de la Cannes

integral in Romania Libera