Prin Legea 372/2005 s-au stabilit conditiile referitoare la certificarea energetica a cladirilor - aplicarea cerintelor minime de performanta energetica lacladirile noi si la cele supuse unor lucrari de modernizare, inspectarea din punctul de vedere al consumului de energie a cazanelor/instalatiilor din cladiri etc.

"Din anul 2010, vanzarea si inchirierea locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte nu se vor mai putea face fara a detine certificatul de performanta energetica", a precizat Aurelia Simion, de la Directia generala tehnica in constructii, din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Legea a fost adoptata avand in vedere recomandarile Parlamentului European si ale Consiliului UE pentru aplicarea unor masuri specifice cu privire la eficienta energetica a cladirilor, pentru cresterea performantei energetice a acestora.

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate, si este valabil 10 ani de la data emiterii.

integral in Romania Libera