In municipiul Blaj va fi inaugurata oficial fabrica "Bosch Rexroth", o investitie in valoare de 11 milioane de euro a grupului german Bosch. Uzina produce deja, de aproximativ doua luni, componente pentru tehnica liniara folosite in constructia de masini.

Inaugurarea, programata pentru 31 mai 2006, va beneficia de prezenta la cel mai inalt nivel a conducerii companiei din Germania. La eveniment este asteptat sa participe si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Colaborare veche

Proprietarii Bosch au ales Blajul pentru a realiza cea mai importanta investitie din sud-estul Europei dupa ce au colaborat aproape 10 ani cu societatea IAMU SA din localitate, care activeaza tot in domeniul industriei de masini si echipamente.

De altfel, la un moment dat s-a pus chiar problema achizitionarii uzinei IAMU Blaj de catre Bosch. Pana la urma, compania germana a decis construirea unei fabrici noi, un cuvant de spus avandu-l si administratia locala, care a oferit terenul si a asigurat accesul la utilitati.

"Cu noua uzina de la Blaj ne vom mari capacitatile in aceasta regiune aflata in crestere economica si vom scurta timpii de livrare catre clientii nostri din zona", a spus directorul tehnic al Bosch Rexroth AG, Reiner Leipold-Buttner.

Planuri pentru extindere

Viceprimarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, a declarat ca investitia este extrem de importanta pentru oras. "Potrivit estimarilor, numai existenta uzinei va mari bugetul local cu 20%. Aproximativ sapte miliarde de lei vechi vor intra anual in bugetul local, numai din taxe si impozite", a afirmat viceprimarul Rotar.

Uzina din Blaj produce componente care sunt exportate in toate tarile europene. In functie de evolutia companiei, este posibil ca productia pentru intreaga Europa sa fie mutata la Blaj. De asemenea, exista sanse mari de extindere a fabricii prin construirea a inca doua unitati de productie.

integral in Romania Libera