Daca pustimea de azi nu da buzna in cinematografe, preferand sa vada filme pe internet sau la DVD-player, poate ca pustimea de altadata va face o escala in salile de proiectie. Cei care au deja copii au acum ocazia sa-si aminteasca de propria copilarie, cu ajutorul unui lungmetraj regizat de Radu Vasile Igazsag.

„O scurta poveste” este un documentar de animatie care trece in revista filme de gen romanesti, realizate intre anii 1927 si 1990. Pelicula va avea premiera in cinematografe, cum nu se poate mai potrivit, pe 1 iunie.

„Sper ca pentru spectatori acest film va fi un bun ghid prin animatia romaneasca”, a declarat regizorul, care a adunat in acest proiect fragmente din 45 de filme realizate de 37 de regizori, selectionate dintr-o arhiva de 1.200 de filme de animatie.

„Am fi vrut sa avem acces la mai multe filme, dar, din pacate, ne-am lovit de starea precara a unora dintre acestea, a spus regizorul Radu Vasile Igazsag. De asemenea, am considerat ca este mai bine sa ne oprim undeva la granita anilor ’90, poate si pentru ca perioada de pana atunci este mai implinita si mai «eroica»”.

In film, secventele de desene animate sunt prezentate de pictorul-povestitor Horatiu si partenerul sau Virus, ambele personaje interpretate de Horatiu Malaele.

Acesta ii poarta pe spectatori printre filme de desene animate precum „Haplea” (cel mai vechi film romanesc de animatie, realizat de Marin Iorda in 1927), continuand cu „Scurta istorie” de Ion Popescu Gopo (Palme d’Or Cannes 1957), „Pe fir”, „Aventurile lui Pin Pin”, de Luminita Cazacu, „Robinson Crusoe” al lui Ion Truica, sau

„Maria Mirabela in Tranzistoria”. Alti realizatori de animatie care se mai regasesc in colajele filmului sunt Nell Cobar, Matty Aslan, Olimp Varasteanu, Laurentiu Sarbu.

integral in Gandul