Prefectul de Cluj, Alin Tise, a anuntat ca va verifica dosarele de retrocedare a terenurilor din comunele Jucu si Apahida, care sunt situate in apropierea parcelei de 150 de hectare pe care va fi ridicat parcul industrial Nokia Village. Potrivit prefectului, toate terenurilor din jurul parcului industrial sunt revendicate.

Alin Tise a declarat ca, pe masa sa, au ajuns cinci titluri de proprietate din Jucu si doua din Apahida. Comisiile locale de fond funciar au propus improprietarirea unor persoane, desi, cu cateva luni in urma, membrii comisiilor au semnat declaratii pe propria raspundere ca in rezerva de fond funciar a celor doua localitati nu se mai afla nici un teren.

Prefectul a cerut membrilor comisiilor de fond funciar sa ii trimita dosarele de retrocedare. De asemenea, el a anuntat ca la toate sedintele acestor comisii locale, va asista pe viitor si un reprezentant al comisiei judetene.

Reprezentantii comisiei judetene de fond funciar vor asista si la punerea in posesie efectiva a terenurilor care vor fi retrocedate. Alin Tise crede ca noile retrocedari ar fi suspecte.

Si asta pentru ca exista persoane care au depus de mai mult de un deceniu cereri de retrocedare si carora primarii le-au spus ca nu mai au teren, deci fostii proprietari au fost trecuti pe lista celor care ar urma sa primeasca despagubiri.

Exista si alte persoane, care au depus recent cereri de restituire si care au primit raspuns favorabil, desi, teoretic, nu mai existau terenuri retrocedabile. Alin Tise a declarat ca are informatii potrivit carora aceste persoane au promis deja vanzarea noilor terenuri.

Explozie pe piata imobiliara

In zona, pretul terenurilor a crescut de zece ori, dupa ce Nokia a anuntat ca va construi un parc industrial in zona Jucu. Analistii imobiliari estimeaza ca preturile vor creste si mai mult, dupa ce autoritatile centrale au anuntat ca vor construi o autostrada in zona.

Prefectul de Cluj spune ca, in urma verificarilor, ar putea depune plangeri penale pentru fals in declaratii impotriva membrilor comisiilor de retrocedare din cele doua comune. De asemenea, el spune ca primarii din Jucu si din Apahida risca amenzi de un miliard de lei.

Nokia Village

Nokia Village se va constitui pe un teren de 90 ha la Jucu. Aici se va inalta o fabrica de telefoane mobile si un centru de cercetare pe cca. 27 ha din suprafata totala, investitia preconizata cifrandu-se la 60 de milioane de euro.

Nokia va utiliza nu mai putin de 10 furnizori de componente (pentru carcase, camere etc.) care vor avea, de asemeni, imobile in aceasta locatie. Investitia preconizata pentru construirea fabricilor producatoare de componente va mai presupune o investitie de cca. 140 de milioane de euro.

Terenul urmeaza sa fie dotat cu utilitati (se vor construi drumuri, va fi racordat la sistemul de electricitate, se va construi o statie de epurare, se vor executa bransarile la retelele de gaze si apa), acestea din urma totalizand alte 33 de milioane de euro ce se preconizeaza a se investi la Jucu, atat din banii CJ Cluj cat si de la Buget. Guvernul va putea aloca 23 de milioane de euro din aceasta suma.

Afara de aceste investitii, o serie de oameni de afaceri din Cluj se gandesc deja la relocarea afacerilor in sensul valorificarii actualelor spatii din Cluj pe piata imobiliara si investind in locatia de la Jucu.