Senatorul UDMR, Attila Verestoy, ar fi castigat la Bursa 10 milioane de euro in numai 19 minute in sedinta de tranzactionare de pe 28.03.2006. Numai ca Verestoy este acuzat ca i-ar fi castigat ilegal, "la pont".

Senatorul Ioan Corodan spune ca presedintele BVB ar fi trebuit sa opreasca acea tranzactionare deoarece in Parlament se vota legea SIF-urilor ce influenta in mod direct tranzactionarea, iar Verestoy ar fi profitat de acest lucru cunoscand varianta finala a legii ce urma sa fie adoptata.

Astfel, Verestoy s-a folosit de informatiile obtinute prin natura functiei, a vandut cand titlurile se tranzactionau la un pret bun si a cumparat dupa ce acestea au scazut cu 9%, scadere datorata legii adoptate in Parlament.

Senatorul Corodan a sesizat CNVM si Ministerul Justitiei in acest caz. Presedintele BVB, Stere Farmache, respinge acuzatiile si zice ca totul s-a desfasurat corect si transparent, transmite TVR.

Senatorul UDMR, Attilla Verestoy, a declarat pentru TVR, ca el tranzactioneaza zilnic astfel de titluri, ca informatiile erau publice si nici macar nu a fost in Parlament cand s-a votat legea SIF-urilor.

Articolul 25, alin. 1 din regulamentul bursier prevede ca Bursa se supenda doar atunci cand se cere mentinerea unei piete ordonate, echitabitele si transparente.

Procurorii vor sa-i identifice pe toti ce care au tranzactionat la Bursa in acel moment si ar fi putut avea informatii din interior, adica au jucat "la pont".

Analistul bursier Cristian Sima a declarat pentru HotNews.ro ca suma vehiculata nu are nicio baza reala si ca sedinta de tranzactionare nu trebuia suspendata.

"Intreaga suma tranzactionata in acea zi a fost undeva in jurul a 8 milioane de euro, iar senatorul UDMR nu ar fi putut castiga atunci mai mult de 20-30 de mii de euro in urma vanzarii si a recumpararii".

Cristian Sima spune insa, ca pentru a se evita astfel de situatii, in Franta si Italia, cei care devin parlamentari trebuie sa-si vanda actiunile neavand dreaptul sa mai joace pe Bursa.

El a dat drept exemplu cazul fostului premier francez, Baladure, si pe cel al magnatului italian, Silvio Berlusconi, care si-a vandut Mediasetul cu 4 miliararde de euro in momentul in care a intrat in Parlamentul italian.

DNA: In cazul Verestoy sunt doar cercetari preliminare

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat, marti, ca Biroul Permanent al Senatului a primit din partea procurorului Sectiei a II-a a DNA, Doru Florin Tulus, o solicitare prin care cerea date privind modul in care senatorul UDMR, Verestoy Attila, a votat o lege.

Membrii conducerii Senatului considera ca solicitarea procurorului reprezinta un abuz in serviciu si intentioneaza sa se adreseze CSM in acest caz. Ministrul Justitiei i-a cerut in urma cu trei saptamani demisia procurorului Tulus pe motiv de ineficienta.

Intr-un comunicat DNA se arata ca membrii Parlamentului nu pot fi trasi la raspundere penala pentru voturile exprimate in exercitarea mandatului: „Prin urmare, este evident ca procurorii DNA nu au formulat nicio cerere catre Senatul Romaniei prin care sa solicite date privind modul in care senatorul UDMR Verestoy Attila a votat un proiect de lege.

UPDATE: DNA a comunicat miercuri ca nu a fost declansata urmarirea penala a senatorului UDMR Verestoy Attila, ci ca este vorba de unele cercetari preliminare. Conducerea celor doua camere legislative intentioneaza sa sesizeze CSM si Parchetul General cu privire la demersul procurorului DNA, acuzandu-l ca si-a depasit atributiile.

Membrii conducerii Senatului considera ca solicitarea procurorului reprezinta un abuz in serviciu si intentioneaza sa se adreseze CSM in acest caz.

Se pare ca procurorul Doru Tulus ar fi cerut informatii despre votul senatorului Verestoy Attila in privinta legii SIF-urilor.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu a cerut, in 8 mai, revocarea procurorului Doru Tulus. Cererea, adresata presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu, se bazeaza pe trei “capete de acuzare”: exercitarea necorespunzatoare a atributiilor manageriale, lipsa aptitudinilor manageriale si carentele de comportament si comunicare in relatia cu ceilalti procurori si cu justitiabilii.

Dezbaterile au fost atunci amanate pentru ca Tulus care a cerut timp pentru a se informa in legatura cu motivele invocate pentru demiterea sa.

Cererea de revocare a procurorului Tulus, care instrumenta dosarele mai multor politicieni, a starnit imediat un val de reactii pe scena politica. Iar seful DNA, Daniel Morar, a anuntat ca va depune o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii, in care il acuza pe ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu de imixtiune in actul de justitie.

Replica DNA

Intr-un comunicat DNA se arata ca membrii Parlamentului nu pot fi trasi la raspundere penala pentru voturile exprimate in exercitarea mandatului: „Prin urmare, este evident ca procurorii DNA nu au formulat nicio cerere catre Senatul Romaniei prin care sa solicite date privind modul in care senatorul UDMR Verestoy Attila a votat un proiect de lege’.

In comunicatul DNA se mai precizeaza „ca a existat o solicitare catre Senatul Romaniei in care s-a cerut secretarului general al acestei Camere sa comunice procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie daca senatorul UDMR Verestoy Attila a participat la dezbaterile finale prin care a fost aprobata OG 41/2005 care stabileste pragul maxim de detinere de 1 % la Societatile de Investitii

Financiare (SIF). De asemenea, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat in copie certificata procesul verbal al dezbaterilor”.