Marirea deficitului de cont curent si accentuarea presiunilor inflationiste datorate cererii interne, alimentata de expansiunea rapida a creditelor si de majorarea salariala se numara printre problemele cu care s-ar putea confrunta economia romaneasca, avertizeaza Fondul Monetar International, potrivit NewsIn.

Pentru a evita aceste probleme, boardul executiv al FMI cere Romaniei ca in acest an sa implementeze o politica fiscala mai restrictiva, care sa contina tinte fiscale prudente pe termen mediu, sa intareasca gestionarea finantelor publice si sa limiteze cresterea cheltuielilor, potrivit lui Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI in Romania.

Reprezentantul FMI a apreciat planurile referitoare la intarirea fiscala si largirea bazei de impozitare, in contextul in care Romania are cheltuieli mari si o rata scazuta de venituri.

De asemenea, FMI cere Bancii Nationale a Romaniei sa creasca dobanda de politica monetara pentru a atinge tintele de inflatie si sa reduca cu precautie rezervele minime obligatorii.

Pentru acest an, FMI estimeaza un deficit de cont curent de 11,5% din PIB, iar inflatia ar putea fi de 4,5% - 5,5%. In ceea ce priveste cresterea economica, reprezentantii FMI cred ca aceasta se va situa intre 6,5% si 7%. Investitiile straine directe vor atinge in acest an aproximativ sapte miliarde de euro.