Un consortiu condus de Royal Bank of Scotland a dezvaluit official, marti, detaliile planului sau de a prelua grupul bancar ABN AMRO pentru suma de 71,1 miliarde de euro, relateaza Reuters.

Propunerea consortiului format din RBS, Fortis si Santander trebuie analizata, acum, de ABN, comparative cu o alta oferta de preluare venita anterior din partea Barclays, care a evaluat grupul olandez.la 63 de miliarde de euro.

Potrivit Reuters, managementul ABN AMRO ar fi interesat mai degraba de oferta Barclays, dar cel mai probabil decizia finala o vor avea actionarii, care s-au opus deja unui alt acord, referitor la vanzarea unitatii americane a bancii, LaSalle. Acest acord a fost deja suspendat de o instanta olandeza.

Analisti citati de agentia de presa afirma ca este de asteptat ca Barclays sa raspunda provocarii si sa salte propria oferta. Cu toate acestea, consortiul European ar fi in avantaj atat din perspectiva pretului oferit, cat si din cea a sprijinului pe care il au in randul actionarilor ABN.

Acordul dintre ABN si Bank of America privind vanzarea bancii LaSalle pentru suma de 21 de miliarde de dolari a fost inghetata dupa ce actionarii ABN au atras atentia ca aceasta intelegere ar preveni alte oferte pentru preluarea ABN AMRO in totalitatea sa.

ABN a promis ca actionarii sai se vor intruni pentru a-si exprima punctele de vedere in privinta acestor oferte, dar nu a stabilit inca nicio o data concreta in acest sens.