Daca parlamentarii ar da Bac-ul miine, deci ar sustine, obligatoriu, si proba la o limba straina, 90% dintre ei ar pica. Iar daca aia 10% ramasi pe lista ar trebui, dupa aia, sa dea examen si la lustratie, ar ramine Parlamentul gol.

Ca asa-i in Romania: parlamentarul ori deschide usa cu capul la partid, cu miinile in buzunare de frica sa nu-i ia altul spaga pentru locul de la Casa Poporului, ori deschide elegant si manierat rostind „bonjour“, dar are dosar. Exista, desigur, si metisi, rezultati in urma imperecherii celor doua specii ideale de politicieni romani: securisti prosti si arivisti cu staif.

Din pacate pentru noi, prima specie de metis o bate lejer pe cea din urma, asa ca nu sperati prea mult. Sau, in cuvinte si mai putine, iar v-ati luat-o peste vot.

O parte poliglota, noua parti poli-gloata

In cifre seci, arabe, din totalul de 469 de parlamentari romani, doar 46 s-au laudat in CV-urile postate pe site-ul Camerei Deputatilor, respectiv pe cel al Senatului, ca impartasesc o pasiune comuna pentru limbi.

Ne referim la limbile straine, adica la alte limbi decit romana - evident, nu au intrat la monitorizare nici limba de lemn si nici limba aia groasa, lunga si uda aplicata pe partile moi. Asadar, prin regula de trei simpla, reiese ca 46 din 469 da un procent un pic mai mic de 10%. Cum ar veni, din zece parlamentari, abia unul daca stie sa injure in alta limba decit romana.

Cum spuneam si mai sus, cunoasterea unei limbi straine este absolut obligatorie in sistemul de invatamint romanesc daca vrei sa-ti iei Bac-ul. Ca sa poti sa intri apoi la o facultate. Din fericire pentru parlamentarii romani, insa, nu e si o conditie de intrat in Parlament, care are rigori mai scazute decit un amarit de examen de maturitate.

Asadar: daca una dintre conditiile obligatorii de a intra in Parlament ar fi cunoasterea unei limbi straine, 423 dintre actualii parlamentari ar trebui dati afara.

Cum se spune rudotel in franglitalianiola?

Acum, ca sa mai verificam o ipoteza din cele enuntate in primul paragraf al textului, cine credeti ca e cel mai dotat la limbi din tot Parlamentul? Nu, nu e Adrian Paunescu, buna incercare, continuati. Insa erati pe aproape. De fapt, cel mai tare pupin... aaaa, poliglot al forului legislativ roman este Corneliu Vadim Tudor.

Conform propriului CV, CVT poate cere reteta in engleza, o citeste in franceza, cere apa pentru pastile in spaniola si, la urma, rigiie multumit si sedat in italiana.

Printre poliglotii din Senat, alte figuri demne de limbile trecute: Rodica Stanoiu (franceza si engleza), Attila Verest?y (franceza si engleza) si, mai za animal, mistar prezidant Ion Iliescu (care vorbeste fluent engleza, franceza si italiana; de rusa nu zice nimic, probabil ca aia e considerata limba materna si nu a mai trecut-o in CV).

Dintre deputati, cel mai cunoscut este (si acum incercati sa graseiati putin frantuzeste) Adrian Nastase (cunoscator, of course, si al limbii engleze, ca doar Tony Blair, daca va amintiti, nu i-a scris in romana sa-l roage frumos sa dea Sidex-ul indianului Mittal).

Dar avem limbi si aici, in Romania comunista!

Daca ne-am prins cam cine se ocupa cu limbile straine in Parlament, sa trecem mai departe. Sau mai adinc cu limbile, de data asta cu cele care erau destinate tovarasului Nicolae Ceausescu. Numai din CV-urile facute publice de membrii Camerei Deputatilor si de cei ai Senatului s-ar aduna vreo 32 de nomenclaturisti si ofiteri care recunosc.

Ceea ce face cam 7% din totalul parlamentarilor, deci raportul ar cam fi de unul din paispe, fata de unul din zece la capitolul poligloti.

Regasim, printre mindrii fosti, membri simpli PCR, membri PCR cu functii, absolventi de „{tefan Gheorghiu“, dar si ofiteri la diverse arme, printre care si cele albe (baston la cap si sale, usi inchise peste degete, lampi in ochi si pix in rapoarte).

In continuare, ne vom ocupa mai intii de aia care au recunoscut sincer, ba unii amanuntit de sincer, cam cu ce s-au ocupat inainte de ’89. Dupa ei, ii vom pomeni si pe ailalti care, vorba lui Paunescu, il iubesc, il vor iubi si alta cale nu au, sa fie sanatos ca a murit sa poata si ei sa aplaude la sedinte numai cind le cere seful de partid, nu seful de partid si de stat.

Deci: daca apartenenta la PCR sau la structurile Secu’ ar fi fost o conditie suficienta pentru neintrarea in Parlament, atunci am fi avut cu cel putin 32 de parlamentari mai putin.

Nashpanomenclaturizm@ Parlament.ro

Dintre senatori, s-au declarat putin peceristi urmatorii: Ion Iliescu (asta ar fi fost chiar culmea sa-si falsifice CV-ul), Antonie Iorgovan (i-auzi la el: „membru PCR fara functie“), Doina Silistru (membra PCR), Ioan Chelaru (membru PCR) si Ovidiu Teodor Cretu (membru PCR). Toti peceristii citati fac acum parte din PSD.

La deputati, insa, procentul de sinceritate (tovarasi, sa va faceti autocritica in fata colectivului!) a fost mai mare. De exemplu: Dumitru Avram, actual membru PRM, a fost un tovaras de nadejde. Tocmai datorita acestei calitati, tovarasul Avram a ajuns din simplu redactor Agerpres (agentia de presa a statului comunist roman) in 1970 pina la pozitia de redactor-sef adjunct.

Cind, deja copt, a fost cooptat, ca instructor, in sectia de presa a Comitetului Central al PCR. Unde si-a incetat activitatea in ’89, pe motiv de impuscat tovaras secretar general al PCR.

Tot in PRM acum, domnul Corneliu Ciontu era un tovaras bine pregatit (la „{tefan Gheorghiu“, intre ’69 si ’73) dupa doi ani (’67-’69) in care a fost „activist UTC la Raionul Tudor Vladimirescu, sector 4, Bucuresti“.

Dupa terminarea studiilor, tovarasul Ciontu a fost din nou activist, de data asta PCR, cind la sectorul 4, cind la sectorul 5, cind la Comitetul Municipal Bucuresti. Pina in ’89, ca sa nu-l banuiti, cumva, de disidenta.

Tovarasul Faina e si acum in PCR

Dintre activistii care si-au facut autocritica in CV, in fata colectivului de parlamentari, se numara si tovarasul Faina. Constantin, pe numele mic, nici nu a schimbat prea multe acum fata de perioada de dinainte de ’89. Doar o litera: atunci era in PCR, acum e in PC (si sint convins ca, acasa, in intimitate, el se crede, totusi, membru al Partidului Conservator din Romania).

Tovarasul Faina, insa, nu a fost un pecerist oarecare (ceea ce ar explica, totusi, de ce l-a primit Felix in partid).

Nu, a fost asa: membru in Comitetul Judetean al UTC Brasov, lucrator cu munca politica, a facut „{tefan Gheorghiu“ pentru „pregatirea si perfectionarea cadrelor de conducere“, apoi a fost (intre ’84 si ’89) membru al Biroului Comitetului Municipal Brasov al PCR, lucrator cu munca politica si secretar cu probleme organizatorice.

Or, se stie, prin ’87 aveai o gramada de treaba la Brasov cu organizarea, la ce dezorganizare era cu muncitorii aia de pe platforma Roman. Acum, ce-i drept, nici sa nu-i plingem de mila, ca avea si ajutor. Numai la Ristea Priboi si la degetele pe care le-a rupt securistul ala daca ma gindesc si imi dau seama ca i-a usurat mult munca tovarasului Faina.

Frumosii acoperiti ai marilor CV-uri

Avem, insa, si mari absenti ai propriilor CV-uri. Adica: din CV-ul domnului x lipseste o bucata despre tovarasul x. Nu-i frumos, zicem noi, nu se face. Sa ne amintim, deci. Pai, tovarasu’ utecist Copos, ce-am vorbit noi la sedinta? Asa respecti dumneata indicatiile pretioase ale Tovarasului Suprem? Ia uite acolo, altul: tovarasul Melescanu! A, ma scuzati, dumnealui e ofiter.

Adica a devenit ministru al Apararii, nu se pune, ca e civil acoperit. {i mai avem: Cristache Radulescu PD (ce va mai face dosarul de la CNSAS?), Rodica Stanoiu PC (Paula, tu esti?), Ioan Talpes (ei, dom’ profesor, nu trebuia sa va deranjati pentru noi) si, nu in ultimul rind, dar ultimul alfabetic pe lista Senatului, turnatorul (ca ofiter nu avem probe) Felix.

De la Camera sa mai iasa in fata ofiterii Merce, Marcu Tudor si Musetescu, la raport! Il asteptam si pe tovarasul Nastase Adrian, dar nu inaintea tovarasului Vacaroiu de la Comitetul de Stat al Planificarii.

Evolutia dosarului: de la cel de cadre la cel penal

Iar daca v-ar mai interesa un criteriu al performantei parlamentare, ala ar putea fi cel al justificarii averii/dosarelor penale. Cel mai rasunator caz ever in chestiune ramine, pina acum, cel al lui Adrian Nastase.

Din nefericire, procesul legat de justificarea averii a fost suspendat de Curtea Constitutionala, care a zis ca anumite prevederi din legea declararii averii nu ar fi tocmai constitutionale. Din fericire, insa, Nastase mai are si alte dosare pe la parchete, cum ar fi cele legate de primirea de foloase necuvenite in campania din 2004.

Tot din fericire, inca se judeca procesul lui Dan Ioan Popescu, si asta acuzat de avere disproportionat de mare fata de venituri. Deci, se poate. Pe linga cei doi, altii mai mici se pregatesc sa intre cu dosarele in instante, la judecata, ceea ce face praf credibilitatea parlamentarului roman agramat, turnator, securist, pecerist, arivist si ce va mai vine la gura.

Deci, tovarasi?

Una peste alta, 32 de activisti/nomenclaturisti/ofiteri, plus cel putin o duzina de colegi de-ai lor a caror colaborare cu regimul Ceasca e de notorietate si se aduna si aici un 10% din parlamentari. E limpede, insa, ca, la media inaintata de virsta a Parlamentului, dosarele de cadre ale vechilor tovarasi sint mai multe decit lasa sa se vada CV-urile.

Basca, la astia se adauga o cohorta de cercetati penal, plus 90% din parlamentari care nu si-au dat Bac-ul la limbi straine. {i atunci, tovarasi, cum actionam? Vot uninominal? Lustratie? La uninominal s-au inteles dupa victoria lui Basescu la referendum, deci e pe drum, deci se face la alegerile din 2008 (daca nu vor fi anticipate inainte).

Asadar, rugati-va pentru lustratie sau inscrieti-va post factum in PCR, ca altfel va vad iar cum va plingeti ca nu sinteti reprezentati cum trebuie in Parlament.

Biroul de Investigatii

investigatii@catavencu.ro