Creatorii formatului „Big Brother” au imaginat un nou program de acest gen, in care o femeie muribunda va selecta un pacient care sa-i primeasca rinichii. Emisiunea produsa de firma Endemol, care va fi inaugurata vineri pe postul olandez BNN, a starnit mania organizatiilor din domeniul sanatatii si a politicienilor.

Potrivit acestora, „Marele show al donatorilor” reprezinta cel mai injositor experiment din domeniul reality TV si ar trebui interzis. Cu toate acestea, producatorii de la Endemol s-au aparat spunand ca scopul programului este evidentierea dificultatilor pe care bolnavii trebuie sa le depaseasca pentru a gasi un donator de rinichi.

Emisiunea, comparata cu traficul de organe

Scandalul declansat in Olanda este ultimul de acest gen din zona reality-show-urilor. La inceputul acestui an, postul britanic Channel 4 a primit mai multe amenzi usturatoare de la Ofcom, organismul care reglementeaza audiovizualul in Albion, dupa ce protagonistii ultimului sezon de „Celebrity Big Brother” au lansat atacuri rasiste la adresa unei concurente indiene.

„Fiecare concurent are o sansa de 33% la rinichii femeii, mult mai mare decat cei inscrisi pe listele de asteptare intocmite de spitale”, a explicat presedintele BNN, Laurens Drilich. Reiner Hoffman, purtator de cuvant al Fundatiei Olandeze pentru Transplanturi, a descris emisiunea ca „scandaloasa”.

„Show-ul nu e cu nimic mai bun decat traficul de organe - producatorii profita de oameni aflati intr-o situatie disperata in numele divertismentului”, a declarat acesta pentru tabloidul „The Sun”. Membrii coalitiei din guvernul Olandei au spus ca emisiunea este „mizerabila” si nu respecta etica medicala.

Integral in EvZ