Oameni din anturajul premierului povestesc celor care vor sa-i asculte ca, in vara lui 2005, Tariceanu s-a facut Razgindeanu si nu si-a mai dat demisia de... frica.

S-au gasit prin apropiere citiva insi care au avut grija sa-i spuna ca Traian Basescu n-are nici un gind sa-l unga iar premier dupa alegerile anticipate. Ba, mai mult, i s-a indicat si numele celui care ar fi urmat sa-i ia locul la Palatul Victoria: Mihai Razvan Ungureanu. Daca-l intrebi pe Traian Basescu, iti spune ca episodul cu Tariceanu cel sucit este la originea actualei crize politice.

Asa o fi. Dar rezolvarea ei, mai ales dupa referendumul din 19 mai, parea sa fie in miinile presedintelui. Si nu e. Toate calculele politice, de la formule guvernamentale de tip PSD-PNL sau PSD-PD pina la atit de mult pomenitele alegeri anticipate, au un singur rezultat clar si foarte enervant: partidul lui Mircea Geoana face cartile. Daca PSD nu vre, nimic nu e!

De fapt, PSD ar vrea, dar ii este teribil de frica. Nu mai e un secret faptul ca printre social-democrati s-a stirnit pofta de guvernare. O pofta atit de mare incit ceea ce, pina mai ieri, parea de neimaginat, astazi incepe sa prinda contur: cosmarul unei coabitari cu liberalii sau, culmea, chiar cu democratii s-a transformat, in ultimele zile, intr-un dulce vis de putere. Deci se poate.

Numai ca, dupa colt, pindeste teama de Traian Basescu. Cine le garanteaza lui Geoana & co. ca, la citeva ore dupa ce vor vota o motiune de cenzura impotriva lui Tariceanu, vor intra si la negocieri pentru formarea noului guvern? Nimeni. Decizia, intr-un astfel de caz, ii va apartine in exclusivitate lui Traian Basescu.

Iar actualul presedinte, recunoscut pentru celebrele sale piruete cind vine vorba de promisiuni politice, le-ar putea da cu un mare flit furnicutelor social-democrate pregatite sa traga dulcea povara a guvernarii.

Traian Basescu nu face calcule politice pe termen lung. El vrea sa scape de Tariceanu si abia apoi e dispus sa treaca la etapa urmatoare. Oricum, intre a aduce PSD la guvernare si a declansa alegeri anticipate, e lesne de intuit care dintre variante e mai aproape de strategia politica a Cotrocenilor.

PSD nu poate obtine garantii de la Traian Basescu si acesta este motivul pentru care a deschis toate fronturile de negociere posibile. Punind in balanta istoria relatiilor dintre PSD si PNL, pe de o parte, si PSD-PD-Traian Basescu, pe de alta parte, sint tentat sa spun acum ca viitorul guvern va fi unul liberal-pesedist, probabil cu prim-ministru social-democrat.

Pofta democratilor lui Boc de a ajunge iar la Palatul Victoria este, intr-adevar, foarte mare, dar teama PSD de Traian Basescu intrece cu mult dorinta de conciliere dintre cele doua partide.

Blocajul e total si, in acest context, mesajul sefului statului care va fi rostit astazi in parlament are o importanta deosebita.

Daca Traian Basescu promite, in fata natiunii, ca va respecta formula guvernamentala iesita din negocierile partidelor politice, soarta cabinetului Tariceanu e pecetluita.

Dar daca presedintelui ii va fi greu sa renunte, chiar si in ceasul al doisprezecelea, la tricoul de presedinte-jucator, incercind sa-si asume iar partitura de stentor in dialogul politic, nu va face altceva decit sa-i ofere actualului premier sansa, nesperata, de a fi privit ca raul cel mai mic.