Bancile si site-urile de licitatii sunt tintele preferate ale infractorilor din mediul on-line, care sunt tot mai bine organizati in retele. Politia romana a solutionat anul trecut peste 830 de cazuri de atacuri informatice, iar aproximativ 600 de persoane au fost cercetate.

Informatia a fost facuta pubica de catre seful Serviciului de combatere a criminalitatii informatice din cadrul Inspectoratului General de Politie (IGP), Virgil Spiridon, la conferinta Cyberthreats 2007.

„Din totalul acestor cazuri, 50% au fost infractiuni realizate cu mijloace electronice de plata, 35% au fost fraude informatice realizate pe site-uri unde se desfasoara licitatii, 10a au fost atacuri cu virusi, iar restul de 5% au fost diferite infractiuni, printre care si pornografia infantila”, a spus Spiridon.

El a adaugat ca, spre deosebire de anii trecuti, cand site-urile de licitatii erau cele mai vizate, ponderea lor s-a redus acum.

Mai mult, seful IGP a mentionat: „Aceste infractiuni nu mai sunt facute de persoane singure, ci exista retele foarte bine organizate, cu o buna pregatire in domeniul informatic”.

Persoanele fizice, „clientii infractorilor”

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare Gartner, cele mai mari amenintari informatice sunt atacurile cu virusi si atacurile adresate persoanelor fizice, unde sunt incluse si atacurile tip phishing.

In ultimele luni, sistemul bancar din Romania a fost supus mai multor atacuri de acest tip, printre institutiile vizate numarandu-se Banca Romana de Dezvoltare (BRD), Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, dar si operatorul de telefonie mobila Orange.

Integral in EvZ

de Adrian Popa