O parte din termocentralele din Romania risca sa fie inchise daca nu se fac la timp investitiile de mediu. Nu mai putin de 2,4 miliarde de euro ar trebui sa fie cheltuiti pana in 2013 pentru reducerea emisiilor la toate centralele controlate de stat, avertizeaza Constantin Ioanitescu, director de dezvoltare la Termoelectrica.

Dupa calculele specialistului, cea mai mare parte din aceasta suma, in jur de 1,7 miliarde de euro, este necesara pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf. Aproximativ 1,17 miliarde euro revin Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) pentru unitatile proprii.

Si termocentralele gestionate de Ministerul Administratiei au nevoie de 295 milioane de euro. Ioanitescu crede ca aceste investitii ar trebui sa fie finantate partial de stat prin aporturi directe sau macar facilitate prin asigurarea garantiilor necesare obtinerii creditelor. In lipsa investitiilor necesare, urmarile vor fi dramatice.

„Unele termocentrale vor fi inchise, iar Romania va fi nevoita sa importe energie“, avertizeaza reprezentantul Termoelectrica. Parerea sa nu este impartasita de reprezentantii MEF.

„Investitiile din sectorul energetic nu pot fi sustinute decat prin aport de capital, din surse private“, a precizat Alexandru Sandulescu, director de politici energetice in cadrul MEF.

Integral in Gardianul

de Simona Simionescu