Fermierii care produc lapte conform normelor europene asteapta de aproape trei luni sa incaseze subventia de 0,3 lei/litru de la Ministerul Agriculturii, care intarzie din cauza unei erori din actul normativ.

In timp ce reprezentantii ministerului spun ca actul normativ nu mentiona data de la care se fac platile, fermierii acuza ca li s-au cerut analize de laborator pentru lapte care nu se fac in Romania.

Daca in privinta motivului intarzierii atat fermierii, cat si reprezentantii Ministerului Agriculturii sunt de aceeasi parere, consensul dispare cand vine vorba despre „eroarea” care nu da drumul la bani.

Reprezentantii Patronatului din industria laptelului spun ca, pentru a primi subventia, laptele trebuie certificat ca fiind corespunzator normelor UE, printr-un sistem de analiza care nu se regaseste la laboratoarele din Romania.

“Primele au intarziat pentru ca a fost nevoie de o corectie legislativa. Initial, legea prevedea realizarea analizelor care sa certifice calitatea laptelui intr-un anumit sistem de laborator. Ulterior, s-a constat ca in Romania nu exista laboratoare cu acest sistem, astfel ca se va face o corectie.

Orice laborator autorizat sanitar-veterinar va putea sa efectueze aceste analize”, a declarat agentiei presedintele Asociatiei Producatorilor Romani din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu. Acesta a precizat ca modificarea va fi publicata curand in Monitorul Oficial si apoi vor fi facute platile.

Directorul cu atributii in domeniul zootehniei din Ministerul Agriculturii, Viorel Borsan, admite ca modul de analiza a laptelui trebuie corectat, dar spune ca nu aceasta este cauza neacordarii primelor.

“Intr-adevar, a fost facuta o modificare, in sensul ca din textul initial se intelegea ca analiza poate fi realizata numai de laboratoarele din sistemul inter-test si am corectat, pentru ca toate unitatile sa poata face analiza.

Integral in Gandul